Yarışma Projeleri

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması

Tarih: Nisan 2008
Ziya Necati Özkan


Proje Müellifi

Ziya Necati Özkan

Üniversite kampüsleri, eğitim yaşam ve aktivite üçlemesinin etrafında oluşmaktadır. Bu mekanlar arasındaki süreklilik kampüsün döngüsü içerisinde ulaşılabilirliği yaratmaktadır. Yeni oluşuturulacak yurt kompleksi, kampüs kentsel tasarım kriterleri de göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.

Tasarlanan yurt, arazinin yapısı ve özellikleri, mevcut 1. yurt ve 2. yurt şekillenişleri uzamında, açık alanların mekansal bir eleman gibi değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Yurt 600 kişilik oldukça yoğun öğrenci barındıracak ve yurt bölgesinin gelişimide diğer yurt yapıları ile hem bütünleşmesi hem de gerekli görülen kontrolun/ayrıştırmanın sağlanması beklenmektedir. Bu yoğunlukta ve ihtiyaç programında belirtilen yurt yapı modelinde genel mekanlara ağırlık verilmiş olması yarı özel mekanların kaybolmasına ve özel-genel gibi keskin bir mekansal ilişkiye dönüştürebilir kaygısı vardır.

Bu bağlamda şekillenişin, özel, yarı özel ve genel mekanlar öncelik derecelerine göre yapılması, yoğunluğun doğru şekilde ayrıştırılması önemlidir. Yarışmacı açık alanları üçüncü bir mekan olarak değerlendirerek ve önemli bir kriter olarak ele alarak tasarlamıştır. Dolaşım ağının tüm kampüsteki sürekliliği öncelikli tasarım kriterleri arasındadır. Eğim, kesintisiz yaya ilşkileri yayılabilme ve peyzaj ile bütünleşebilme imkanı sağlamaktadır. Arazinin doğal eğiminden de yararlanarak farklı duruşlarda farklı görsel deneyimler edinilmesi düşünülmüştür. Öneri Yurt Kompleksi kampüsteki dolaşım sirkülasyonunun düğüm/kesişim noktasıdır. Bu düğüm noktası hem spor aktivitelerini hem eğitim aktivitelerini bağlayıcı özelliktedir.

Yerleşim, girişi 1. yurt yönünden gelen ana yaya arterinden bağlı yaya yolu aksında şekilenecek giriş terasından ulaşılacaktır. Yurt yapıları güney yönüne doğru eğimli arazinin paralel şekilde konumlanarak arazinin eğimini asgari şekilde hafriyat isteyecek şekilde yerleşmiştir. Ana bina etkin manzara yönünde uzayan yapısı halı saha ile yurt yapıları arasında yarışmacılardan beklenen ayrıştırmayı sağlamıştır. Bu bağlamda kantin + kafe ve oyun alanları halı saha tarafında şekilendirilerek halı saha ve sosyal aktivite alanı içinde değerlendirilmiştir, yapısal olarak bütünleştirilmeye çalışılmıştır.

Ana bina, giriş yönündeki meydandan girişi ve arazinin yapısına uygun teraslanarak yerleştirilmiş iki kattan oluşur. Girişte danışma-güvenlik ve lobi yer alır. İhtiyaç programında belirtilen iki ayrı oturma salonu giriş kotunda ziyaretçi için, kafe + kantin kotunda (bir alt kotta) örğrenci oturma salonları şekilendirilmiştir. Aynı mekanda yer almalarına rağmen farklı kotlarla yerleştirilmeleri ayrıştırmaları sağlanmıştır. Öğrenci oturma salonundan kafe + kantin, ortak etüd + mutfak mekanları yer alır. Kantin ve kafe güney yönünden manzara ve yerleştirilen kot ile bahçe ile bütünleşmesi sağlanmıştır. Böylece teraslardan elverişli bir eğimi olan yeşil alanlara bütünleştirilmeye çalışlmıştır. Ana bina ve çevresi yurt kullanıcıları ve ziyaretçiler için sosyal bir merkez olarak tanımlandırılmıştır.

Ana binadan uzanan yaya arteri yurtların ana bağlantı arteridir. Yurt blokları ise iki erkek bir kız olmak üzere toplam üç bloktan oluşmaktadır. Ana binadan ayrık tasarlanan yurtlara bağlantı, kapalı koridorladan değil, peyzaj içerisinde gezinti yürüyüşüne dönüştürülmeye, bu mekanlardan oluşacak yapısal ve işletme giderleri asgariye düşürülmeye çalışılmıştır. Her blok girişinde güvenlik düzenlenmiştir. Erkek blokları aynı yönden girişleri ve ortada kalan erkek bloku altında yer alan yarı bodrum ile gerekli ortak mekanlar yer alır. Kız yurdu altında ana mekanik bölüm ve kız yurdunun ortak mekanları yer alır. Yurt iki tip odadan meydana gelmiştir. Bloklar tip olup her biri 4’er kattır. Her katta 4 kişilik ve 2 kişilik odalar tasarlanmıştır. Tasarlanan odaların içerisinde çalışma mekanları ve uyku mekanları birbirinden ayrıştırılmıştır. Her katın ihtiyacına göre kat ortak alanlarında mutfak, duş, wc ve etüd mekanları yer almaktadır. Yurt, özel (yurt odaları), yarı özel (wc ve banyo) ve genel (mutfak ve etüd) mekanlar hiyerarşisine uygun olarak tasarlanmıştır. Yurtlar değişik kotlarda ve arazinin el verdiği biçimde farklı yerlerde konumlandırılarak azami manzara ve güneşten yararlanmaları sağlanmıştır. Cephelerdeki prekast beton elemanlar ile bütünsel bir cephe ve özellikle çalışma mekanlarında beklenen ışık şiddeti için güneş kontrolu sağlanmıştır.

Yapısal özellikler betonarme karkas strüktür, mantolama yöntemi ile yapılacak ısı izolasyonlu duvarlar ve yurt cephelerinde kullanılacak prekast beton düzen; bitiş malzemeleri olarak, tüm ortak mekanlarda kuvvetlendirilmiş şap, odalara epoksi ve/veya vinil, ıslak haçimlerde seramik öngörülmüştür. Kapı, pencerelerde alüminyum malzeme düşünülmüştür.

Isıtma kız yurdundaki mekanik odadan kazan dairesinden, soğutma uygun saklanabilecek bir yerde arazide chiller grubundan sağlanacaktır. Yurt blokları üzerinde düzenlenecek güneş kollektörleri su ısıtmasına yardımcı olacaktır. Blokun iki tarfında yer alan ortak mutfaklar ve ortasında yer alan etüdün iki yönlü yapılan açılımlarla hem güneşten hemde etkin rüzgardan yararlanması sağlanmıştır.

Yurt yapılarında mekansal özelliklerinden dolayı (iki yönlü oda ve koridordor) sadece ortak mekanların güneş ve rüzgardan yararlanması düşünülmüştür. Ana binada ise tüm çevre özelliklerinin etkin kullanılması için "yarı açık" mekansal düzenlere elverişli bir yapı hedeflenmiştir. Bu bağlamda güney yönünde şekilenen mekanların etkin güneşten yararlanması, kuzey-batı yönüden yapılan açılımlarla cross ventilation (doğal havalandırma) yapılması ve geniş saçaklarla yazın güneşten korunulması sağlanmıştır. Bu bağlamda özellikle ısıtma ve soğutma giderleri fazla olacak bu mekanların asgariye indirgenmesi hedeflenmektedir. Özellikle cam yüzeylerin yazın tümüyle açılabilmesi, kışın ise camın özellikleri sayesinde (güneşin ışınlarının hapsedilmesi) zeminde şap kullanılarak ısının tutulması sağlanabilir.İmaj Galerisi
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.