reklam

Ulusal Mimarlık Ödülleri Hakkında
Gündem > Ulusal Mimarlık Ödülleri

Ulusal Mimarlık Ödülleri

Genel Açıklama
Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Mimar Sinan anısına, 1988 yılından itibaren gerçekleşmektedir. Bu yıl dokuzuncu dönemini gerçekleştirecek olan Ulusal Sergi’ye bu süre içinde 800’e yakın mimar ve ekip 1010’a yakın eserle katılmış, ve öncü nitelikteki çalışmaları nedeniyle 99 kişi ve kuruluş, çeşitli dallarda ödüllendirilmiştir.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programının amacı yönetmelikte, “ülkemizdeki mimarlık faaliyetinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, mimarlığın kamuoyunun gündeminde bulundurulması, mimarlık ürünlerinin belgelendirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi” olarak tanımlanıyor. Ulusal Mimarlık Sergisi’nin mimarlık ortamı açısından önemi, her iki yılda bir mimarlar için buluşma olanağı yaratarak, ülke mimarlığının düzenli bir değerlendirmesinin yapılmasına olanak sağlaması, tartışma ortamının zenginleşmesi ve bir özeleştiri fırsatı yaratmasıdır. Sergiyle birlikte işleyen ödül programı ise, özgün fikirlerin ortaya çıkarılıp teşvik edilmesi, mimari üretimde niteliğin yükselmesi gibi beklentiler açısından önem taşımaktadır.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına olan katkısının yanısıra, Türk mimarlarının yurt dışında tanıtımına da olanak sağlamaktadır. Türkiye’yi yurt dışında temsil etmek üzere Mimarlar Odası’ndan aday gösterilecek mimarlar ve eserler, Ulusal Mimarlık Sergisi ödül ve ödül adayları arasından seçilmektedir. Uluslararası ödül programlarına katılım için Mimarlar Odası’na yapılan başvurular arasında örneğin UIA Ödülleri, Mies Ödülleri ve her yıl gerçekleşen çeşitli uluslararası sergilere katılım, bu yolla gerçekleşmiştir.

Ulusal Mimarlık Ödülleri, iki ana başlık altında verilir.

I. Büyük Ödül (Sinan Ödülü)
Tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara verilir. Bu ödülün verileceği mimar(lar)ın bitmiş yapısının olması, ve ödülün özellikle bu yöndeki başarıları nedeniyle verilmesi şarttır. Bu ödül için kişisel başvuru gerekmemektedir. Adaylar, “aday gösterme” yöntemi ile önerilebilir; ayrıca, Seçici Kurul kendisi de adaylar saptayarak, isimleri gizli tutulacak tüm adaylar arasından, tek bir ödül belirler.

II. Başarı Ödülleri
Üç ayrı dalda verilir.

1. Mimarlığa Katkı Dalı
Bu dalda en fazla 2 ödül verilebilir. Amaç, mimarlık kültürü ve mesleğine katkıları ödüllendirmektir. Araştırma, kitap, makale, yorum, film, fotoğraf gibi, mimarlık üzerine veya mimarlığı gündeme getiren çalışmalar ile, mimarlık pratiği, kuramı ve eğitimi, meslek hakları ve örgütlenmesi konularında yapılmış her türlü çaba ve çalışmaları nedeniyle kişi ya da kurumlara verilir. Bu ödül için kişisel başvuru gerekmemektedir.

2. Yapı Dalı
Bu dalda toplam en fazla 5 ödül verilebilir. Ödüllerden ikisi Ulusal Komite tarafından duyurulan özelleşmiş konulara, diğerleri “bitmiş yapı” tanımına giren çalışmalara ayrılmıştır. Özelleşmiş konular kapsamında, gelenekselleşmiş “Koruma” kategorisi yanısıra, 6. ödül döneminde oluşturulan “Yaşam Çevresi” başlığındaki kategori de sürmektedir.

2a. Yapı (3 ödül)
Bitmiş ve kullanılmakta olan yapılara verilir. Yapının bitiriliş tarihinin önemi yoktur.

2b. Koruma-Yaşatma (1 ödül)
Tarihi yapıların restorasyonu ile, tarihi/geleneksel çevrelerin koruma, yenileme ve sağlıklaştırma uygulamalarına verilir. Tek yapı ölçeğindeki anıtsal ve sivil mimarlık örneklerinin yanısıra, doku olarak korunabilmiş yerleşimlerin iyileştirilmesi ve niteliklerinin sürdürülerek yaşatılmasına yönelik, projelendirilmiş uygulamalar bu ödül kapsamındadır.

2c. Yaşam Çevresi (1 ödül)
Bu kategorinin amacı, “yapılı çevre” teriminin içerdiği farklı ölçek ve tanımlardaki (bina-kent, iç-dış, açık-kapalı gibi ayrımlarla anılan) mekânların gerçekleştirilmesine yönelik nitelikli çalışmaların teşvik edilmesidir. Kentsel veya kırsal yerleşimlerde yeni yaşam çevrelerinin oluşturulması veya mevcut çevrelerin iyileştirilmesi yönünde ‘Şehir Planlama’, ‘Kentsel Tasarım’, ‘Peyzaj Mimarisi’, ‘Çevre Düzenlemesi’, ‘İç Mimari’ veya ‘İç Mekan Düzenlemesi’ gibi tanımlarla ayrışmaya başlayan alanlarda uygulanmış (veya tamamlanma aşamasındaki) çalışmalar değerlendirilir. Başvuru için mimar olma zorunluluğu yoktur.

3. Proje Dalı
Bu dalda toplam en fazla 4 ödül verilebilir.

3a. Mimari Proje (2 ödül)
Henüz uygulanmamış veya halen inşaat halinde olan projelere verilir.

3b. Fikir Sunumu (2 ödül)
Yarım kalmış tasarım çalışmaları, fikir düzeyindeki etüdler, ütopik çalışmalar, mimarlığa ilişkin bir tema etrafında gelişen ve özgün fikirler içeren her türlü sunuş, bu başlık altında değerlendirilir. Başvuru için mimar olma zorunluluğu yoktur.

Seçici Kurul Çalışması
Değerlendirme
Tüm kategorilerde değerlendirme, sunuşlar üzerinden yapılır. Ancak yapı dalı için, jüri gerek gördüğü takdirde, yerinde inceleme yoluna gidebilir.

Katalog
Sergiye katılan eserler içinde Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek yayın için yeterli görülen çalışmaların yer alacağı katalog, katılımcılara ücretsiz olarak gönderilir. İngilizce ve Türkçe hazırlanan katalog, diğer ülkelerdeki meslek örgütlerine, ulusal ve uluslararası kütüphanelere, üniversitelere ve mesleki dergilere ulaştırılır.

Ödül Töreni ve Sergi
Sergi’ye katılan ve ödül alan ve tüm çalışmalar, ilk olarak Ankara’da sergilenir. Serginin ilk günü yapılan ödül töreninde, ödül alan katılımcılara plaketleri verilir. Ödül sahiplerine plaket ve yazılı belge; Seçici Kurul üyelerine ise hizmet plaketi verilir. Ödül alan eserler kamuoyuna her tür yazılı ve görsel medya ile duyurulur. Ödül alan binalara birer plaket çakılır.

Sergi daha sonra oluşturulacak program çerçevesinde diğer Oda birimlerinde sergilenir. Sergileme olanakları sınırlı olan birimlere ve Sergi’nin gösterime girebileceği yurt içi ve yurt dışı kuruluşlara, yalnızca ödül ve ödül adaylarından oluşan, özel bir sergi bölümü yollanır.

Ulusal Sergi'ye Katılım
Genel İlkeler
1. Sergi’ye Mimarlar Odası’na kayıtlı her mimar bireysel veya ekip olarak katılabilir.
2. Proje şirketleri ve kamu kuruluşlarından katılımlarda, ürünün müellifi olarak gösterilen kişi Mimarlar Odası üyesi olmak zorundadır.
3. Koşulların uygun olduğu dallarda mimarlık mesleği dışından kişi ve kuruluşlar, kurumlar, şirketler ve üniversite öğrencileri Sergi’ye katılabilirler.
4. Sergi’ye katılacak çalışmalar, Mimarlar Odası tarafından kazanılmış aleyhte bir yargı kararının veya Mimarlar Odası Onur Kurulu’nca verilmiş bir cezanın nesnesi olmamalıdır.
5. Sergiye daha önceki dönemlerde katılan bir eser, aynı kategoride tekrar katılamaz.

Aday Gösterme Yöntemi ile Katılım
1. Mimarlar Odası birimleri, üniversiteler, kamu kuruluşları, kurumlar, şirketler ve şahıslar “aday gösterme” yöntemi ile, değerlendirilmesini istedikleri her tür ve ölçekteki mimari ürünü, kurum veya kişiyi ilgili olduğu dalda ödüle aday gösterebilirler. Bu yöntemle geniş bir katılımın gerçekleşmesi yanısıra, hayatta olmayan mimarların eserlerinin de sergiye katılarak değerlendirilebilmesi ve gündemde tutulması amaçlanmıştır.
2. Büyük Ödül ve Mimarlığa Katkı dallarında aday göstermek isteyenler, gerekçelerini açıklayacakları aday gösterme formunu doldurarak, Ulusal Mimarlık Ödülleri Komite Sekreteryası’na başvururlar.
3. Yapı ve Proje dallarında aday göstermek isteyenler, aday gösterme formunu doldurarak, eserin müellifinin veya varislerinin izin belgesi ile birlikte, koşullara uygun pano hazırlayarak Ulusal Mimarlık Ödülleri Komite Sekreteryası’na başvururlar.
4. Yapı ve Proje dallarında Sergi’ye katılan çalışmalar, ödüllendirme dışı katılımlar hariç, doğal ödül adaylarıdır.

Ödüllendirme Dışı Katılım
Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Seçici Kurul ve Komite üyeleri sergiye sadece ödüllendirme dışı katılabilirler; ödüle aday gösterilemez ve ödül alamazlar.

 

Ulusal Mimarlık Ödülleri

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz