reklam

Ulusal Mimarlık Ödülleri Yönetmeliği
Gündem > Ulusal Mimarlık Ödülleri

TMMOB Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülleri Yönetmeliği

1- Amaç
TMMOB Mimarlar Odası adına, Mimar Sinan anısına ülkemizdeki mimarlık faaliyetinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, mimarlığın kamuoyunun gündeminde bulundurulması, mimarlık ürünlerinin belgelendirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla Ulusal Mimarlık Ödülleri verilir.

2- Kapsam
Ulusal Mimarlık Ödülleri, Sinan Haftası'nın başlangıcı olan 9 Nisan 1987 günü açılan "Ulusal Mimarlık Sergisi" ile birlikte düzenlenir ve bu serginin açılış günü veya Sinan Haftası içindeki bir etkinlik sırasında verilir. Ulusal Mimarlık Ödülleri her 2 yılda bir verilir. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2 tür olarak verilir.

2.1.Büyük Ödül (Sinan Ödülü)
Bir mimara verilir. Tüm meslek hayatı boyunca, başta gerçekleşmemiş yapıları olmak üzere, mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle verilir. Bu ödülün verileceği kimsenin bitmiş yapısının olması ve ödülün özellikle yapılarından dolayı verilmesi şarttır. Bu ödül için başvuru gerekmemektedir. Adayları Seçici Kurul saptar ve değerlendirerek ödül verir. Bu ödülün her ödül döneminde verilmesi zorunludur. Bu ödül ortak çalışan mimarlara birlikte verilebilir.

2.2. Başarı Ödülü
Dört ayrı dalda verilir.

2.2.1 Yapı Dalında
Bitmiş yapısından dolayı mimarına verilir. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır. Seçici kurul sergiye katılan yapılar içinde en fazla 5 tanesine başarı ödülü verir. Verilen ödüllerin en fazla 2 adedi belli bir konu üzerine verilebilir. Ancak bunun önceden ilan edilmesi gerekmektedir. Başarı ödülü alan binalara plaket çakılır. Bu dalda en aç üç ödül vermek zorunludur.

2.2.2 Mimari Proje Dalında :
Uygulamaya geçilmemiş, inşaat halindeki veya gerçekleşmeyecek ancak gerçekleşmek amacıyla tasarlanmış projelerin mimarlarına verilecektir. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır. Seçici kurul sergiye katılan projeler içinde en az bir, en fazla 2 tane başarı ödülü verir.

2.2.3.Grafik Sunuş Dalında :
Yarım kalmış tasarım çalışmaları,fikir projeleri, mimariyle ilişkin,bir konu üzerindeki grafiker tasarım türündeki her türlü sunuşa verilecektir. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır. Seçici kurul sergiye katılan sunuşlar içinde, en fazla 2 tanesine başarı ödülü verir. Mimar olma zorunluluğu yoktur.

2.3.4 Mimarlık Yazını, Kuramı, Araştırması ve Meslek Katkıları Dalında :
Araştırma, makale, yorum, film, fotoğraf, kitap gibi mimarlık üzerinde, mimarlığı gündeme getiren çalışmalarla, mimarlık pratiği, kuramı ve hakları konusunda yapılmış her türlü araştırma, çaba ve çalışma bu dalda ödüllendirilir. Bu dalda başvuru zorunluluğu yoktur. En fazla 2 ödül verilebilir.

3- Seçici Kurul Kuruluşu
Seçici kurul 3 veya 5 kişiden oluşur. Bu kurul içinde:

3.1. Üç kişilik seçici kurullarda 1,5 kişilik seçici kurullarda 2 üye mimarlık tarihçisi veya eleştirmeni niteliklerine sahip olacaktır. Bu üye (ler) en az 20 yıllık meslek faaliyetinde bulunmuş, mimarlık tarihi veya eleştirisi üzerine yapıtları veya makaleleri bulunan kimselerden seçilecektir.

3.2. Üç kişilik seçici kurullarda 2,5 kişilik seçici kurullarda 3 üye mimarlık uygulamaları ile bilinen, biri 10 yıl meslek deneyimli, diğerleri de 20 yıl meslek deneyimli mimarlar arasından seçilecektir.

3.3. Seçici kurul raportörleri: Ulusal mimarlık ödülleri komitesince oluşturulur. Seçici kurulun raportörlüğünü yürütür. En az 2 kişi olmak zorundadır.

3.4. Seçici kurul 2 yıllık ödül dönemi süresince çalışır. Bir üye üst üste seçici kurula seçilebilir. Seçici kurul Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulunca Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesince yeterince önerilen adayalar arasından seçilir. M.Y.K. önerilen adayları yeterli bulmazsa yeni adaylar önerilmesini Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesinden isteyebilir.

4 - Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesi
Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulunca 3 kişi olarak saptanır. Mimar olmaları ve Odaya kayıtlı olmaları şarttır. Ulusal Mimarlık Ödülleri raportörlüğü ve serginin düzenlenmesi bu komitece yürütülür. Komite bir ödül dönemi için 2 yıllığına seçilir. Çalışma yeri Ankara'dadır. Ödüllerin serginin ve diğer duyuru benzeri organizatörlüğün yapımını bu komite yürütür. Komite organizasyonun maddi yürütücülüğünü de yapar. Çalışma sonucunda M.Y.K.'na rapor verir. Mimarlar Odası bütçesinde harcama kalemi gösterilir ve maddi katkı yapar. Komitenin çalışma biçimi Mimarlar Odası komiteler yönetmeliğine tabidir.

5 - Seçici Kurul Çalışmaları ve Değerlendirme
Seçici kurul değerlendirme çalışmaları ve kriterlerini kendisi saptar. Değerlendirmeyi yapar ve bunu bir rapor ile açıklar. 2.2.1. , 2.2.2. ve 2.2.3. de bahsedilen yapı, proje ve grafik dalındaki başarı ödülleri sergiye katılan çalışmaların değerlendirilmesi sonucu verilir. 2.1.'teki büyük ödül ve 2.2.4'teki başarı ödülleri ise jürice saptanan yöntemlerce seçilir. Seçici kurul içinden bir kişiyi başkan seçer. Değerlendirme minimum 3 kişiye yapılır. Seçici kurul sayısı 3 den az olduğu durumlarda seçici kurula yeni üye atanır. Bu atamayı seçici kurul M.Y.K.'na önerir ve atama 3.4.'teki prosedüre göre yapılır.

6 - Sergi ve Katılma Esasları
2.2., 2.2.2. ve 2.2.3'te bahsedilen dallarda her iki yılda bir sergi düzenlenir. Sergi'ye katılma ve sergi esasları Ulusal Mimarlık Ödülleri komitesince saptanır. Sergi Sinan Haftası'nın başlangıcı olan 9 Nisan günü Ankara'da açılır. Sergi'ye katılım serbesttir. Jüri kendi kendine raportörlere, komiteye ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerine ödül veremez. Ancak bu kişiler ödül dışı sergilemeye katılabilirler. Şube ve birimler jüriye sergi ve ödüllendirme koşulları sağlanarak öneride bulunabilirler.

7 - Sonuçların Duyurulması
Ulusal Mimarlık Ödülleri sergi açılış günü tüm mimarlık kesimlerine ve kamuoyuna basın ve yayın kurumları ile duyurulur. Sergi günü ödül töreni yapılır. Ödül alanlara plaketleri verilir. Seçici kurul üyelerine de hizmet plaketleri verilir 2.2.1 dalında ödüllendirilen yapılara ve büyük ödül kazanan mimarın yapılarına da ayrıca plaket çakılır. Sergiye katılan eserler,büyük ödül kazanan mimarın eserleri ve diğer başarı ödülleri çıkartılacak katalogda yayınlanır. Seçici kurul raporu bu katalogda yer alır. Katalog sergiye katılanlara gönderilir.

8 - Yürürlük
Bu yönetmelik 18 - 19 Nisan tarihinde yapılan 1. Olağanüstü Genel Kurul'un verdiği yetki üzerine Merkez Yönetim Kurulu'nun 19.12.1987 tarihinde verdiği onay üzerine aynı tarihte yürürlüğe girer. Bu yönetmeliğin yürütülmesinden Merkez Yönetim Kurulu sorumludur.

 

Ulusal Mimarlık Ödülleri

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz