Yarışma Projeleri

Manisa Belediye Hizmet Binası Ticaret Merkezi ve Kentsel Mekan Düzenleme Yarışması

Tarih: Mart 2006
1. Mansiyon


Kazananlar: Mürşit Günday, Nur Durmaz, İhsan Yıldırım

Tasarımı oluşturan- etkileyen ana üç faktörden bahsedebiliriz:

- Arsanın konumu nedeniyle, kent merkezine  ve kent merkezinden yaklaşıma uzak ve sırtı dönük bir konumda olması,

- Arsanın kullanılıyor olmasada açık ve yeşil alan karakteri,

- Ana yaklaşım yönüne göre düşük kotta yer alması,

Belediye binasını kavşak yönünde konumlandırarak algıyı artırmak, kent merkezi yaklaşımını ters yönde olmasınıda çözümleyeceğini düşündüğümüz, ön ve arka yaratmayan bir tercih üçgen prizma yapı kütlesi.

Yapıları arsa sınırlarına çekerek açık ve yeşil alanı çoğaltmak, park alanı olarak düzenleyerek aktif hale getirip yaşanabilir kılmak.

Komşu parselde yer alan otel, belediye meydanının tanımlanmasında olumlu bir etken olarak değerlendirilmiştir. Belediye meydanından başlanarak bütün arsayı boyuna kateden bir yaya aksı bütün birimleri güçlü bir şekilde birbirine bağlamaktadır.

Belediye binası önemi gereği kavşak yönünde konumlandırılmıştır. Arsanın doğu kenarı ise alışveriş merkezi için tercih edilmiştir. Neredeyse ölü bir alan değerlendirilmiş, farklı kotlardan girişler sağlanmış çevredeki konut dokusu ile yakın ilişki düşünülmüş alışveriş merkezlerinin kaba görüntüsünden kaçınılmıştır.

Her iki köşede yer alan belediye ve alışveriş merkezi arasında, yoğun kütle etkisi olmayan geçirgen yeme ve içme birimleri önerilmiştir. Farklı kotlardaki oturma alanlarından hem yeni düzenlenen parkla fiziksel görsel ilişki hemde spil dağı ile görsel ilişki kurulmuştur.

Arazideki mevcut ağaçlar taşınarak yeni düzenlemede kullanılmıştır. Mevcut kanalizasyon hattının deplase edilmesi önerilmektedir.

Manisa Belediye Hizmet Binası Ticaret Merkezi ve Kentsel Mekan Düzenleme Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Manisa Belediye Hizmet Binası Ticaret Merkezi ve Kentsel Mekan Düzenleme Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.