reklam

Cem Kültür Evi
Diyalog 2002 - II > Selim Velioğlu

Tarih:17 Eylül 2002
Yer: Arkitera Forum

 

Cem Kültür Evi

1. 1996 yılında Cem Vakfı Türkiye'de ülkenin çeşitli kent ve yörelerinde Alevi cemaatlerinin kendi olanaklarıyla inşa etmek isteyecekleri Cem Kültür Evlerinin tip projelerini elde etmek amacı ile Ulusal düzeyde 'Cem Kültür Evi Mimari Proje Yarışması'nı açmıştır.

Cem Kültür Evi İhtiyaç Programı Alevi toplumunun dini ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde; Cem Salonu, lokmaevi, toplantı-eğitim bölümü, konaklama bölümü, idare bölümü ve teknik bölümden oluşmaktaydı (1).

Yarışma düşüncemize göre mimari anlamda iki temel sorunsal içermekteydi.Bunlar;
a.Alevi inancının geçmişten günümüze ve geleceğe kültürel süreklilik içinde taşınarak, mimari mekansal karşılığının Cem Kültür Evi özelinde oluşturulması sorunsalı (anlamsal yorum).
b.Yapının esasta bir Kültür Merkezi olması nedeni ile bu yapı türüne özgü gereklerin yerine getirilmesi ve daha da önemlisi elde edilecek projenin 'Tip Proje' olmasından kaynaklanacak olumsuz özelliklerin giderilmesi sorunsalıdır.
a.Alevi İnancının Mimari Mekansal Karşılığının Cem Kültür Evi Özelinde Oluşturulması Sorunsalı (Anlamsal Yorum).

a.1 CemKültür Evi'ni 20.y.y. sonunda tasarlıyor olmak tasarımcıya inancın yüzyıllardır geçirdiği süreci yorumlayarak mekana yansıtmak şansını sunmaktadır. Alevi inancının tarih boyunca sık sık kovuşturmalara uğraması ve türlü baskı ve güçlüklerle karşılaşması ve ibadetin çoğu zaman gizlilik içinde yapılması nedeni ile, dış mekandan algılamada kitlesel olarak özel bir biçim içeren bir ibadet yapısı oluşturulamadığı düşüncesi ortak bir yargı olarak söylenegelmiştir. Cem Mekanlarında, zaman içinde karşımıza çıkan iki temel mimari unsur olan 'Tüteklikli Örtü' ve 'Dünya Ağacı'nın iç mekan unsurları olması yukarıdaki düşünceyi destekler niteliktedir. Aleviler, çoğunlukla mahallelerindeki herhangi bir veya birkaç yapının herhangi bir mekanını Cem Töreni için 'Tüteklikli Örtü' ile özelleştirerek kullanmışlardır.

Bundan hareketle, Cem Kültiir Evi mekansal çözümü yukarıda dile getirilen tarihsel süreci bir veri olarak almalı ve fiziksel mekan olarak yansıtmalıdır (a1 ).
a.2 Burada gözlemlediğimiz ilginç özellik şudur; belki tamamiyle baskıdan ve 'Kültürel Çoğulculuk'un yokluğundan kaynaklanan mekansal sonuç şaşılacak şekilde Alevi İnancının temelini oluşturan mütevazilik, insanilik, hoşgörülü olma biçimi değil, 'özü önde tutma' gibi kavramlarla örtüşmektedir.

Bundan hareketle, Cem Kültürevi'nin mekansal çözümü bir 'kültürevi'nin herşeyden önce, bir iletişim ortamı olduğu kabulu ile günümüz insanına yukarıda dile getirilen anahtar kavramlar olan;'kültürel çoğulculuk', 'mütevazilik', 'insanilik' ve 'farklı olana duyulan hoşgörü' kavramlarını duyumsatmalıdır ( a2 ).
b. Yapı Türüne Özgü Gereklerin Yerine Getirilmesi ve 'Tip Proje'nin olumsuz özelliklerinin giderilmesi sorunsalı.
b1. Yapının kültürevi olması mimari çözüme özel bir duyarlılıkla yaklaşmayı gerektirmektedir. Çünkü kültür merkezleri kullanımları tercihe bağlı yapılardır ve bu nedenle kullanıcıyı yapıya çekecek mimari mekansal özellikler içermelidirler (Toplayıcı dış mekanlara ve ara hacimlere sahip olma, insani ölçek, biçimsel zenginlik ve çekicilik, algısal ve işlevsel olarak içmekan-dışmekan bütünleşmesi, her yönden yaya yaklaşımına elverişlilik gibi).
Bundan hareketle, Cem Kültür Evi'nin mekansal çözümü, yapı türünün niteliğine bağlı olarak; toplayıcı dış mekanlara ve ara hacimlere sahip olmalı, insani ölçekte boyutlandırılmalı, biçimsel zenginlik ve çekicilik içermeli, algısal- işlevsel anlamda iç- dış bütünleşmesi içermeli, her yönden yaya yaklaşımına elverişli 
olmalıdır (b1).
b2.Tip proje yöntemi;
- Proje hazırlama sürecinde tasarruf sağlaması,
- Çok sayıda uygulandığı durumlarda deneyime bağlı uygulama mükemmelliği sağlaması,
- Ekonomiklik ve standardizasyon kavramlarını proje tasarımına
sokması, nedenleri ile olumlu,
- çevre verilerine tümüyle uymama olasılığı içermesi,
- çok sayıda tekrardan dolayı monotonluk duygusu uyandırması ve
sürpriz unsuru içermemesi nedenleri ile olumsuzdur.
Bundan hareketle, Cem Kültürevi'nin mekansal çözümü elde edilecek proje tip proje olduğundan, arsa biçimi, topoğrafya, yaya yaklaşımları, fiziksel çevre karakteri, yönlenme, iklim gibi değişken çevre verilerine mükemmele yakın düzeyde uyum sağlamalıdır ( b2.1).
Bundan hareketle, Cem Kültürevi'nin mekansal çözümü tekrardan doğacak monotonluk hissi uyandırmadan çeşitlilik ve sürpriz etkisine sahip değişen şartlara göre değişik ve zengin mekansal olanak sağlıyacak bir mimari unsurlar bütünü, bir alfabe bir dil karakterinde olmalıdır ( b2.2 ) .

2. Mekansal çözüm
Öneri tasarım çözümü, İhtiyaç Programını birbirinden farklı, kendi kişilikleri olan, bağımsız 12 temel mimari unsura ayırmak temel düşüncesi üzerine kurulmuştur. Bu unsurlar; cem salonu, fuaye, lokmaevi, açık yemek revağı, giriş birimi, iç sergi sokağı, eğitim birimi, dede evi, destek birimleri, konukevi, ön avlu duvarı, arka avlu duvarı'dır ( Şekil 1a ). 12 unsur farkı koşullara göre farklı biçimlerde yanyana gelerek Cem Kültür Evi'ni oluştururlar ( Şekil 1b ).
Birinci bölümde dile getirilen ve mimari mekansal çözümün taşıması gereken özellikler ve çözmesi gereken sorunlar ( a1, a2, b1, b2.1, b2.2 ) ışığında bir değerlendirme yapıldığında tasarımda;
- mekansal çözüm anıtsal tek bir bütün değil, yan yana gelmiş yapılardan oluşan bir toplamdır, adeta içinde cemevini de barındıran bir alevi mahallesini çağrıştırmaktadır ve böylelikle tarihsel süreci yansıtmakta ve günümüze bir yorum olarak taşımaktadır ( a1 ).
- mekansal çözüm kendi kişiliklerini koruyarak, ortak bir hedef doğrultusunda yanyana gelen 12 farklı birimden oluşmaktadır. Bu da anlamsal olarak kullanıcıya 'farklı olana duyulması gereken hoşgörü' ve 'kültürel çoğulculuk' kavramlarını duyumsatmaktadır (a2 ).
- mekansal çözüm parçalanma yolu ile , kültürevi konusuna uygun düşecek şekilde insani ölçek, sürprizli bir biçimsel zenginlik, açık- kapalı alan dengesi ve kullanıcıyı her yönden yapıya çekecek ara hacimlerin elde edilmesi gibi özellikler içermektedir ( b1 ).
- mekansal çözüm 'değişik çevre şartlarına göre değişik şekillerde yanyana gelebilen 12 temel unsur' özelliği ile tip projenin en temel olumsuz özelliği olan çevre verilerine (arsa biçimi, topoğrafya, yaya yaklaşımları, fiziksel çevre karakteri, yönlenme ve iklim) tam olarak uymama olumsuzluğunu gidermiş olmaktadır ( b2.1).
- Mekansal çözüm tekrardan doğacak monotonluk hissi uyandırmadan çcşitlilik ve sürpriz etkisine sahip, değişen şartlara göre değişik ve zengin mekansal kurgulara olanak sağlayacak bir mimari unsurlar bütünü, bir alfabe, bir dil karakterindedir. Böylelikle tip projenin giderilmesi gereken diğer temel olumsuzluğu da giderilmiş olmaktadır ( b2.2 ).

3. Sonuç
Cem Kültür Evi'ni 20.y.y. sonlarında tasarlıyor olmanın tasarımcıya büyük bir sorumluluk yüklediği açıktır. Cem Kültür Evleri Alevi Kültürünü geçmişten bugüne ve geleceğe hem kendi fiziksel mekansal / mimari varlıkları ile, hem de bir iletişim ve üretim ortamı olarak taşıyacak önemli unsurlar olacaktır.
Bu nedenle oluşturulacak mimari projenin doğru ve sağlıklı iletiler sunması açısından, sorunsal tutarlı bir kavramsal çerçeveye oturtulmuş ve önerilen özgün çözümleme yöntemi ile belirli hedefler saptanmış ve Cem Kültür Evi mimari tasarımının taşıması gereken özellikler belirlenmiştir. 2. Bölümde ise bu hedeflere ve özelliklere ne ölçüde ulaşıldığı öneri tasarımımız üzerinden örneklendirilerek sınanmıştır. Böyle önemli ve kritik bir noktada Alevi Kültürü ile buluşmanın heyecanı içinde bu buluşmanın gereklerini tasarımımız ile, yerine getirdiğimiz inancı içindeyiz.

1. Cem Kültür Evi Mimari Proje Yanşması Şartnamesi Cem Vakfı İstanbul, 1996.
2. Şekil1a- 1b. Cem Kültür Evi Projesi. Mimarlar S.Velioğlu-Ö.Berk
(Bu proje yarışmada 7/0 oybirliği ile 7 birincilik ödülünden biri ile ödüllendirilmiştir.)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz