reklam

Mimarlık Merkezleri ile İlgili Yazılar
Gündem
> Mimarlık Merkezleri

<<önceki sayfa                            1  2  3

1977-1981 yılları arasında ODTÜ'de, önce Teoman Aktüre, ardından Feyyaz Erpi ve daha sonra da Suha Özkan ile beraber yönettiğimiz stüdyoların temel amacı, mimarlık tasarım eğitimini stüdyolara kapatmamak dışarıya açmak idi. Buna katılımcı tasarım diyorduk. Öğrencilerle beraber, proje konusu içinde yaşayan kişilerle görüşüyor, hem onları iyice anlamaya çalışıyor hem de bu süreçte kullanıcıları mimari açıdan kültürlüyorduk. 1982-83 yılında yapılan ODTÜ Mimarlık Bölümü Eğitim Seminerleri'nde de, mimariyi dışarıya açmak için, eğitim ve etkinlikler konusu çok görüşüldü. Bazı derslerin dışarıda halk için verilecek dizi konferanslara ve çocukların eğitimine dönüştürülmesi karara bile bağlandı, ama yeterli sayıda eğitimci olmaması bizi bunları uygulamaktan alıkoydu.

Bu arada Şevki Vanlı 1980'lerin sonunda Vanlı Mimarlık Vakfı'nı kurdu. İlhan Tekeli ve ben kurucu mütevelli heyetinde idik. Sonra Suha Özkan da yönetime danışman olarak katıldı. İzzet Fikirlier, vakfın broşürlerinin ve kitaplarının mimarlık kültürünün kalitesini anlatan grafiklerini yaptı. 6 kitap yayınladık. Bu kitapların seçiminde, mimar olmayanların da okuyabileceği kitaplar kriteri vardı. Anytime konferansının düşünsel tartışmaları orada yapıldı.

ODTÜ'de 1990'da yapılan IAPS (International Association of People and Their Surroundings) kuruluşunun Culture/Space/History başlıklı konferansı, mimarlığın güncel kültürü ile birikimini çok geniş bağlamlarda tartışan bir dönüm noktası idi. Birçok gencin o ortamdan etkilendiğini; ve yine Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nin de etkisi ile kültür tartışmalarının bugüne kadar sürdüğünü biliyoruz. Bunlar deneyci, akılcı veya eleştirel akılcı veya çatkıcı veya yapısalcı sistemlerin kültüre bakış açıları idi.

Bu insana dayalı araştırmaların karşısına 1970'lerin başından beri çıkan ve insanın idrakinin oluşturduğu metinlerin, yöntemlerin, dışavurumların ve gösterimlerin incelenmesini, bunların gerçeklerdeki kopuşları gösterdiğini ve bunların soyutlanarak ve giderek kendini üreten otonom sistemler oluşturan bir duruma girmesi ile, özellikle insan dışı/üstü bir kültürün oluştuğunu düşünen, bunun incelenmesini öneren ve tasarım gücünü araştıran araştırmacılar, 1990'lardan itibaren Türkiye'de ağırlık kazanmaya başladılar. Bunların mimarideki temsilcisi olan ANY (Architecture New York) grubu ile, 1998 yılında Ankara'da bir konferans ve sergi etkinliği düzenlendi. Ama grubun, İstanbul ve Ankara'da konferans dışında söyledikleri ve davranışları, popüler medyada, mesleki medyada olduğu kadar ses getirdi. Bu biraz da, gelen konuşmacıların medyatik olmasından, sözlerinin medyaya uymasından kaynaklanıyordu. 

Türkiye'de ilk defa, Tempo, Aktüel gibi dergiler ve hemen hemen bütün gazeteler bir ay süre ile mimari haberler verdiler. Daily News, 3 gün üstüste 1,5 sayfa bu konuda yayın yaptı. Etkinlik amacına ulaşmıştı; hem Türkiyeli genç mimarlar dışarıya tanıtılmış, hem uluslararası önemli söylemler Türkiye'ye tanıtılmıştı. Önde gelen Türk düşünürlerinin bir kısmı uluslararası ortama katkıda bulunmuşlar ve mimarlık Türkiye'nin günlük kültür tüketim gündeminde de uzun süre kalabilmişti.

Bu konferansı iyi bir etkileme ortamı olarak algılayan düzenleyiciler, yani Suha Özkan, Hasan Barutçu ve ben, bir araya gelerek (Kasım 1998) ileriye dönük neler yapabileceğimizi görüştük.

Bu üçlü görüşmeler, mimarlık kültürünün değişik iletişim ortamları aracılığı ile halkın kullanımına açılması konusunda hazırlanan kısa raporlar çerçevesinde Mayıs 1999'a kadar sürdü. NTV'nin kurucusu ve o zamanki yöneticisi Nuri Çolakoğlu, TV ortamında bir mimari dizi için işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyleyince, bu konudaki çalışmalar genişletildi. Mayıs 1999'da Projeye geçici olarak 2000+ adı verildi ve yönlendirme kuruluna önce İlhan Tekeli davet edildi. Tepe İnşaat'ın o zamanki halkla ilişkiler danışmanı Sibel Asena kurula katıldı. Bu grubun daveti ile Ahmet Turan Altmer, Ali Artun ve Bülent Erkmen de yürütme kurulu üyesi oldular.

Amaç, mimarlığın günlük kültür tartışmaları içinde yer alması ve geniş kullanıcı grupları tarafından bilinçli olarak kullanılması, zenginleştirilmesi idi. Burada, kullanıcıların bir kısmının günlük kültür üretiminin üstüne çıkarak kültürün epistemolojisi veya genel epistemoloji ile uğraştığını kabul ediyorduk. O halde etkinliklerimizin anlatım ortamlarında çok boyutlu iletişim kanalları kullanmak zorundaydık. Bu süreç içinde, kullanıcılarda, önce farkına varma, daha sonra anlama, bilinçli olarak tartışma, beğeni geliştirme ve üretimi etkileme adımlarının gelişmesini bekliyorduk. Bu amaçlar için bir dergi, bir TV dizisi, web sayfası, genç mimarların eserlerinden oluşan bir gezici sergi ve konferanslar düşünüldü. 2000 yılı, Tepe İnşaat'ın kuruluşunun 30. yılıydı; ve bu etkinlikler etkili bir inşaat şirketinin kutlama törenini, sürekli bir şenliğe dönüştürebilirdi.

Proje grubu içine, daha önce. IAPS ve Any'de de bizimle çalışmış olan Tansel Korkmaz, Fatih Öz ve Erkin Aytaç katıldılar. Derginin yazı işleri için Cüneyt Budak ve eşi Arzu Erdem Budak görevlendirildiler. Cüneyt, daha sonra birçok konuda koordinatör yardımcısı olarak bana yardım etti. Çok genç bir grafik tasarımcımız vardı, Orkan Telhan. Bu grup Temmuz ayında toplanmaya başladı. TV dizisi görüşmeleri başlamıştı. Web sitesi için Erkin Aytaç, yardımcım ve yazı işleri sorumlusu idi. Orkan, web tasarımına başladı. 8 Ağustos 2000'de İstanbul'da yapılan toplantıda, bütün bu çalışmaları yapacak kuruluşun adı "Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi" olarak kesinleşti. Projenin adı "2000+", derginin adı "XXI", web sitesi "tepe21.com" olarak belirlendi. Hepsi de, amacına ve grafikleşmeye uygun, ama sözle söylenmesi zor isimlerdi.

Mimarlığı gündeme getirmek için çirkin ve çarpık kentleşmeden söz etmemeye, veya tarihi çevrelerimizi ön plana bir kere daha çıkarmamaya karar verdik. Amacımız, günümüz mimarisinin değerlerini ve arayışlarını ortama sunmaktı. Aynı şekilde diğer sanatlardaki ve düşün alanlarındaki arayışların katkılarını da sunacak, böylece bütün kültür alanlarının ortak değerlerini yansıtacaktık. Bunun için ikişer aylık temalar üzerine kurulmuş bir program yaptık. Bu süreler içinde yapılacak bütün etkinliklerimiz, ilgili temanın değişik yüzlerini oluşturacaktı. Ekim 1999'da Bülent Erkmen yönlendirme kurulundan ayrıldı. Derginin tasarımı için Kasım ayında, Dominic Owen ve şirketi ile anlaşmaya vardı.

Türk Mimarlığında Yeni Arayışlar yarışması Aralık 1999'da tamamlandı. Yarışmanın başarılı yürütülmesinde, Tansel Korkmaz ve Fatih Öz'ün katkıları önemliydi. TV dizimizin çekimi Ekim 1999'da tamamlandı. NTV ekibi herşeyi zamanında tamamlamayı bildi. İlk olarak sunmaya başladığımız hizmet, 1 Aralık 1999 tarihinde açılan web sitemiz idi. Sitemiz haftada 3 kez yenilenerek, Mart 2001'e kadar devam etti. Hafta sonları Ahmet Turhan Altıner'in mimari "testus"ları, Behiç Ak'ın karikatürleri ve küçük çocukların mimari çizimleri renk katıyordu. Bir dönem, Uğur Tanyeli, Suha Özkan, Abdi Güzer ve Gürhan Tümer, sürekli köşe yazıları ile katıldılar. 2000 yılı kışında başlayan, yabancı web sitelerine bizim üzerimizden ulaşma ve bu ortamı uluslararası iletişim için kullanma projesi, Cüneyt'in fikri idi; bu çalışmayı tamamlattı ve site Kasım 2000'de 'www.worldarchitecture.org' adresiyle işletmeye açıldı.

9 Mart 2000'de, İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi'nde Tepe İnşaat'ın 30. Yıl Kutlamaları sırasında, dergimizin 1. sayısı dağıtıldı, Mimarlıkta Yeni Arayışlar Sergisi açıldı ve kazananların ödülleri, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın piyanist Kenan Görsev ile verdiği konser öncesinde sunuldu. Sahnede, orkestra için tek tek seçilmiş Vitra sandalyeleri vardı. Bütün gecenin ortamının tasarımını Han Tümertekin, serginin tasarımını Mehmet Kütükçüoğlu yapmıştı. Yarışmadakı eserleri tanıtan ve sonuçları tartışan kitapçık ise, Fatih Öz'ün eseriydi.

Derginin kapak fotoğraflarını hazırlayan Zafer ve Barbara Baran'ın büyük katkılarıyla, dergimizin ilk 6 sayısı "kapak tasarımı ve yönetimi" konusunda İngiliz Designers and Art Directors Annual'da yayınlanmaya hak kazanan 2 eserden biri olarak seçildi.

TV dizimiz 'Mimarlık ve Yaşam'ın 12 bölümlük birinci dizisi, NTV'de ilk gösteriminin ardından 2 kez daha yayımlandı. Dizinin 14 bölümlük ikincisi, 7 ülkeden günümüzdeki mimarları ve patronlarını sunuyor. Bu sefer filmi Andreas Treske, Ali Mahmut Demirel'in asistanlığında hazırladı. İkinci dizi, CNN Türk'te gösterime girecek.

2000 yazı başında çalıştırdığımız Tepe Mimarlık Kültürü Kulübü ile, "mimarlık yaz okulu" ve "mimarlık gezisi" yapıldı. Böylece kültürü yaymak için kullanabileceğimiz en etkili bir kanalı açmıştık. Aynı kulüp aracılığı ile 12 şehirde sergimizi açtık, birçoğunda yerel toplantılarda mimarlık kültürünü yaymayı görüştük. Bu sergilerin kayıt defterlerinde, birçok sade vatandaşımızın ortama etkileyici katkılarını görmek mümkün. Kasım 2000'de ilk uluslararası mimarlık haftasını düzenledik. 3 önemli uluslararası sergi ve 5 uluslararası konferans oturumu, İstanbul, Ankara ve İzmir'de etkili oldu. Aralık 2000'de, geleneksel mimari çevrelerimizin hatırlatıldığı Kemal Aran'ın Barınaktan Öte kitabı Türkçe ve İngilizce iki ayrı baskı ile çıktı.

Mart 2001'de Tepe İnşaat bünyesinden ayrıldık. "XXI Mimarlık Kültürü Merkezi" kuruldu. Merkezin kurucuları, Hasan Barutçu, Selçuk Alten, Nuri Çolakoğlu, Atilla Aksoy, Bülent Korman, Suha Özkan, Ahmet Turan Altıner, İlhan Tekeli ve Haluk Pamir.

Bu sefer merkezin hedefleri arasına daha özelleşmiş bir tutum girdi. Bunda amaç, mimarlığın kullanıcılarına, yapılı çevrelerin tasarlanması ve yapılması sürecindeki haklarını ve sorumluluklarını aktarabilmek. Haklarını kullanmak isteyenlerin, bu haklarını bilinçli olarak kullanmaları gerekiyor. Bu bilincin oluşmasına XXI olarak aracı olmak, hedefimiz. Dolayısıyla daha eleştirel, daha katılımcı, ve daha çok kullanıcıyı ön plana çıkaran bir mimarlık kültürü merkezi olarak çalışmak istiyoruz.

2002 yılı Mimarlar Derneği 1927'nin kuruluşunun 75. yılı. Derneği bundan dolayı kutluyoruz. Ayrıca Mart ayından beri bize ev sahipliği, Ağustos ayından beri de sponsorluk yaptığı için, çok teşekkür ediyoruz.

Bu, 24 saat içinde hazırlanmış bir ilk düşünceler ve hatırlamalar metni. Amaç, merkezimizi Türkiye mimarlık kültürü alanında olup bitenler bağlamına oturtmak. Birçok genç araştırmacı, her bir paragrafta sözü edilenleri ve paragraf aralarını açabilir. Başka çerçeveler kurabilir.

Burada hemen kaydetmediğim birçok değerli kişinin bu kültüre değişik şekillerde katkıları olduğunu biliyorum. Yazı onları, bilinçli bir şekilde dışlamıyor. Bu durum, yazarın kısa süredeki üretiminden kaynaklanan bir başarısızlık olarak alınmalıdır. Bir de 75 yıldır mimarlık kültürü alanında yapılan etkinliklere her şeye rağmen katılan, toplantılar sırasında katkıda bulunan, bu tür etkinliklerden zevk aldıklarını çevrelerine hissettiren, çoğunluğu mimar, bir katılımcı, kullanıcı grubu var ki, mimarlık kültürü alanında emek verenlerin esas onlara teşekkür etmesi gerekiyor. İşte biz, bu katılımcı grubun içinde mimar olmayan bilinçli kitlenin artması ve mimarimizin gidişi üzerinde etkili olması için varız.

 
<<önceki sayfa                            1  2  3

 

Mimarlık Merkezleri

Diyalog

Baran İdil 11 Kasım 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Baran İdil hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz