reklam

MVRDV
Proje > Les Halles

Gül Penceresi - Anıtsal Nihilizm

Les Halles
1970'lerde Paris Les Halles büyük amaçları olan bir projeyken sonuçları karmaşık oldu. Eski marketin yıkılmasından sonra yoğun bir istasyon olan RER Metro Sistemi açıldı ve bir alışveriş merkezi ile bir dizi kültürel programlar bunu takip etti. Bütün bunlar bir bahçeyle sonlandırıldı. Bu çok kapsamlı müdahalenin kent ve bölge üzerinde etkisi bulunuyor. Bu bölge çoğu kişi için Paris'in girişi haline geldi.

Ancak programlanmış ölçeğe ve yoğun kullanımına rağmen etki getiremedi ve kente bir sembol olamadı.

Alışveriş merkezi ve istasyon aşırı kalabalık, gözden ve ışıktan uzak. Park güçlü bir özellikten yoksun, Les Halles'ın fazla tanınmamasından dolayı dikkat çekemiyor ve yeterli olanağa sahip olamıyor. Bu bölge için yeni bir düzenleme yapılabilir mi?

Mini projeler
Bireyselliğin artmasıyla çevre müdahaleleri azaldı ve daha pazara yönelik çalışmalarla Fransa'da 20. yüzyılda geliştirilen öncü projeler geleneği sona erdi. Gerçi bazıları bunun gibi bir gelişmenin, büyük ölçekli projelerin değerini düşürebileceği sebebiyle istenilen bir değişim olduğunu düşünebilir. Büyük ölçekli değişimlerde yönetimin olmaması karmaşayla sonuçlanabilir. Karmaşa durgunluğa, bezginliğe ve kararsızlığa yol açabilir. Pek çok sesin biraraya gelmesi tıkanıklığa ve himayeciliğe meydan verebilir.

Les Halles'e uygulanacak yeni bir model bu bezginliği önleyebilir mi ve bu bireyselleşmiş himayeciliğin üstesinden gelebilir mi? Bu küçük ölçekli müdahaleleri ve büyük ölçekli emelleri biraraya getirebilir mi? Küçük projelerin kareografisi büyük ölçekli çözümleri getirebilir mi? Öncü için küçükleri nasıl kullanabiliriz?

Francais'a bakın
Bu minyatürleştirme süreci Fransa'nın sanat ve kültürdeki liderliğini kaybettiği bilincinin artmasıyla çakışıyor. Sanatçılar Paris'te en son ne zaman yaşamayı istedi? Jean Nouvel'dan sonra hangi mimar Fransa'da mekansal sorumluluklar üstlendi? Niye artık büyük çaplı yarışmalar yok? Fransa'da neden küçük kent çalışmaları yapılıyor? Önemli üniversiteler nerde? Niye Paul Virilio, Beaudrillard ve diğer Fransız filozoflardan başka önemli filozoflar çıkmıyor? Niye hiçbir Fransız sanatçı son on yılın ilk onunda yer almıyor?

Fransa'ya ne oldu? Fransız hükümsüzlüğünden söz edebilir miyiz? Fransız tarihinin kültürel yenilikleri nasıl etkilediği çok açık: Devrim, 68 kuşağı. Fransa sadece devrim sayesinde mi yaşayacak? Bir devrim mi icat etmek gerekiyor?

Francais 2'ye bakın
Fransa'nın kırsal bölgeleri, 1990'lardaki refah ortamından ve dikkatlerin üzerinde olmasından dolayı zarar görüyor. Avrupa'da başka hiçbir yerde bu derece yaşlanmış nüfus yokken insanlar birinci ve ikinci dereceli sektörlerdeki eleman eksikliği yüzünden ve kırsal bölgelerin fabrikalarla, tarlalarla, süpermarketlerle, iş parkları, tema parklarıyla dolu olması sebebiyle yer değiştirmiyor. Bu bizi "hayalet manzarası"na mı götürüyor? Belki bu süreç, manzarayı yenilemek, ağaçlandırmak, onarmak ve varolan doğa ile bağlantı sağlamak ve büyük bir Avrupa Parkı'na kavuşturmak için kullanılabilir.

Francais 3'e bakın
Paris gibi kentler aynı zamanda herşeyi elde ettiler. Opera, tiyatro salonları, kütüphaneler, müzeler, bakanlıklar, medyatik yapılar, oditoryumlar, yüzme havuzları, stadyumlar. Bu durum "yeni" ya da "eski" olarak ele alınabilir: Yeni bir program görünmüyor. Programı olmayan müdahaleler geliştirildi. Bu anlamda Les Halles'ın yeniden tasarlanması projesi, kültürel ve programatik birleştirmenin anıtsallaştırması olarak görülebilir.

Yaklaşım
Bu mini projeler nasıl düzenleniyor? Nasıl bir "yön" verilir? Verilen karmaşayı çözmek durumu açmak, konfor ve güven yaratmak üzere pratik ve pragmatik müdahalelere bağlı olasılıkların bir doğruluk bombardımanına ihtiyaç var.

Bu doğruluk bombardımanı, üç ana bölümden oluşan isteklerin birleştirilmesiyle başlayabilir: RATP, Espace büyüme ve Paris şehri. Birbirinin gerekliliğinin çözülmesiyle yaratılacak yararların varlığına inandırmakla başlayabilirler. Birbirine bağımlı müdahale serisini kendi özellikleriyle, kendi bütçe ve güçleriyle birbirine yapıştırılarak bu projeler, bir "karışım" işbirliğine dönüşebilir. Bir vitray gibi, küçük parçalardan anıtsal bir eser yaratma geleneği. Herbiri farklı ama birlikteyken bir bütün.

Strateji
En kısa zamanda en yüksek geliri elde etmek için Les Halles'taki yenilenmesinde en çok yatırımlara ve Les Halles'ün çekirdeği diyebileceğimiz dörtte birlik bir kısmını kapsayan bir grup küçük müdahaleyi düzenlemeye konsantre olduk. Bölgedeki Palais Royal, Pont Neuf, G. Pompidou, Grand Avenue gibi diğer önemli mekanlarla bağlantıyı kuracak metropolit bir ölçekte yeni bir "Flaneurian" bulvarı yaratmayı hedefliyoruz.

Mahalle ölçeğinde hızlı ve sorunsuz bağlantıyı sağlamak için kent dokusunu yeniden onarmak diğer hedeflerimizden biri.

Bu Fransız semtindeki sokakları ve yaya yollarını temizliyoruz. Rue Pont Neuf'da ulaşımı ve Rue Le Halles'daki baskıyı değiştirmek, yine Rue LE Halles'daki yiyecek marketi uygulaması ve burasının "Cathedral"deki yeni "Orangerie" ile bağlantısını, Bourse de Trate'in Palais Royal'dan Beaubourg'a kadar olan aksa açılışı ve zemin katını etkinlikler için bir kamusal alana dönüştürmek, kuzeyle bağlantıyı sağlamak üzere Ilot Rambuteau'daki "Crèche" hacmini küçültmek gibi bir grup müdahaleyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Anıtsal Yenileme
Gizli kalmış bir ortamı görülebilir ve anıtsal bir gerçeğe nasıl dönüştürebiliriz? Yeraltı dünyasını açabildiğimiz kadar açarak kendini dünyaya gösterebilecek bir yenilik yapabilir miyiz? Gerekli bütün açma işlemleri başarıldığında bir vadi ortaya çıkar, bir "objet trouvé" mücevheri ortaya çıkıyor. Çok katmanlı bir vadi, 'mille plateaux' için son açıklama.

Bulunan vadiyi camla kaplamak onu yeni bir Grand Hall'e dönüştürür, mekanların tarihini anımsatır. En yukarda da beklenmeyen bir kamusal alan yer alıyor: bir cam bahçe. Bu alan daha önce saklı olan hazineyi, büyük bir oyuğu ve derinlerdeki bir şehri ortaya çıkaran ve onu kaplayan derin, dikkat çekici meydan haline geliyor. Kaldırımın altında bir güzellik var.

Saklı Derin Kent
Kullanımda belli bir hiyerarşiye sahip bir takım bileşenleri içeren bu kentte: sorunsuz ulaşım ve merkezde konumlanışı sebebiyle mahalle dışında bölgeye bir parka hizmet veren bir alış veriş programı uygulanabilir ve burası bölgeye hitap eden bir mekana dönüşebilir. Üç işlevi birbiriyle karıştırarak birbirlerinden faydalanmaları sağlanabilir. Böylece potansiyeli artıracak ve etki alanını genişletecek yeni bir "karışım" başlar.

Grand Gare 1
Les Halles Paris'in girişi! İnsanlar burada zemin seviyesinde ilk kez karanlık bir yolculuğun ardından görülmeye başlandı. Sonra bir klostorfobiyle karşılaştılar. Sonuçta Paris'in hatta Avrupa'nın en kalabalık yerlerinden biri çok kötü şartlar altında. Kalabalık ziyaretçi topluluğu (Eiffel ve Louvre'dan 10 kat daha fazla) sıkışmış, kirli, rahatsız mezarlıklar. Işıksız ve görüş alanı olmayan. Bu mümkün olan yeniliklere de engel oluyor.

Geçerli ana istasyon mekanını aşağı doğru platformlara ve yukarıya doğru "Palace Basse"ye açmak ışığı gelmesi izin verir. Farklı konumlara dükkanlar yerleştirerek bu açıklığın genişlemesi ve gerçek bir açıklığa dönüşmesi sağlanabilir. Böylece milyonlarca ziyaretçiyi karşılayacak bir "Cathedral" yaratılabilir. Giriş holü yürüyen merdivene bağlayıp ziyaretçileri kentin alış veriş merkezine götüren bir grup köprüye dönüştürülüyor.

Kapasiteler şu anki ziyaretçi sayısından daha fazlasına göre mümkün olduğu kadar büyük tasarlanıyor. Böylece daha fazla kişiyi buraya çekmek mümkün olacak. Bu yeni stratejilerin programlanması demek. Bu durum yeni programlar yaratmayı mümkün kılıyor.

Grand Gare 2
Yeraltı trafiğini aşamalı olarak çözümlemek Les Halles ve Chatelet bölgesi arasındaki bağlantıları sağlayabilir. Farklı teknikler kullanılarak Rue Montorgueil'dan Seine'a kadar uzanan gerçek bir Grand Gare yaratılabilir. Gerçek bir büyük mekan, kısmen 35 metre yüksekliğinde geniş açıklıkları ve zengin detayları olan, aşamalandırmaya göre varolan yapıların ve anıtların en tepede olduğu bir mekandır. Bu, kentin tepedeki duvarlarında olağanüstü adresler sunuyor.

Belki TGV hatları, Gare du Nord, Lyon ve Montparnasse arasında bir bağlantı da düşünülebilir. Les Halles'ü Paris'in merkez istasyonuna dönüştürmek.

Petit Boucle
"Petit Boucle"ı yeraltı yol sisteminde atlamak istasyon ve alışveriş merkezinin batı bölgeleriyle yeraltı trafiğinin sistemini bozmadan daha iyi bağlantılara yol açar. Işık ve ulaşım için olanaklar yaratıyor. Bu kuzeyi güneye bağlayan yeni bir alış veriş caddesi yaratıyor.

Alışveriş ve Kültür Merkezi
Alışveriş merkezi "Cathedral"de odaklanıyor: Merkezin temel adresi istasyona bağlanıyor. Gerekli netliği sağlayan olanaklara bağlı olarak iki ana aks tanımlanıyor. Bu akslar "Cathedral" ve çevresiyle bağlantı kuruyor. Mekanın izin verdiği ölçüde ve biçimde değişiklikler gyapılarak manzaralar açılıyor. Tüm katlara erişim hatları ekleniyor ve böylece aksların kullanımı pekiştiriliyor. Bu erişim galerileri geriye atılıp sıralanarak bütün katlar görünür oluyor. Bu, projenin sosyal etkileşimini artırıyor. Akslar gökyüzüne açılıyor ve açılabilir cam çatılarla kaplanıyor. Aksların bitişleri basamak ve yürüyen merdivenlerden bir şelaleyle yeniden tasarlanıyor. Bu bileşenler, galerileri dönüştürerek burayı anıtsal bir alışveriş ve kültür vadisine dönüştürüyor.

Programlar birleştirilerek kent kimlikleri ortaya çıkabilir: Kültürel program, bilgilendirici program, H+M ve FNAC gibi büyük mağazalar, sinema kompleksleri, vb. Hepsinin ana aksta zemin seviyesine ve bahçeye giden bir adresi var.

Podyum
İstasyon bölgesindeki ve akslardaki açıklıklar, geçerli kat alanlarında şimdiki zemin seviyesinde telafi edilen bir küçülmeye sebep oluyor. Toprak ve çatıların kaldırılması ve yeni bir çatının daha yükseğe yerleştirilmesiyle içten bir şekilde programlar uygulanabilir ve hatta projenin ekonomik ve sosyal kapasitesi için fazladan programlar elde edilebilir.

Podyum ile yollar arasındaki yükseklik farkı yeni kamusal alanın özel pozisyonunun altını çiziyor. Kent etkinlikleri için bir "podyum" oluşturuyor. Anfitiyatrolar, vadiler, merdivenler ve rampalar kolay ulaşım sağlıyor. Yeni program için cepheler yaratıyor. Mevcut sokaklar yeniden Parisli sokaklara dönüşüyor.

Gül penceresi
Tepedeki çatıların saydamlığı, bahçeden, şehirden görünüm ve erişim elde etmek için dikkatlice yeniden değerlendirildi. Farklı programlar farklı çatılara ihtiyaç duyuyor: Bazıları yüzme havuzunun çatısı, tiyatronun fuayeleri, alış veriş sokakları ve "Cathedral"in çatısı gibi tamamen transparan olabilir. Diğerleri samimiyet içermeli ve bunun için çimenliklerle, ağaçlarla, bahçelerle kaplı olabilir. Her malzeme farklı bir kullanımı temsil ediyor: Trampolin bahçeleri için dokuma, oturmak için çim, basketbol için lastik, paten için çelik.

Her mekanın altında mekanların belirli isteklerine ve özellikerine cevap veren başka çatılar önerildi. Tümden transparan camlardan renkli, koyu camlara. Reklam cephelerinden kültürel cephelere. Geniş açıklıklardan küçük çatı aydınlatmalarıyla doğrusal ışığa. Kapalı yerde büyüyen ağaçlar güneşe karşı koruma sağlayan cam kirişler arasında duruyor. Camın kayganlığı silikat tanecikler, paslanmaz çelik "yapraklar", ayna parçaları, süzülmüş taşlar ve başka elemanlar tarafından önleniyor. Cam parçaları doğal taş ile çerçevelendi.

Camın bu yapısı çatıyı, bir park katını bir araya getiren farklı müdahalelerin gerçekleştiği bir mozaike dönüştürüyor ve böylece yeraltındaki işlevleri görmemizi sağlıyor. Üç boyutlu yeraltı şehrinin yatay "gül penceresi"ne, temsilci cephesine dönüşüyor.

"Gül penceresi"nin altından yapılan aydınlatma, kullanıcılara gece ve gündüz ışık sağlıyor. Parkın 24 saat güvenli bir yer olmasını sağlayan bu aydınlatma, bahçenin Halles'deki insanlar tarafından kullanılmasını sağlayan bir "dans pistine" dönüşmesine sebep oluyor.

Bu "gül penceresi" tepede küçük ve örnek teşkil edecek binaların yapılmasına engel oluyor. Kentin yoğunluğu ile arasında büyük bir boşluk bulunduruyor. Ancak bu durum sadece proje ölçeğinden daha fazlasını içeriyor. Les Halles, Le Hall'e dönüşüyor. Düşünülebilen en düz mimarlığı uygulayarak Avrupa'da daha çok restorasyon ve çökmeyle ilgili sembolik bir çağ yaratılıyor. Hızlandırmadan çok birleştirme söz konusu.

Boşluk
Farkedilebilir boşluk sadece dünyada olan etkinlikleri değil, gerçekleşmeyi bekleyen programlar için de bir mekan sunuyor. Mekanlara erişimin geliştirilmesi ve artırılması tepede programlanabilir bir imparatorluk kurabilir. Temel bunun için hazır. Yeni Eiffel kuleleri, olimpik binalar, ulusal oditoryumlar (Paris'in herşeyi var mı?) için bir program olmadığı sürece gelecek için bir boşluk, yeni bir anıt için bir temel oluşturacak. Mekan olarak açılmak yeni nesneleri gün ışığına kavuşturacak. Belirli bir mekandan çok "beklenilen" bir mekan. Bunun süreci için dikkat talep ediyor. Bir "dans pisti" yaratarak genç nesil için bir mekan sunuyor.

» Projeye ait modellemeleri görmek için tıklayın. 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz