Yarışma Projeleri

Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ocak 2008
2. Ödül Hakkında

Proje Müellifi:
Prof.Dr. T. Nur Çağlar, Y. Mimar, ADMMA
Zehra Aksu, Mimar, GÜMMF
Dr. Adnan Aksu, Y. Mimar, GÜMMF
Nihat Eyce, Mimar, GÜMMF

Yardımcılar
Atilla Aksu, Jeofizik Müh., AÜ
Serkan Nurman, Tek. Res.
Vasili Zlatovcen, Öğrenci

Tasarımda başlıca iki ilke benimsenmiştir. Birincisi Kahramanmaraş kent merkezinin açık ve yeşil alan gereksinimini olabildiğince dikkate almak, ikincisi ise kent merkezinin gün boyu kullanım süresini ve yoğunluğunu artıracak programlamaya özen göstererek karma kullanımlı bir kent merkezi tasarlamaktır. Gerçekte bu iki yaklaşım birbiriyle çelişir gibi görünse de kent merkezinin anlamının ve kentlilerin merkezi kullanma nedenlerinin sorgulayarak güçlendirilmesi ve tasarımda açık ve kapalı kullanımların dengesinin gözetilmesine olanak sağlamaktadır.

Bu ilkeler doğrultusunda tasarımın ana kurgusu mektup zarfı benzeri yalın bir geometrik biçim ile oluşturulmaktadır. Bu yalın geometri bir yandan çok katmanlı mekansal tasarımı ile kentlilerin sanat etkinlikleri, eğitim, eğlenme, bilgilenme, dinlenme, yeme-içme ve serbest zaman etkinliklerine yer oluşturan kent merkezi yapısı ile kent meydanı ve kent parkı özelliklerinin tümünü bünyesinde barındırmaktadır. Diğer yandan, kitle tasarımının, Kahramanmaraş kenti için kentsel imge (land-mark) olabilecek bir biçimsel özellik ile gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Zarf ile mazrufun tasarımını aynı oranda önemsemek ve dengelemek tasarımın asıl amacını oluşturmaktadır.

Kentsel tasarım kararları mektup zarfı benzeri biçimi oluşturan 4 üçgen parçanın yatay ve düşey düzlemdeki hareketlerinden yararlanarak gerçekleştirilmiştir. Yatay düzlemdeki hareketler bir yandan üçgen parçaları birbirinden değişen açılarda uzaklaştırarak kent ile meydanın her yönde ilişkilenmesine ve yaya hareketlerinin doğallıkla kent meydanına yönlenmesine yardımcı olmakta, öte yandan kent meydanını çevreleyen yapı programlarının açık alan kullanımını biçimlendirmektedir. Düşey düzlemdeki hareketler ise merkezin görece yoğun ve yüksek yapılanmasının oluşturduğu kentsel baskıyı hafifletmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tasarım alanının kentsel topografyasının kuzey güney ve doğu batı doğrultusundaki yaya akışını kesmeyecek ve fiziksel ve görsel bütünlük ile eylemsel sürekliliği gözetecek biçimde düzenlenmesine özen gösterilmiştir.

Zarfın köşelerinden başlayan kuzeyden rampalı olarak güneyden ise hem zemin olarak uzanan yollar Sandalzade Bulvarı kotundaki (0.00) kent meydanına ulaşmaktadır. Bu meydan kuzey yönündeki üçgenin altında yer alan yeme-içme ve yöresel ve kültürel ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı alışveriş etkinlikleri ve batı yönündeki üçgenin altında yer alan ve kent meydanının kullanım amacına göre çeşitli düzenlemelere uygun tasarlanmış sahne mekanı ile çevrelenmektedir. Güney yönündeki üçgen Sandalzade Bulvarından -4.00 kotuna uzanan eğimli/çökertilmiş bir yüzeydir. Bu yüzeyin doğu kesimi teraslamalar ile oluşturulmuş, çeşitli folklorik ve kültürel gösteri ve etkinliklerin düzenleneceği geniş ve serbest düzenli bitkisel dokulu bir amfi-tiyatro olarak tasarlanmıştır. Batı kesimi ise -4.00 kotunda yer alan sergi, toplantı v.b etkinlikler için tasarlanan çok amaçlı salon ve heykel, resim, halı vb. öğretilerin yapılacağı için atölyeler ile -3.00 kotundaki kapalı otoparka ulaşan rampalı yolu barındırmaktadır.

Alanın kuzeyinde yer alan ve yayalaştırılması planlanan Ali Sezai Efendi Caddesi ile diğer sokaklar kent parkı ile tasarım bütünlüğü içinde ele alınmaktadır. Tasarım alanının zemin döşemesi için bir örnek desen seçilmiştir. Bu desenin kentsel tasarımın sınırlarını genişletmesi, tasarım alanına kentsel tanımlılık ve kimlik kazandırması, kentsel peyzaj elemanlarının yerleştirmesinde yol gösterici olması planlanmıştır.

Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.