Yarışma Projeleri

Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ocak 2008
Satınalma (Adnan Ural-Belemir Güzer-Gül İşlek)

Proje Müellifi
Adnan Ural, Mimar, ODTÜ (Ekip Başı)
Belemir Güzer, P. Mimarı, AÜ
S. Gül İşlek, Mimar, GÜ

Yardımcılar
Simtaç Hocaoğlu, P. Mimarı, AÜ
Ayşe Şebnem Arbak, P. Mimarı, Bilkent Ü.
Sevil Yılmaz, P. Mimarı, AÜ
Serra Sezin Bektaş, P. Mimarı, Bilkent Ü.
Nejat Semerci, Grafik Tas., Hacettepe Ü.
Murat Salcıgil, Öğrenci

Mimari Rapor
Kahramanmaraş Kültür Parkı Projesi, kentin merkezi bir bölgesinde iki önemli aksın kesişim noktasında yer almaktadır. Projede öncelikli olarak kente bir açık alan, kentsel bir park ya da meydan olarak nitelenebilecek bir kent mekanı kazandırılması hedeflenmiştir. Arsanın doğal topografik yapısından da yararlanılarak kapalı mekan olarak yapılaşacak birimlerin ön plana çıkmamasına özen gösterilmiş, programın açık alan vurgusu arttırılmaya çalışılmıştır. Programın ana unsurları olan alışveriş, yeme içme ve atölye işlevleri arazi içindeki kot farkını da değerlendirecek biçimde meydan altında düzenlenmiş, bu yapılaşmaya ışık sağlayan cam kenarlar ise arkitektonik birer eleman olarak ele alınarak meydanın tamamlayıcı parçası olarak kullanılmıştır. Benzer biçimde meydanın kendi içinde oluşturulan kot farkı da bu işlevsel birimlerin meydanın kullanımını destekleyecek biçimde meydana cephe vermesini getirmektedir. Bu oluşum fonksiyon mekanlarını çevresel gürültüden uzaklaştırmıştır.

Meydanın ana arterleri dışında kalan iki çeperindeki trafik yolları servis yolları olarak düşünülmüş, ana arterlere bağlanarak bir süreklilik oluşturulmuş ancak tek yönlü bir işleyiş öngörülmüştür. Bu mimari kurgu içinde projenin kent için çok amaçlı kullanımlara açık bir çekim, toplanma ve işaret mekanı olması öngörülmektedir. Açık alan çeperdeki yeşil doku, merkezde yer alan meydan ile Kahramanmaraş Merkez dokusu için bir vaha oluşturmakta, gündüz olduğu kadar gece de yaşayan bir kent merkezi alternatifi sunmaktadır.

Özetle bu öneri birbirleri ile çelişmeye açık olan program birleşenlerini bir yandan birbirlerini destekleyen bir kurgu içinde ele alırken öte yandan kentsel değerleri ve kent alanını öne çıkaran bir öncelik içinde kurgulamaya çalışmaktadır.

Peyzaj Mimarlığı Raporu
…Ama bütün yıldızlar suskundur.
Kimseninkilere benzemeyen yıldızların olacak senin…

Antoine de Saint- Exupery

Park olmaktan da öte “Bir Meydan” kimliği kazandırılmış olan “Kültür Parkı” Kahramanmaraş merkezinde yeni bir kentsel değer yaratmaktadır.

Park yeniden kazandığı kentsel kimliğinin yanısıra, yakın çevresi ile kurduğu ilişkiler aracılığı ile kent ile bütünleşmektedir. Mevcut yaya aksları göz önünde bulundurularak her yönden kolaylıkla yaya ulaşımının sağlanması tasarımda ele alınan öncelikli kriterlerdendir.

Kahramanmaraş Kültür parkı, kent içerisindeki konumu ile kuzeyinde ağırlıklı olarak konut dokusunu barındıran, doğusunda kamu yapıları, güneyde bulunan şehir stadyumu ve batısındaki açık ve yeşil alanlarla ilişkilenmekte ve kent merkezinde önemli bir odak noktası olmaktadır.

Mimarinin öngördüğü yapılaşma, mevcut topoğrafyanın kullanımı ile meydanın altında tasarlanmış olup otopark ihtiyacı da aynı kapalı alanda karşılanmaktadır.

Bu çözüm zeminde farklı mekansal ve işlevsel ilişkilere olanak sunmaktadır.

Kuzey yönünden parka yaklaşıldığında, yapı şeffaf cephesi ile algılanmakta, ve eğimli zemine yerleştirilen “çok işlevli platformlar” (aydınlatma olanağı, su elemanı, oturma, ağaç dikim yerleri) arasından geçilerek veya duraklama ve dinlenme olanağı sağlanarak yapıya ulaşılmaktadır.

Kuzey girişi; doğu-batı yönündeki kent yaya akslarının, parkın içinden kesintisiz olarak geçtiği bir düzende ele alınmıştır. Bu yaya aksı üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilen “Cam Strüktürler” tasarlanmıştır. Geçici sergilere, satış ünitelerine ve kermes gibi etkinliklere yönelik işlevler bu strüktürler aracılığıyla sağlanmaktadır.

Park veya başka bir deyişle kentin Ana Kamusal Mekanı, Meydan’ı “dönüşebilme”, “esnek olma” özelliği ile tasarlanmıştır.
Tasarlanan mekanın esnek ve dönüşebilme özelliği sivil insiyatifin tercihlerine alternatifler sunan bir model olmaktadır.

Farklı işlevler ile mekan farklılaşmaya açık ve dönüşebilme özelliğindedir.
Pazar alanı olarak belli günlerde yoğun kullanım ve hareketi barındırabilirken, aynı mekan belli zamanlarda konser ve gösteri alanı olabilme özelliğindedir.

Güneyde Sandalzade Bulvarına paralel geçici otopark olanağı, kuzeyindeki caddede ise, toplu taşım durakları ile paralel düzenlenmiştir. Ali Sezai Bulvarı üzerinden kapalı otoparka ulaşım verilmektedir. Meydana araç acil durumlar dışında alınmamaktadır, bunu sağlamak amacıyla otomatik bariyerler belli sınırlarda yerleştirilmiştir.

Batı ve doğu sınırında tasarlanan ağaç alleleri bir yandan yakın çevre ve trafikle ilgili görsel ve fiziki ilişkileri sağlarken aynı zamanda yoğun gölgelikler de oluşturmaktadır.

Tasarım öngörüsü mekanın kent içerisindeki mevcut ölçeğini korurken yanısıra kentle bütünsel ancak yeni bir anlam içindedir.

Tasarım öngörüsünde mekan, farklı mevsimlerde parkı kullanım olanağı vermekte, gerek yazın sıcak günlerinde ağaç gölgesinde, gerekse yağmurda iç ve dış mekan ilişkilerinin ortaya koyduğu olanaklarla alternatif deneyimlere açık olmaktadır.

Sandalzade Bulvarı'ndan yaklaşıldığında meydandaki “Yeşil Adalar” yontulmuş birer obje gibi algılanmakta ve bu yükseltilmiş yeşiller üzerinde ağaçlar yer almaktadır. Eğimli çim alanlar zaman zaman çocukların da oyun kızağı olmaktadır.

Parkın gündüz kentsel bir odak olarak (buluşma, toplanma, rastlaşma olanağı) aldığı tavır, geceleri düşsel bir ışık şölenine de dönüşmektedir.

Meydanda yapının gizemli yerleşimi gece içinden süzülen aydınlatma ile, farklı görsel effektler oluşturmaktadır. Otoparkın doğal ışık aldığı yırtıklardan akan su duvarları ile farklı ışık ve ses oyunlarına rastlanmakta zeminde ise ışık yıldızlara dönüşmektedir.

İmaj Galerisi
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.