Yarışma Projeleri

Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
5. Mansiyon

Kazananlar: Mete Kıyan, Onur Basri Çamurlu

Kent kültürünün kilit taşı meydanlar; yaşayan canlı sarıp sarmalayan içine alan yaşama dairi. Bir soluk molamız ,buluşma noktamız. Meydan bir yandan sokak olsa bir yandan da bina, çerçevelese çerçevelerken sınırlandırmasa dışına taşsa zaman zaman. Geçip giderken koştururken yansıyan bir siluet değil yaşam alanımız olsa dedik ve meydanı binada binayı meydanda tasarladık…

Tasarlanan yapı, Serik kentinin ilerleyen zamanda alacağı fiziki ve sosyal forma öncelikli olarak katkı sağlayacak nitelikte, kent gelişimine ön ayak olması hedeflenerek şekillendirilmiştir. Şu an genel olarak bozuk olan fiziki dokusunu yenileyip kabuklarını kırmaya, mekânsal biçimlerini sağlamaya hizmet edecek bir yapı olması tasarımın ana fikrini teşkil etmektedir. Bu amaçla, yapı sadece arazide strüktür olarak değil boşlukta bir başka boşluk, boşluğun içerisinde meydan, meydan ise sosyal ve kamusal alanların sentezi olarak ele alınmıştır. Dolayısı ile mekânlar meydanı, meydan parkı, park cadde ve sokağı şekillendirmekte. Arazinin batısındaki 1052 Sokağa temas eden yapı kuzeyde kızderesi parkı ile kent meydanını oluşturmakta. Yapı bu noktada yerleşimi ile kent meydanını sarmalamakta, içine alıp yansıtmakta.

Binanın kuzey bölümü, meydana bakan belediye birimlerinden, güneyi ise sosyal mekânlardan oluşmaktadır. Sosyal ve kamusal alanlar orta noktada iç mekân boşluğu ile bağlanarak hem ayrı hem birlikte çalışır. Yapı sirkülâsyon alanları boşluk etrafında konumlanmakta, böylece meydan-sokak-mekân ilişkisi güçlendirilmekte. İç mekân boşluğu zeminde alışveriş birimleri, 1. katta kafeterya ile tamamlanarak, personelin ve halkın buluşma noktası olarak şekil almıştır. Belediye birimleri, ziyaret yoğunluğu göz önünde bulundurularak zeminden yukarıya doğru planlanmıştır. Başkanlık birimi, diğer mekânlara kolay ulaşırken iç mekân boşluğuna da açılım vermekte.

Belediye birimleri iç mekânlarında önerilen modüler bölme duvar sistemleri hem şeffaf ve aydınlık bir ofis ortamı yaratmakta, hem de değişen ihtiyaçları cevaplayacak ekonomik sürdürülebilirlik sağlamaktadır. İç boşluk terası ise belediye personelince kullanılacak bir teras bahçe olarak düşünülmüş tür. Bu mekân kent meydanının düşey uzantısı algısındadır. 1051 Sokağın güneyinde servis, kuzeyinde ise makam girişleri çözümlenmiştir.

30 Ağustos Caddesi’nin kapasitesi göz önünde bulundurularak yapıya yaklaşımda araç trafiğinin bu caddeden ve devamında 1061 sokak tan sağlanması önerilmiştir. 1052 Sokağın ve 30 Ağustos Caddesi’ni bu sokağa bağlayan sokağın araç trafiğine kapatılması ve yaya yaklaşımı için düzenlenmesi önerilmiştir. Malzeme seçiminde, bölgesel doğal taşların kullanımı önerilmektedir: Demre taşı (limra, limestone), Manavgat taşı ve Alanya taşı (diyabas).

Kızderesi Parkı'nın, meydan çevre tasarımı konseptinin devamı olarak yeniden biçimlendirilerek, belediye yapısına ve dinamik yaya kullanımına imkan verecek bir kent mekanına dönüşmesi amaçlanmıştır. Yapının çevre tasarımındaki yaya koridoru , yapısal olarak serpiştirilen aktivite alanlarının tanımladığı bir mekan olup, Kızderesi Parkı ile ana giriş kapısı ilişkisini kesmemektedir. Yaya koridorunun paralelinde düşünülen dinlenme ve gölge mekanları, 45cm yüksekliğinde ahşap malzemedendir. Dış mekan çevre tasarımında mevsimine göre renk değiştiren bazı çiçekli ağaçlar, iç mekânda ise palmiye kullanılmıştır.Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.