Yarışma Projeleri

Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
2. Mansiyon


Kazananlar:
Emel Akar Sönmez, M. Öner Bayrakçı

Belediye Hizmet Binasının ve sosyal kültürel tesislerin kent yaşamına destek vererek toplayıcı kentsel bir mekân yaratması ve simgesel bir yapı olması tasarımımızın ana kararını belirlemiştir.

Yaratılan alanlar içerisinde yer alan Belediye Hizmet Binası, Sosyal ve kültürel tesisler, alışveriş birimleri bir bütün halinde ele alınarak, kentlilerin buluşma merkezi haline gelmesi düşünülmüştür. Mevcut kent meydanından Belediye Hizmet Binasına ilerleyiş yönünde tasarlanmış olan yürüyüş ve dinlenme aksları ile hareketlilik ve toplayıcılık unsurunun başlangıcı amaçlanmıştır. Ana giriş aksımızın sürdürebilirliğini yok etmemek ve kentliyle sadece yönetim amaçlı değil gündelik yaşamda sunduğu sosyal ve kültürel imkanlarla da mekansal ilişkisi olabilmesi için Belediye Hizmet Binasının alt katları kısmen açık alan kullanımına katılarak meydana dahil edilmiştir. Bu meydan arkada kalan diğer birimlerinde kent yaşamına katılımını sağlamıştır. Yürüyüş ve dinlenme aksları ile ana meydanın bütünlüğünü sağlamak amacı ile Kızderesi parkı da tasarım içerisine alınmıştır. Kızderesi’nin sembolize ettiği su unsuru tasarım konseptimize uygun olarak yürüyüş aksı içerisinde kullanılmış, belediye meydanından içeri alınarak aynı zamanda yön belirleyici olması düşünülmüştür. Meydandan içeriye doğru yönelen yürüyüş aksı üzerinde, alışveriş birimleri, kreş, sağlık merkezi, kütüphane gibi kentlinin kullanımına yönelik mekânlar tasarlanmış ve orta aks yürüyüş yolu olarak bırakılmıştır. Yürüyüş aksı sonunda sosyal ve kültürel tesislerle işlevsel bütünlük korunmaya çalışılmıştır. Bu mekânların aynı zamanda üniversite öğrencilerinin kente katılabilecekleri bir alan olacaktır. Böylelikle üniversitenin kent yaşamından, kentin üniversite dinamizminden karşılıklı etkileşim ortamı oluşacaktır. İç mekâna girişlerin sadece iki aks üzerinden olmasının yaratacağı fiziki ve görsel yorgunluğu gidermek için yan yollardan üç adet giriş verilerek simgesel kapı koyulmuştur. Arsanın dar bir geometriye sahip olması, tasarımımızın iç yaşama alanlarını ve yeşil alanları maksimum düzeyde kullanımını korumak amacı ile otopark sistemlere yan cep bölgelere taşınmıştır. Çok amaçlı salonda yapılacak olan etkinliklerde açık otopark sisteminin yeterli olmayacağı düşünülerek Bodrum katlarda ek otopark alanları yaratılmıştır. Kapalı otoparklardan iç bahçeye, belediye hizmet binasına ve sosyal- kültürel tesislere kontrollü ve doğrudan ulaşım sağlanmıştır.

Binaların genel mimari kurgusunun sade ve simgesel bir yapı olması tasarımımızda etkili olmuştur. Bununla beraber Belediye Hizmet Binasının 2 etapta yapılacağı düşünülerek bağımsız inşa edilebilir tasarlanmış olmakla beraber, genel ifadesinin bir bütün olarak algılanması sağlanmıştır. Belediye Hizmet Binasının cephesinde ısı kontrollü cam giydirme sistem tasarlanarak iç mekânlardaki açık ofislerin aydınlık olması sağlanmıştır. Belediye Hizmet Binasında arazi yapısı nedeniyle ve meydandan algılanışı düşünülerek parabolik cam giydirme sistemi kullanılmıştır. Giydirme cam sistem önünde yer alan kolonlar, kirişler ile birbirine bağlanarak, taşıyıcı sistem bozulmadan bina cephesine hareket katması düşünülerek tasarlanmıştır. Sosyal ve kültürel tesislerde bulunan çok amaçlı salonun getireceği kütle yoğunluğunun iç mekânlardaki yaşam alanını azaltacağı göz önüne alınarak yukarı kota alınmıştır. Böylece zeminde ayrı olan yapı kütleleri üst kotta birleşerek kentsel yaşam mekânının üzerine de kısmen örtü oluşturmuştur. Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.