Haberler

1 Şubat 2010, Pazartesi

300 Mimarla Anket Yapıldı: Hangi Mimarlar Çok Fazla Abartılıyor?300 Mimarla Anket Yapıldı: Hangi Mimarlar Çok Fazla Abartılıyor?Yakın zamanda bu soruların cevabını bulmak için bir anket düzenlendi: Hakettiğinden fazla ilgi gören mimarlar kimler? Peki hangi mimarlar daha fazla ilgiyi hak ediyor? Mimarlık sektörünün profesyonellerine bu konudaki düşünceleri soruldu. Bu sorunun cevabı mimarlık camiasının ünlü bir ismi olacağı açıkça belliydi, ancak kazanan kim olacaktı? Ayrıca merak edilen diğer bir konu ise kimin hakkettiği yerde olmadığıydı. Muhteşem işler çıkaran bu kadar mimar içinde en çok hak ettiği halde, üzerinde sahne ışıklarının parlaması az görülen bir şey. Sürekli aynı isimlerin haberlerini duymak ya da okumaktansa bu konuyla ilgili bir anket yapılıp insanların gerçek görüşleri alındı. İşte bu anketin sonuçları... Haberin Devamı
Yavaş Şehir'e "Özel" UlaşımYavaş Şehir'e "Özel" UlaşımSeferihisar Türkiye'nin ilk "yavaş şehri olurken, ilçeyi bu unvana hazırlamaya yönelik çalışmalar da hızla sürüyor.
Kadıköy'ün Çarpık Yapılaşma Bölgeleri Ele AlınmalıKadıköy'ün Çarpık Yapılaşma Bölgeleri Ele Alınmalıİnsanların yaşamdan bekledikleri standartlar gün geçtikçe yükselmektedir ve bunları sağlayacak projelere yönelmektedirler. Bugün projelere baktığınızda artık sadece yaşanacak bir konut veya çalışılacak bir ofis olmanın dışında yaşam biçimi yaratan ve simgeleyen projeler çok çabuk alıcılarını bulmaktadır. Sıradan konut veya ofis artık eskisi gibi değer ifade etmemektedir.
Teleferik ihalesi 16 Şubat'ta gerçekleştirilecekTeleferik ihalesi 16 Şubat'ta gerçekleştirilecekİzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz 7 Ocak'ta yaptığı yenileme ihalesi, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edilen Balçova'daki Teleferik Tesisleri'yle ilgili yeniden ihaleye çıkma kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılında Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin hazırladığı rapor çerçevesinde, can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesiyle kapattığı tesislerle ilgili yeni ihale 16 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
Tarlabaşı'nda yeni bir hayat başlıyorTarlabaşı'nda yeni bir hayat başlıyorSon olarak Şişhane bölgesini cazibe merkezi semtler arasına katan Beyoğlu'nda Tarlabaşı Yenileme Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte yeni bir hayat başlayacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yürürlükteki Beyoğlu projelerini ve Tarlabaşı'nda gelinen son durumu anlattı.
Beyoğlu'nun mücevherleriBeyoğlu'nun mücevherleriBeyoğlu'nun yüzyıllara direnen abide yapıları ilçenin adeta mücevherleri. Beyoğlu'nun kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan tarihi yapılar bugün de günlük hayatın içinde.
İstanbul harita tarihi...İstanbul harita tarihi...İstanbul-Tünel'de bir vaha sayılan Denizler Kitabevi olağanüstü güzellikte bir kitap yayımladı: 'İstanbul Haritaları 1422-1922'. Şehrin 500 yıllık tarihini kuşbakışı seyredebildiğimiz haritalarla bizi buluşturan 'Kaptan' lakaplı Turgay Erol, işin inceliklerini anlatıyor...
Kartopu oynamanın şimdi tam zamanıKartopu oynamanın şimdi tam zamanıHer mevsimde ayrı kompozisyonlar sunan Spil dağı, kışın saklandığı bembeyaz örtünün altında sizi bekliyor... Bungolovlarda geçireceğiniz bir iki gün tüm sıkıntılarınızı unutturabilir.
Galatasaray’ın Riva rüyası gerçekleşiyorGalatasaray’ın Riva rüyası gerçekleşiyorGalatasaray, 5 yıl sonra Riva projesini hayata geçiriyor. Ruhsat alınamaması nedeniyle bir türlü değerlendirilemeyen 1 milyon 175 bin metrekarelik araziye yapılacak villalar, en kötü ihtimalle kulübe 200 milyon dolar kazandıracak.
Venedik Mimarlık Bienali'nin Teması: "People in Architecture"Venedik Mimarlık Bienali'nin Teması: "People in Architecture"Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörü Kazuyo Sejima 29 Ağustos-21 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlenecek bienalin temasını "People in Architecture" olarak açıkladı.
'Geleceğin şehri'ni Türk öğrenciler kurdu'Geleceğin şehri'ni Türk öğrenciler kurduABD'nin başkenti Washington'da Türk işadamları tarafından kurulan Türk okulu Pinnacle Academy'nin öğrencileri, geleceğin kentini tasarladı.
Rakamlar Beyoğlu'nu anlatıyorRakamlar Beyoğlu'nu anlatıyorBeyoğlu'nu rakamlar bütün sözlerden daha iyi anlatıyor. Yüzlerce ibadet yerine, kültür merkezine, galeriye sahip olan Beyoğlu her şeyin merkezi unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Peribacalarının içine inşaat molozu!Peribacalarının içine inşaat molozu!UNESCO tarafından ‘dünyada korunması gerekli kültür varlığı' olarak kabul edilen Kapadokya bölgesindeki peribacalarının bazıları, bilinçsiz yaklaşımların kurbanı olmak üzere.
Çevre otoyolu 2011’de Aliağa’daÇevre otoyolu 2011’de Aliağa’daİzmir Çevreyolu'nu Aliağa'ya uzatacak projeye başlanıyor. Sekiz kilometrelik Çiğli-Koyundere arası ihaleye açılıyor.
"Birden fazla nükleer santrale ihtiyaç var""Birden fazla nükleer santrale ihtiyaç var"Ankara Ticaret Odası'nın hazırladığı rapora göre, ekonominin küçülmesi nedeniyle 2009 yılında elektrikte sorun yaşamayan Türkiye'nin, ekonominin canlanmaya başlamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda yeni bir darboğazla karşılaşacağı hesaplanıyor. Raporda, Türkiye'nin elektrik sorununu uzun vadede çözebilmek için şimdiden birden fazla nükleer santralin yapımına başlaması gerektiği ifade edildi.
Munzur'un tehlikedeki hazinesiMunzur'un tehlikedeki hazinesiBaraj ve hidroelektrik santral (HES) tehdidi altındaki Munzur Vadisi'nin toprağında biyolojik hazine bulundu. İki yıl boyunca Munzur'un bitki örtüsünü araştıran Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ve Prof. Dr. Neşet Arslan, Önemli Bitki Alanı (ÖBA) kabul edilen Munzur Dağları'nda 1518 tür saptadı. Endemik türlerin (başka yerde yetşimeyen türler) sayısı ise 50'den fazla.
Dünyanın İlk Bisiklet Şehri Kopenhag OlduDünyanın İlk Bisiklet Şehri Kopenhag OlduUluslararası Bisiklet Cemiyeti (UCI) Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı dünyanın ilk bisiklet şehri olarak seçti. Yaklaşık 350 kilometre bisiklet yolunun olduğu şehirde, halkın yüzde 36'sı sürekli bisiklet kullanıyor. 2015 yılına kadar bu oranı yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefleyen şehir yönetimi bunun için pek çok alt yapı çalışması yapıyor.
Kadıköy'de Kentsel Dönüşümün Şart Olduğu Üç Bölgeyi AçıkladıKadıköy'de Kentsel Dönüşümün Şart Olduğu Üç Bölgeyi AçıkladıAk Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı'nın düzenlemiş olduğu Faslı Muhabbet programının Ocak ayındaki konusu son üç yılın dillerden düşmeyen söylemi kentsel dönüşümdü. Programı sunan Y. Mimar Göksel Öksüz, kentlerin neden dönüşüme ihtiyaç duyduğunu, tarihsel süreç içerisinde sebepleri ile birlikte anlattı.
İstanbul için ders vaktiİstanbul için ders vakti2010 Avrupa Kültür Başkentliği, İstanbul için önemli bir kültür gösterisi fırsatıydı. İstanbul markası için bulunmaz bir açılımdı. Ama Avrupa medyasındaki yorumlara bakıldığında bu fırsat kaçmış görünüyor.
Bu Şehir 24 Saat YaşıyorBu Şehir 24 Saat Yaşıyor'Günden Geceye İstanbul: Bir Şehir Senfonisi' adlı 35 dakikalık belgesel, kentin binbir yüzünü anlatıyor.
Mütevazi ve Minnettar Bir Kadın Savaşçı: Hande SuherMütevazi ve Minnettar Bir Kadın Savaşçı: Hande SuherMimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası'nda düzenlenen "Mimarlar Deneyimlerini Paylaşıyor" konusu kapsamındaki Cumartesi Buluşmaları'nın 2010 yılındaki ilk konuğu Hande Suher oldu.
Holzmann Ahsap Pencere Merkezi Konya'ya Renk GetirdiHolzmann Ahsap Pencere Merkezi Konya'ya Renk GetirdiAg Holzmann'ın yeni satış merkezi Konya'da hizmete girdi. Dünya'da Ahşap pencere sektöründe bir ilk olan Woodline Ahşap Pencere sistemlerinin de sergilendiği showroom Konya'nın en büyük showroomu olma özelliği taşıyor.
Türklerin gururu bu kez 'hipodrom'Türklerin gururu bu kez 'hipodrom''The Meydan' olarak bilinen ve dünyanın en büyük yatay binası olarak nitelendirilen, 1700 metre uzunluğundaki hipodrom bir Türk imzasıyla Dubai'de yer alıyor.
Haydarpaşa projesini vatandaş seçecekHaydarpaşa projesini vatandaş seçecekTarihi Haydarpaşa Garı'nın bulunduğu alana yapılacak dönüşüm projesi vatandaşların da katılacağı yarışma ile belirlenecek.
Amerikan gezi dergisi okuyucuları 'İstanbul' dediAmerikan gezi dergisi okuyucuları 'İstanbul' dediGlobal Traveler dergisinin okuyucuları, 2009'un En İyi Uluslararası İş Kenti" dalında İstanubl'u birinciliğe layık gördü.
Ömürden Sezgin yazdı: İş teklifi bahane, gezmek şahane!Ömürden Sezgin yazdı: İş teklifi bahane, gezmek şahane!Tayvan günlerimin sonuna yaklaşmışken Kuala Lumpur'da bir firmadan iş teklifi alıyorum. Müleket için çağırıyorlar. Göz açıp kapayıncaya kadar çantamı hazırlayıp kendimi havaalanında buluyorum!
Endüstri Sitleri Dönüşürken [*]Endüstri Sitleri Dönüşürken [*]Ankara'nın taşına, İstanbul'un ‘derdine' bak: Bu mekânlar, bu binalar kimin?
Terasına çıkmak 110 $Terasına çıkmak 110 $Dünyaya tepeden bakan Burj Dubai'nin terasına sıra beklemeden çıkmak isteyenler 110 dolar ödüyor. Dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'nin 450 metre yüksekliğindeki seyir terasına sıra beklemeden çıkmak isteyenler 110 dolar ödüyor. 124. katında bulunan terasa asansörle 55 saniyede çıkmak mümkün. Ancak 20 dolar verip rezervasyon yaptırmanız gerekli. 110 dolara kıyamıyorsanız tabi!
Tarih: 1 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Şafak
Dolapdere'ye 5 yıldızlı HiltonDolapdere'ye 5 yıldızlı HiltonAKP'li vekilin kardeşi Dolapdere'ye 5 yıldızlı Hilton açıyor. Doubletree by Hilton adlı otelin haziran ayında hizmete girmesi bekleniyor.
En harika 22 köprü arasında En harika 22 köprü arasında Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973'te hizmete girdi. 1.560 metre uzunluğundaki köprü, 3 yılda tamamlandı.
Bayraklı’da yeni bir kent doğuyorBayraklı’da yeni bir kent doğuyorİzmir'in yeni ilçesi Bayraklı'da Altınyol ile 75'inci Yıl Konutları arasında kent yenileme çalışmaları başlıyor. 1200 konutun bulunduğu alanda yeni bir şehir oluşturulacak.
Başkan neyi savunuyor? Başkan neyi savunuyor? TOKİ Başkanı müteahhitlik hizmetlerini ihale etmeyi biliyor. Ancak asıl işini, faaliyetleri yönlendirecek olan program ve politikalarını, hizmetlerini nasıl geliştirileceğini bilmiyor.
Cebeli Seyir Tepsi için Mimari Proje Yarışması AçıldıCebeli Seyir Tepsi için Mimari Proje Yarışması AçıldıGazipaşa Belediyesi, şehir merkezinin panoramik seyir terası konumunda bulunan Cebeli Tepesi'nin kent yaşamına katılması amacıyla simgesel yapı mimari proje yarışması düzenliyor.
Gökyüzünü Sünnet Gölü'nden seyredin Gökyüzünü Sünnet Gölü'nden seyredin Hani belediye otobüsünün buğulu camından dışarı bakarken bir an için gözlerinizi kapatır da aslında olmak istediğiniz yeri hayal edersiniz ya! Hani böyle yemyeşil ağaçların ortasında uzanan bir gölün kıyısında...
Ortaçağ'ı yansıtan kızıl şehir SienaOrtaçağ'ı yansıtan kızıl şehir Sienaİnsana ürperti veren, bazen tek bir insanın geçebileceği kadar dar, bazen de tek bir arabanın geçebileceği kadar geniş! taş döşenmiş karanlık sokakları ürküntü verici Siena'da dolaşan Ortaçağ insanlarının ayak seslerini, atların nal seslerini hissedebilirsiniz.
Yuvarlakçay Santralı Meclis'te tartışıldıYuvarlakçay Santralı Meclis'te tartışıldıAK Parti Muğla Milletvekili Hıdır, bölgeye kurulacak hidroelektrik santralına karşı çıkan köylülerin muhalefet tarafından yanlış yönlendirildiğini savundu.
Autodesk Çevrim içi Yeşil Bina Oyununu Piyasaya SürdüAutodesk Çevrim içi Yeşil Bina Oyununu Piyasaya SürdüABD'de sera gazı emisyonlarının bir numaralı kaynağının binaların oluşturduğunu biliyor musunuz? Aslında Amerika'daki tüm karbon emisyonlarının yüzde 38'i binalarımız için harcadığımız enerjiye gidiyor. McKinsey & Company'ye göre 2050 yılına kadar yüzde 60'la 90 arasında tek başına enerji verimliliği önlemleri sera gazı emisyonları azaltma hedefinin yaklaşık yarısının üstesinden gelebiliyor.
Avrupa'nın göbeğinde Osmanlı izleriAvrupa'nın göbeğinde Osmanlı izleriAlmanya'nın Dresden kentinde, Avrupa'nın en görkemli Osmanlı koleksiyonlarından biri görücüye çıkıyor. Tarihi Askeri Eserler Müzesi'ndeki "Türk Odası"nda, 600 Osmanlı eseri sürekli olarak sergilenecek.
Marmaray, ek hatlarla Atatürk ve Sabiha Gökçen'e bağlanacak Marmaray, ek hatlarla Atatürk ve Sabiha Gökçen'e bağlanacak Asrın projesi Marmaray, İstanbul Boğazı'nın 60 metre altından geçerek Avrupa yakasını Asya'ya bağlayacak. İstanbullular, Marmaray'la Halkalı'dan Gebze'ye 76 kilometrelik hattı 110 dakikada gidebilecek. Projeye yapılan 13 kilometrelik ek hatlarla İstanbullular, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarına da Marmaray'la ulaşabilecek.
Vakıf Han'a İyi mi Edildi Kötü mü?Vakıf Han'a İyi mi Edildi Kötü mü?Mimar Kemalettin'in önemli eseri olan 4. Vakıf Han Cumhuriyet döneminin önemli ticari yapılarından biri. Uzun süreler adını taşıdığı "han" işlevi ile kullanıldıktan sonra 2000'li yılların başında adliyeye dönüştürülmesi gündeme geldi. Bu dönemde bina boşaltılarak kaderine terk edildi. 2006 yılında bina Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından turizmci işadamları Mehmet İpek, Rauf Akdal ve Sedat Eser'in kurduğu Gap-San Eserler şirketine kiraya verildi. Otel açılmadan önce 2005 yılında başlayan restorasyon sürecine girildi. "Yap- İşlet- devret" modeli ile kente tekrar kazandırılan 4. Vakıf Han, otel işlevi verilmesi ile restorasyon sonrası bazı değişikliklere uğradı: Binanın girişi tam merkezdeki dükkanın bulunduğu yere alınarak otelin resepsiyon bölümünün burada konumlanması sağlandı.
Paraya sıkışan kent, Lenin heykelini satıyorParaya sıkışan kent, Lenin heykelini satıyorSovyetler Birliği'nin kurucusu ve Bolşevik Devrimi'nin lideri Vladimir İlyiç Lenin'in Rusya'nın güneyindeki Voronej kent merkezindeki bronz heykel, maddi sıkıntı yüzünden satışa çıkarıldı.
Türk resminin "uç" beyi göç etti Türk resminin "uç" beyi göç etti Türk resminin usta ismi Ömer Uluç, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde 79 yaşında vefat etti. Türk resminde önemli bir 'uç' olan sanatçının cenazesi, yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Uluç'un içindeki heves kuşu, hastalığında bile sürekli oraya buraya uçmuştu.
Erzurum 2011 için geri sayım başladıErzurum 2011 için geri sayım başladı25. Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları'na tam 1 yıl kaldı. Genel Koordinatör Korkmaz, organizasyonun saman alevi gibi gelip geçmesini istemediklerini söyledi.
360 Derece İstanbul360 Derece İstanbulBrezilyalı fotoğrafçı Dudu Tresca, Boğaz'ı ilk kez bossa nova ve buzlu rakı eşliğinde seyretti. Büyülendiği şehrin panaromik fotoğraflarını çekmeye karar verdi. İşte Tresca'nın gözünden ve kaleminden Boğaziçi...
Irak'ın Göbeğinde, Merkezi Bir Arteri Hayata Döndürmek için Bir PlanIrak'ın Göbeğinde, Merkezi Bir Arteri Hayata Döndürmek için Bir PlanBazı şehir plancıları, Amerikan güçlerinin bölgeden ayrılmasıyla, Bağdat'ın nasıl görüneceği konusunu şansa bırakmak istemiyor. Mühendisler, Bağdat kent yönetimi ve eyalet konseyi ile beraber çalışarak, 2003'teki Amerikan işgalinden beri en önemli yeniden yapılanma projesini çizdiler. Kentin ekonomik ve kültürel ana caddesini yeniden inşa etmek için 5 milyar Dolar'lık bir plan hazırladılar.
Bakan'a 'kaypak' yanıtı: Derdimiz çevre ve tarih!Bakan'a 'kaypak' yanıtı: Derdimiz çevre ve tarih!Ilısu için kredi vermekten vazgeçince Bakan Eroğlu'nun 'kaypak' suçlamasına maruz kalan kuruluşlardan açıklama var.
Haliç Tersanesi 'Denizcilik Müzesi' olacakHaliç Tersanesi 'Denizcilik Müzesi' olacakProf. Dr. Bostan, Haliç Tersanesi'nin ''Denizcilik Müzesi''ne dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi. Denizcilik Müsteşarlığı Müşaviri ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, Osmanlı döneminde denizciliğin kalbinin attığı Haliç'teki Tersane-i Amire'nin, yüzlerce yıl deniz yollarının güvenliğini sağlayan Osmanlı donanmasının üssü ve 16. yüzyıl Akdeniz dünyasında etkin 2 büyük tersaneden biri olduğunu belirtti.
Filyos taşkından korunacak, yatırım gelecekFilyos taşkından korunacak, yatırım gelecekZonguldak'ta, Filyos Projesi'nin en önemli unsurları arasında gösterilen ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen taşkın koruma işinin, 2011'de tamamlanması planlanıyor. DSİ, diğer projelere geçen yıl 10 milyon 320 bin 540 lira harcama yaparken, olumsuz koşullar nedeniyle Filyos'ta çalışma gerçekleştirilemedi.
Bin 966 proje arasında Şişhane'ye hayat veren Deniz Palas'ta var!Bin 966 proje arasında Şişhane'ye hayat veren Deniz Palas'ta var!İstanbul İl Özel İdaresi kendi bütçesinin yanı sıra 2863 Sayılı Yasa gereğince Taşınmaz Kültür Varlıklarının korunmasına ait katkı payı ile de İstanbul'a özel projeler sunuyor.
Kadın mimarların tasarladığı camide emzirme odası da var çocuk parkı da Kadın mimarların tasarladığı camide emzirme odası da var çocuk parkı da Adana'daki Ramazanoğlu Camii henüz inşaat halinde ama tamamlandığında diğer camilerden farklı özelliklere sahip olacak.
Betonart'ın Kış Sayısında Tanıdık Bir Kent, Selanik VarBetonart'ın Kış Sayısında Tanıdık Bir Kent, Selanik VarBetonart'ın dosya konusu olarak Selanik'i incelediği kış sayısı yayınlandı. Dosya için davet edilen Melike Sümertaş'ın editörlüğünde Selanik'teki modernleşme süreci ele alınırken, mimarların gözüyle Selanik kentini imgelem belleğimize dahil etmek, bunun için de nesne olarak kentin kendisini kullanmak amaçlandı.
Gençlerin yeni sığınma evleri AVM'ler Gençlerin yeni sığınma evleri AVM'ler Sinemadan oyun salonlarına kadar birçok aktivitenin bir arada olduğu alışveriş merkezleri ülkemizde günden güne çoğalıyor.
Antalya Havalimanı'na dev yatırımAntalya Havalimanı'na dev yatırımYeni bir iç hatlar terminali yapımı, uluslararası terminallerdeki teknik bakım ve onarım, apron ve kulenin onarımı ile bir elektrik santraliyle ısı santralı yapımı için 107 milyon Euro'luk yatırım yapıldı.
Ankara'nın 'kötü manzarası' Meclis'teAnkara'nın 'kötü manzarası' Meclis'teCHP'li Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a, Ankara'nın Ulus ve Dışkapı çevresindeki ''kötü manzaranın'' ne zaman ortadan kaldırılacağını sordu. TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara'da havaalanı girişini güzelleştirmek amacıyla yürütülen Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi'nin devam ettiğini hatırlattı.
"İsviçre, Bir Sorunumuz Var""İsviçre, Bir Sorunumuz Var"Archinect tarafından düzenlenen "Switzerland, We Have a Problem" fikir proje yarışması esasında, politik alemde mimarlığın etkisi sorusu ima ediyordu. Mimarlık, disiplinimize has ve eşsiz olan ne gibi tepkilere izin veriyor?
Şehri Şekillendirmeye Kimin Hakkı Var?Şehri Şekillendirmeye Kimin Hakkı Var?Hamburg, geleceğini korumak amacı ile, çok rabet gören "yaratıcı kesimi" devre dışı bırakmaya çalışıyor. Şimdi şehir, soylulaştırma adına, yatırım planlarına karşı sanatçıların binaları işgal etmeleri ve aşırı solcu kesimin özel mülke hatta polise saldırmasıyla kıran kırana geçen çatışmaların cephesi haline geldi. İnternetten çıktısı alınan üç sayfa, Richard Florida'nın Toronto'daki ofisinde, masasında duruyor. Belgeyi gözden geçirmeye başlıyor ancak ilk cümleyi okuduğu anda ona yetiyor. Yine teorilerine karşı bir saldırı var.
"Kudüs'teki İsrail metrosu işgali pekiştirme projesi"Filistinliler, önümüzdeki birkaç hafta içinde deneme sürüşlerini gerçekleştirecek olan Kudüs hafif metrosunun, işgali pekiştirmesinden endişe ettiklerini belirtiyor.
Hazır betonculara çevre kirliliği uyarısı Sakarya Büyükşehir Belediyesi hazır beton tesislerini çevre kirliliği konusunda uyardı.
Dördüncü büyük AVM açılıyor Türkiye'nin dördüncü büyük alışveriş merkezi (AVM) başkent Ankara'da açılacak.
İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nde Görev Dağılımı Belli Oldu23-24 Ocak 2010 tarihlerinde yapılan 8. Olağan Genel Kurul seçimleri sonucunda İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nde görev dağılımı belli oldu.
Santraller Sinopluyu ikiye böldü Nükleer santralin kurulacağı adres olan Karadeniz'in sahil kenti Sinop'ta halen 3 ayrı kömür santrali projesi de mevcut. Sinop yeni santrallerle Türkiye'nin enerji ocağı olmaya aday. Şehir halkı santralleri isteyenler ve karşı çıkanlar olarak bölünmüş durumda. İsteyenlerin sesi çıkmıyor, karşı olanlar aktif kampanyalar yürütüyor.
Madımak Anıtı için Yarışma Düzenleniyor1993'ün 2 Temmuz'unda Sivas'ta bulunan Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 37 kişinin anısına yaptırılacak anıtla ilgili Murat Gündüz-2 Temmuz Canlar Anıtpark Proje yarışmasında birinci gelen projeye 15 bin TL ödül verileceği bildirildi.
Pamuk, Masumiyet Müzesi projesini geri çektiNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'ndan gelecek 754 bin 500 TL ile kuracağı ve son romanının adını taşıyan Çukurcuma'daki 'Masumiyet Müzesi' adlı projesini ajanstan geri çekti.
Tarihtir, şiirdir, sevdadır İzmir Güvendir, çeşitliliktir, hoşgörüdür, uygardır İzmir.. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca başlatılan "Kültür Çalıştayı"nın üzerinden üç ay geçti. Hemen hepsi kendi alanlarında değer olan katılımcılar, kendi gözleriyle İzmir'i yorumladılar. Görüşlerini aktardılar, önerilerde bulundular.
Mimarlarda Topal kazandıİzmir'de gerçekleştirilen seçimlerle 5 meslek odasında yeni dönem başkanları belirlendi. Mimarlar Odası'nda Hasan Topal göreve geldi.
‘Barajlarda su tahliyesi var, taşkın olabilir’İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kentte son yağışlarla birlikte doluluk oranları yüzde 100’e ulaşan Darlık, Ömerli ve Sazlıdere barajlarının suyunun bırakıldığı bölgelerde oturan vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı. İSKİ’den yapılan açıklamada Darlık, Ömerli, Sazlıdere ve Istırancalar’da yüzde 100 doluluk oranına ulaşılması sebebiyle barajlardan su tahliyesi yapıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Darlık Barajı’na mansap (barajlardan suyun bırakıldığı taraf) olan Korucu, Erenler, Ahmetli köyleri, Şile Kumbaba Mahallesi, Pot Deresi, Ömerli Barajı’na mansap olan Riva Vadisi, Sazlıdere Barajı’na mansap olan Küçükçekmece-Altınşehir bölgelerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dikkatli olmaları önemle duyurulur.”
Tarih: 1 Şubat 2010 Kaynak: Milliyet
Bayraklı'ya Sağlık Kampusü kuruluyorAK Parti İlçe Başkanı Sarı, bakanlıkça onaylanan projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
"Karadeniz isyandadır""Karadeniz İsyandadır" diyerek biraraya gelenler 23 Ocak'da İstanbul'daki fırtına ve kar yağışına rağmen Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanıp bir basın açıklaması yaptılar.
240 yıllık Beylerbeyi Hamamı 6 milyon 700 bin liraya satılık1778 yılında Beylerbeyi Camii'ni yapacak işçilerin yıkanabilmesi için inşa edilen Beylerbeyi Hamamı, çevresindeki üç yapıyla birlikte 6 milyon 700 bin liraya satışa çıkarıldı. Bir dönüme yakın arazi üzerinde dört binadan oluşan hamam, tarihi eser statüsüne sahip olmasına rağmen, İstanbul'da Boğaziçi hattında bulunması nedeniyle butik otel ya da restoran işletmecilerine göz kırpıyor.
Marmaray işçileri ayaklandıMaaşlarına zam yapılmasını ve işten çıkarılan 20 arkadaşlarının geri alınmasını isteyen bir grup işçi, Marmaray'ın Yenikapı kazı alanı önünde basın açıklaması yaptı.
Planlar tutmadıFazla mesai yetmedi, kültür merkezi 2010'a yetişmedi. Karayolları arazisindeki Zorlu Center'daki kültür merkezi 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti'ne yetişmiyor. "Gerekirse fazla mesai yapacağız, amacımız İstanbul'u uluslararası çekim merkezi yapacak projemizi 2010'a yetiştirmek" diyen Ahmet Zorlu, 27 aylık yargı süreci nedeniyle projenin ‘1 yıl uzadığını' söyledi.
AKM tartışması sil baştanYeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi AKM tartışmasını canlandırdı İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi yıllardır tartışılıyor. İstanbul Büyükşehr Belediyesi binayı yıkıp yeniden inşa etmek istiyor, AKM'nin Cumhuriyet mimarisini temsil ettiğini söyleyen mimarlar karşı çıkıyor.
Yap-kirala modeliHükümetin Yap-kirala modelini uygulamaya koyacağı anlaşılıyor. Bu modelde, kamunun belli başlı yatırımlarının özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi ve kamunun bu yatırımlar için uzun süreli kira anlaşması yapması söz konusu.
Sabiha Gökçen'deki butik otel beğenildi Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bir buçuk ay önce açılan 128 odalı, Türkiye havalimanlarının en büyük butik oteli yolculardan rağbet görüyor.
İstanbul için 2010 yaklaşımı - 3Geçen yazımızı 2010 sürecine ve kültür-turizm politikalarına kamunun tepetaklak bakışını, ayakları üzerine oturtmaya çalışacağımızı söyleyerek bitirmiştik; devam edelim...
Türkiye çevre performansında 77. sıradaÜlkelerin küresel çevre performansları belli oldu. Küresel çevre performansı endeksinin 2010 yılı sıralamasına göre, Türkiye 163 ülke arasında 77. sırada yer aldı. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yele ve Colombia tarafından hazırlanan ve Davos toplantıları çerçevesinde açıklanan endeks 163 ülkenin çevre kirliliği kontrol ve doğal kaynakların yönetimi açısından gösterdikleri performansa göre sıralandı. İlk sırayı İzlanda alırken, bu ülkeyi İsviçre ve Kostarika takip etti. Türkiye'nin 77. sırada yer aldığı sıralamada Çin 121., Hindistan ise 122. sırada gösterildi. 163 ülke arasındaki sıralamada sonuncu Siera Leone oldu.
Tarih: 29 Ocak 2010 Kaynak: Dünya Gazetesi
Bayraklı kentsel dönüşümün neresinde? İzmir'in bu yeni ilçesinde yaklaşık 310 bin kişi yaşıyor. Seçmen sayısı 218 bin. Belediye Meclisi'ndeki üye sayısı 37. Bu üyelerin 24'ü CHP'li, kalan 13'ü de AK Partili. Halkın yüzde 80'i gecekondularda yaşıyor. "Çarpık kentleşme"nin tipik bir örneğini burada görebilirsiniz.
Uluslararası İmar VurgunuAntalya Kalkan'ın Kalamar Koyu'ndaki zeytinlikte yasalar hiçe sayılarak inşa edilen 34 villa, Kalkan'ı karıştırdı. Eski ANAP ve AKP Muğla Milletvekili Hasan Özyer ve eski bir bakanın adının karıştığı villa skandalı bir başka gerçeği de ortaya çıkardı.
'Tabiat parkını talan etme'Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan revizyon planının Ayvalık Adaları Tabiat Parkı alanını daraltacağını iddia eden grup, protesto eylemi yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Ayvalık Çevre Platformu Başkanı Halil Coşkun, revizyon planına karşı olduklarını söyledi.
Ali Sami Yen "gelir paylaşımı" ile yeniden ihaleye çıkarılıyorKaynak ihtiyacını gidermek için harekete geçen TOKİ, satılmaya hazır en değerli arsalarını yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtmak için bir kitap hazırladı. İdare, Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanı da yakında gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarıyor.
Takvim
<<Şubat 2010>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.