reklam

UIA 2005 Bilim Komitesi Üyeleri
Diyalog 2003
> UIA 2005

Tarih: 28 Ekim 2003
Yer: Arkitera Forum

Bilim Komitesi
Suha Özkan, Kongre Başkanı ve Genel Raportörü, Ağa Han Mimarlık Ödülleri, Cenevre

Aydan Balamir, Komite Sekreteri, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Köksal Anadol, Yapı Merkezi, İstanbul

İlgi Yüce Aşkun, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul

Harun Batırbaygil, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul

Doğan Hasol, Yapı Endüstri Merkezi, İstanbul

Hasan Şener, İstanbul Teknik Üniversitesi

Suha Özkan, Kongre Başkanı ve Genel Raportörü, Ağa Han Mimarlık Ödülleri
Süha Özkan, 1945 yılında Ankara'da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde Mimarlık Eğitimini tamamladıktan sonra, Londra'daki Architectural Association'da tasarım teorisi okudu.

Dr.Özkan teori ve mimarlık tarihi, tasarım, yerel form ve acil konutlar üzerine yoğun çalışmalarda bulundu ve bu konular üzerinde pek çok makale ve monograf yayınladı. ODTÜ'de 15 yıl boyunca mimari tasarım ve tasarım teorisi üzerine dersler verdi ve 1978'de dekan yardımcılığı görevine geldi; 1979'da ise rektör yardımcılığına getirildi. Kuzey Amerika, Avrupa, Orta, Güney ve Güneydoğu Asya ve Ortadoğu'da dersler ve konferanslar verdi. Pek çok mimari proje yarışmasında juri üyesi olarak görev yaptığı gibi, Paris Üniversitesi, Lozan Üniversitesi, York ve Trondheim Üniversitelerinde de diploma ve doktora jurilerinde bulundu. Ankara'daki Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi'nin ve XXI. dergisinin kuruluş çalışmalarında bulundu. 2000 senesinin Mayıs aylarında Washington'daki Martin Luther King, Jr., Ulusal anıtının mimari proje yarışma jürisinde bulundu. Dr. Özkan, Hassan Fathy Enstitüsü'nün Sürdürülebilir Mimarlık örgütünün ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi'nin (Habitat) yardımcı başkanlığını yürütmektedir.

Cenevre'deki Aga Han Mimarlık Ödülleri Merkezi'nde 1983'den 1991'e kadar Genel Sekreter Vekili olarak görev yapan Süha Özkan, 1991 yılından beri bu kurumun genel sekreterliğini yürütmektedir. Ağa Han Kültür Vakfı çerçevesinde, 1991 senesinde Semerkant'ın Yeniden Yapılandırılması ve 1997'de Katar'da Doha İslam Sanatı Müzesi için iki uluslararası yarışma düzenledi.

Aydan Balamir, Komite Sekreteri, Ortadoğu Teknik Üniversitesi
ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden 1974'de lisans, 1979'da yüksek lisans, 1996'da doktora derecelerini aldı. Ankara Devlet Mimarlık-Mühendislik Akademisi ve ODTÜ'de eğitim asistanlığından sonra, 1983-84 yıllarında University of California Berkeley'de doktora programına başlayıp, yarı zamanlı öğretim görevinde bulundu. 1985'den bu yana ODTÜ'de mimarlık tarihi dersleri, temel tasarım ve mimari proje stüdyolarında görev yaptı. Lisans sonrası özel bürolarda başladığı mimarlık pratiğini, üniversite döner sermaye projelerinde sürdürdü. Mimarlar Odası başta olmak üzere, çeşitli mesleki ortamların yayın ve seçici kurullarında görev aldı. 1997'den bu yana Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesi Başkanlığını, ve Nevşehir Koruma Kurulu üyeliğini sürdürüyor. Mimarlık kuramı, tarihi ve eleştirisi kapsamında, özellikle mimari modernizm, mesleki ve kültürel kimlik temalarına yoğunlaşan yayınları var.

Köksal Anadol, Yapı Merkezi
Köksal Anadol, 19 Ekim 1938'de Bergama'da doğmuştur. Öğrencilik stajlarını Stuttgart'ta tamamlamış ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) Mimarlık Bölümü'nden 1963'de mezun olmuştur. Daha sonra aynı okulda Prof. Sedad H. Eldem ile 6 yıl asistan, 2 yıl da öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Eğitim görevlerinin yanısıra, Sedad Hoca'nın geleneksel Türk Mimarisi konusundaki 10'dan fazla eserine mesleki ve yönetimsel katkı koymuş, ayrıca yine onun adına Topkapı Sarayı İncili Köşk ve Fenerbahçesi Kasrı araştırma kazılarını yönetmiştir.

1965 yılında Ersin Arıoğlu ile Yapı Merkezi'ni kurmuştur. 1969 yılından itibaren de Yapı Merkezi Şirketleri'nin büyük bir bölümünde Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir.

Yapı Merkezi'nde Mühendislik - Mimarlık - Tasarım - Araştırma - Geliştirme alanlarında başlayan çalışmalar, giderek çeşitlendirilmiş, ilk ana şirket Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin yanısıra; prefabrikasyon, turizm, madencilik, endüstriyel üretim, finans, eğitim ve iletişim konularında etkinlik gösteren 14 şirkete ulaşılmıştır.

Bu arada ana şirket YM İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin gerek tasarımcı-müşavir, gerekse uygulayıcı olarak gerçekleştirdiği yapıların alanı 30 milyon m2'ye varmıştır.

Bu yapılar özellikle ulaşım sistemleri (istasyonlar, viyadükler, köprüler v.b.), enerji santralları, endüstri siteleri ve yapıları, toplu konutlar ve diğer genel hizmet tesisleri ile restorasyon uygulamalarıdır. Köksal Anadol bu yapıların büyük bir çoğunluğunun Mimari Projelerinin oluşmasında katkı koymuştur.

Mesleki uzmanlık alanları ise geleneksel Türk Mimarisi, prefabrik yapı sistemleri, ulaşım sistemlerinde istasyon ve mühendislik yapıları mimarisi, yapılarda deprem direnci performansı, restorasyon-renovasyon ve genel mimaridir. Galata Kulesi, Selanik Atatürk Evi, Cezayir Bastion 23 Projesi, Adile Sultan Sarayı ve Mostar Köprüsü I.Aşama Restorasyonları gerçekleştirilen örneklerden bazılarıdır. UNESCO nezdinde Paris ve Atina'da yapılan uluslararası sempozyum ve seminerlerde Türk Deprem Milli Komitesi adına ülkemizi temsil etmiştir. Nevşehir'de Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin rölöve ve restitüsyonlarını kitap halinde yayınlamıştır.

Yapı Merkezi bünyesinde ise, çeşitli konularda 28'i tek imzalı olmak üzere 70'e yakın yayını bulunmaktadır. Mesleki oda (Mimarlar Odası, Türkiye Prefabrik Birliği Başkanlığı v.b.) ve vakıflardaki üyeliklerinin yanısıra, özellikle kültürel mirasımızı koruma amaçlı TAÇ ve SANAYİ-İ NEFİSE (MSÜ) gibi vakıfların yönetim kurullarında görev almıştır. Ayrıca benzer amaçlı İngiliz The National Trust'ın da üyesidir.

Doğan Hasol, Yapı Endüstri Merkezi
1937'de doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1968'de bir grup arkadaşı ile birlikte, yapı alanında bir bilgi merkezi olan Yapı-Endüstri Merkezi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi, o tarihten bu yana da yönetimini üstlendi.

Hasol, Yapı-Endüstri Merkezi'nin üyesi olduğu, Uluslararası Yapı Merkezleri Birliği (UICB)'nin başkanlığına ilk kez seçildi. Altı yıl süren başkanlığından sonra, anılan Birlikçe kendisine Onursal Üyelik payesi verildi.

Doğan Hasol, serbest mimarlık çalışmalarını eşi ve kızıyla birlikte kurdukları Has Mimarlık grubu içinde sürdürmekte ve Yapı-Endüstri Merkezi adına YAPI dergisini çıkarmaktadır.

Hazırladığı "Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü" 7 kez basılmıştır. "Mimarlık ve Yapı Terimleri Sözlüğü", İngilizce/Fransızca/İngilizce olarak 1997'de Fransa'da yayımlanmıştır.

Hasol'un "Yağma Var" ve "Herşeyin Mimarı Var" adlı iki kitabı daha vardır.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz