|
reklam |
|
|||
UIA 2005 İstanbul Kongresi Organizasyon Komitesi Gürel Tüzün, Kongre Genel Sekreteri Şefik Onat, Kongre İdari-Mali Yöneticisi Sena Altundağ, Komite Sekreteri Komite Üyeleri Necip Mutlu, Mimarlar Odası Saymanı Fatih Söyler, Mimarlar Odası Genel Sekreteri
Dr.Özkan teori ve mimarlık tarihi, tasarım, yerel form ve acil konutlar üzerine yoğun çalışmalarda bulundu ve bu konular üzerinde pek çok makale ve monograf yayınladı. ODTÜ'de 15 yıl boyunca mimari tasarım ve tasarım teorisi üzerine dersler verdi ve 1978'de dekan yardımcılığı görevine geldi; 1979'da ise rektör yardımcılığına getirildi. Kuzey Amerika, Avrupa, Orta, Güney ve Güneydoğu Asya ve Ortadoğu'da dersler ve konferanslar verdi. Pek çok mimari proje yarışmasında juri üyesi olarak görev yaptığı gibi, Paris Üniversitesi, Lozan Üniversitesi, York ve Trondheim Üniversitelerinde de diploma ve doktora jurilerinde bulundu. Ankara'daki Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi'nin ve XXI. dergisinin kuruluş çalışmalarında bulundu. 2000 senesinin Mayıs aylarında Washington'daki Martin Luther King, Jr., Ulusal anıtının mimari proje yarışma jürisinde bulundu. Dr. Özkan, Hassan Fathy Enstitüsü'nün Sürdürülebilir Mimarlık örgütünün ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi'nin (Habitat) yardımcı başkanlığını yürütmektedir. Cenevre'deki Aga Han Mimarlık Ödülleri Merkezi'nde 1983'den 1991'e kadar Genel Sekreter Vekili olarak görev yapan Süha Özkan, 1991 yılından beri bu kurumun genel sekreterliğini yürütmektedir. Ağa Han Kültür Vakfı çerçevesinde, 1991 senesinde Semerkant'ın Yeniden Yapılandırılması ve 1997'de Katar'da Doha İslam Sanatı Müzesi için iki uluslararası yarışma düzenledi.
Üniversitedeki 1402 uygulamalarını protesto ederek 1983'te görevinden istifa etti. 1986'da Ana Yayıncılık AŞ'de çalışmaya başladı. Genel yayın yönetmeni olarak AnaBritannica, Britannica Compton's ve Temel Britannica gibi ansiklopedileri yayımladı. Ekim 1994-Ekim 1997 arasında, Haziran 1996'da İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Habitat II Konferansı "ev sahibi ülke koordinatörü" olarak görev yaptı. Nisan 1999-Ağustos 2000 arasında Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı genel müdürü olarak çalıştıktan sonra Ana Yayıncılık AŞ'deki görevine döndü. İşçi göçü ile küçük ve orta ölçekli işletmeler konularında, Dünya Bankası ve Volkswagen Vakfı gibi uluslararası kuruluşlarca finanse edilen araştırma projeleri yürüttü. Proje raporları ile iktisat üzerine çeşitli çalışmaları yayımlandı. Türkiye'nin Ağustos 2002'de Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Johannesburg Zirvesi'ne sunduğu Sürdürülebilir Kalkınma Ulusal Raporu'nun yayın yönetmenliğini (Dr. Sibel Sezer ile birlikte) yaptı. Nisan 2002'de UIA 2005 İstanbul Kongresi genel sekreterliğine atandı.
1984-1995 yıllarında özel sektörde üst düzey yönetici olarak büyük yatırım projeleri yönetti; 1995-1996'da ise Birleşmiş Milletler HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak bu önemli uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlendi. Bu konferansın ardından bugüne kadar gerek farklı firmalarla işbirliği içinde, gerek kendi sahibi bulunduğu Asitane Etkinlikler firması olarak çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını sürdürmektedir.
Çalışma hayatına Türkiye'de planlama kavramının en popüler olduğu dönemde, zamanın İmar ve İskan Bakanlığı'nda, yeni oluşturulan Bölge Planlama Dairesi'nde başladı. 1967 yılında öğretim elemanı olarak ODTÜ'ye girdi ve 1981'de Dış İlişkiler Daire Başkanı olarak Çevre Müsteşarlığı'na geçti. 1975 - 1995 döneminde İzmit Yenilikçi Yerleşmeler Projesi Müdürlüğü, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Danışma Kurulu üyeliği, Çankaya Belediye Meclisi üyeliği gibi çeşitli görevlerle ağırlıklı olarak yerel yönetimlerle ilgilendi. Habitat II sürecini baştan sona Dışişleri Bakanlığı, TOKİ ve UNDP'deki danışmanlık görevleri ile yoğun olarak yaşadı, yurt dışı toplantılara Türkiye delegesi ve UIA temsilcisi olarak katıldı. Kamudaki danışmanlık dışı görevlerini, 1989-1991 yılları arasında Devlet Tiyatroları Baş Dramaturgu olarak çalışıp, keyifli bir şekilde noktaladı. 1967 yılından bu yana Mimarlar Odası yaşamının önde gelen bir parçası oldu ve Ankara Şube Başkanı, üç dönem Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, iki kez Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı; sayısını artık kendisinin de hatırlıyamadığı çeşitli Komitelerde çalıştı. Uzun yıllardır Oda'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde üyelik ve zaman zaman da yürütücülük yapmaktadır.
Yayımlanmış Çalışmaları: Edebiyatla, özel olarak da "şiirle" ilgilenen Fatih Söyler'in bu alanda yayımlanmış kitapları Mor Çiçek, (Şiirler, Gece Yayınları, 1991, Ankara) ve Yasaklı Pera (Şiirler, Gece Yayınları, 2001, Ankara) adlarını taşıyor.
1994 yılından beri Mimarlar Odası'nda çeşitli kademelerde görev almaktadır. 1998-2000 yılları arasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yönetim kurulu üyeliğine seçildi, 1996'dan bu yana Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde çalışmaktadır. Türkoğlu mezuniyetinden bu yana, mesleki çalışmaları yanısıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları içinde yer almaktadır. 1995-96 yıllarında BM Habitat Konferansı Sivil Forumu'nun düzenleyicisi olan Evsahibi Komitede çalıştı. 1997 yılından beri bir insiyatif grubu olarak çalışmalarını yürütmekte olan Sivil İletişim Ağı'nın, 2000 yılında Dernek olarak tüzel kişiliğini kazanması ile dernek başkanı seçildi, halen bu görevini yürütüyor. 1998 yılından bu yana, insan hakları alanında çalışan Helsinki Yurttaşlar Derneği'nde konferans, kongre düzenleme, yayın hazırlığı, proje yazımı, proje koordinatörlüğü gibi görev ve sorumluluklar yüklenmektedir.
|
|
Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]