reklam

Çalışma Ünitelerinin Ergonomik Özellikleri
Malzeme Dosyası > Ofis Mobilyaları > Genel Özellikleri

Son yıllarda, teknolojik gelişim yaşama mekanı olarak kabul edilen bürolarda oldukça yeni bir ihtiyaç profili ortaya çıkmasına neden olmuştur. Burada büroların yeni gereksinmelere cevap verebilmesi için, baştan planlanması mı gerekli, yoksa eski halinin yeni teknolojiye adaptasyonu yeterli olabilir mi, sorusunu doğurdu. Çözümlerin doğruluğu ergonomik gerekliliklerin sağlanmasıyla anlaşılabilir. Bir tane optimum çözüm bulunamaz. Ekran karşısında çalışma süresi, yapılan işin türü, çalışan kişinin özellikleri, işverenin ekonomik durumu ve işverenin değişikliklere karşı hazır olup olmadığı yapılacak değişimin niteliğini belirler. Kibler'e değişimi zorunlu kılan nedenler:

- Çalışma koşulları değişmiştir.

- Eller artık yaratıcı işler yapmamakta, daha çok işlerini araçlara yaptırarak üretimi makinalardan yönetmektedir.

- Geleneksel büro işi, bir çok işin bir araya gelmesinden oluşuyordu. Örneğin; döküman aramak, döküman incelemek, hesap makinası kullanmak, daktilo kullanmak, iş arkadaşlarıyla iletişim kurmak, telefonda konuşmak, mektup okumak, v.b. Tüm bu eylemler vücut pozisyonlarının değişmesine neden oluyorlardı. Aynı şekilde durarak çalışmak ve gözlerin uzun süreli yüklenmesi çok nadir olurdu. Yüksek bir masa, bakış açısında aydınlık bir pencere veya başka ergonomik olumsuzluklar, çalışma alanının kalitesini, koşullar sürekli değiştiği için, çok fazla etkilemiyordu. Teknolojinin gelişmesi, özelliklede bilgisayarların bürolara girmesiyle çalışma koşulları bir çok alanda değişti. Büro sahiplerinin düştüğü en büyük hata ise, yıllardır bilgisayarsız yürüyen bir çalışma organizasyonuna, insan ve teknikten oluşan bir iş organizasyonunu oturtmaya çalışmaları olmaktadır.

- Geleneksel büro düzeninde tek kişinin vasıflarına genellikle dikkat edilmiyordu.

- Küçük alanlar, eski tip mobilyalar, bilgisayar sisteminin doğru yerleştirilmesine ve doğru kullanımına izin vermezler.

- Bir çok elektronik aletin aynı anda, aynı mekanda kullanılmasıyla hava çok fazla kurur.

- Ekrandakileri iyi algılamak ve çalışma koşullarını biraz olsun dayanabilir yapmak istiyorsak, yoğun bilgisayar çalışmalarında çalışma alnını karartmak gerekir.

Yansıma, kamaşma, hareket darlığı, tek taraflı yüklenmeler, görüş mesafesi, görüş açısı, teknik donanımın kalitesi, akustik, iklimlendirme, iş akışı, iş organizasyonu, v.b. değişen kriterlere göre çalışma alanı oluşturulurken tekrar değerlendirilmelidir. Ekranın yanlış yerleştirilmesi gözlerin zorlanmasına neden olur. Zoraki duruş şekilleri, uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, boyun, omuz ve kollarda rahatsızlıklara yol açar. Insan vücudu artık elin ve gözün desteği durumuna gelmiştir. Çalışma ünitesinde ergonomi insan sağlığı ve performansı için çok önemlidir. Bene Firmasının "Yaşama Mekanı Büro" konulu sempozyumunda açıkladığı en çok karşılaşılan yedi ergonomik hata ve sonuçlarını şöyle sıralanmaktadır:

- Ekranın yerinin yanlış olması, çalışan kişinin bakış açısında ya da arkasında pencere olması Ciddi zihinsel yüklenmeler

- Ekranla kullanıma uygun olmayan aydınlatma

Göz rahatsızlıkları, konsantrasyon zorluğu

- Çalışma alanının önünde ışık kaynağı oluşu

Ekranla kullanıma uygun olsa bile çalışma alanı yalnış aydınlatılmıştır, kamaşma ve göz rahatsızlıkları

- Dinamik oturma imkanının olmaması

Sırt rahatsızlıkları, kramplar, kas gerilmeleri

- Bölünebilir parçalardan oluşmamış sabit masa, ekranın yerleştirilmesinde sınırlamalar getirir. 

Sırt ve göz rahatsızlıkları

- Ekran kalitesinin kötü olması, bozuk renkler, titreme

Gözlerin fazla yüklenmesi, konsantrasyon zorluğu

- Çok kuru hava

Soğuk algınlığının artması, göz ve deri hastalıkları

Çalışma ünitesinin ergonomik olması için, insan - araç sisteminin ve insan - araç sisteminin çevresi ile arasındaki ilişkilerin ergonomik olması gereklidir, Hendricks bunu grafik olarak Şekil 3.8'de şöyle belirtmiştir:


Şekil 3.8. Çalışan İnsanın İçinde Bulunduğu Sistemin Grafik Açılımı

Çalışma Ünitelerinin Ergonomik Özellikleri:
1- İnsan - Araç Sisteminde İnsanın Alan İhtiyacı

2- İnsan - Araç Sisteminin Boyutsal Özellikleri

3- İnsan - Araç Sisteminde Araçların Konumu

4- İnsan - Araç SistemininÜzerindeki Çevre Etkileri

5- Verim

 

Ofis Mobilyaları

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz