reklam

Ekim Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

New York’ta pop-art zirvesi
Pop-art’ın en usta isimlerine ait eserler, New York’ta sergileniyor. Sergide, aralarında Andy Warhol, Jackson Pollock ve Ellsworth Kelly’nin de bulunduğu 23 sanatçıya ait 86 eser yer alıyor.

"Genlerin Buluşması" Sergisi Deniz Müzesi'nde açılıyor
25 Ekim tarihinde Beşiktaş Deniz Müzesi Komutanlığı Sanat Galerisi'nde açılan sergide Faruk, Kemal, İsmet, Bahri Müftüoğlu'nun ana tenası deniz olan eserleri yer alacak. Sergi Ekim ayının sonuna kadar izlenebilir. 
Arkitera

Boş Zamanlar
Güncel sanat düşünüldüğünde tüm dünyada kendini kabul ettirmiş olan sanatçı Ayşe Erkmen, gerçekleştirdiği her sergi de olduğu gibi Galerist'te de mekanla ilişki kuruyor. 

Teknolojinin aynasında insan ruhu
Çalışmalarını Avrupa ve ABD'de sürdüren altı sanatçının yapıtları, 17 Ekim'den itibaren Borusan Kültür Merkezi'ndeki ilginç bir sergide biraraya geliyor. 

Ölümle yaşamın çakıl taşları
Hülya Vurnal İkizgül'ün mozaik resim ve heykelleri Darphane-i Amire'de sergileniyor. Hülya Vurnal İkizgül'ün mozaik resim ve heykel sergisi Darphane-i Amire'de açıldı. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok sergiye imza atan sanatçı, yapıtlarında daha çok 'ölüm ve yaşam ikilemi' üzerinde duruyor.

60 Yıl 60 Sanatçı
“60 Yıl 60 Sanatçı” sergisi, 26 Ekim – 3 Kasım 2002 tarihleri arasında Beylikdüzü TÜYAP’ta düzenlenen 12. İstanbul Sanat Fuarı’nda Sanal Müze dostları ve sanatseverlerle buluşuyor.

Salon ve Oda- Kübist Sözleşme
Son beş yıldır İstanbul'da yaşayan ve Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Bölümünde ders veren İngiliz sanatçı Matthew Johns'un yağlıboya resim, çizim ve fotoğraflardan oluşan eserleri Dulcinea Salon ve Oda'da sergileniyor. "Kübist Sözleşme" adlı sergi 28 Eylül'den itibaren üç ay boyunca görülebilir.

Resmin mavisi ile denizin mavisi aynı sergide
Koç Kültür Sanat Tanıtım, 24 Eylül - 3 Kasım 2002 tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde deniz temasına gönül vermiş ressamları ‘Mavi Sergi’ başlıklı bir sergide bir araya getiriyor…

Dünden bugüne Türkiye'de seçim afişleri
Türkiye genel seçim heyecanına çoktan kapıldı. Politikanın ve politikacıların ön plana çıktığı şu günlerde Garanti Sanat Galerisi de gündemle örtüşen bir sergiye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bir sokağın monografisi
İstanbul'un tarihi semtlerinden biri olan Samatya'nın İçkalpakçı Çıkmazı’nı konu alan belgesel fotograf sergisi, "İçkalpakçı Çıkmazı / Bir Sokağın Monografisi", önce 28 Eylül günü Samatya İçkalpakçı Çıkmazı Sokağı'nda, 5 Ekim tarihinde ise Fotografevi’nde açılıyor. Proje, Kemal Cengizkan ve Dora Günel tarafından hazırlandı.

Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Sabri Berkel Sergisi
Dirimart Nişantaşı şubesinde 14 Eylül-18 Ekim tarihleri arasında Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim ve Sabri Berkel'in yapıtlarından oluşan karma sergi izlenebilir. Sergide yapıtları yer alan sanatçılardan Mübin Orhon ve Nejad Devrim, Paris Ekolü sanatçılarından, Sabri Berkel ise geometrik soyutun ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden.

Tehlikeli Şeyler
Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu'nun yaptığı "Tehlikeli Şeyler" adlı sergi, arzu edilen/imrendirilen bir yaşamda karşımıza çıkan tehlikeli anları; tekno-ekonomik düzenin, sanayileşmenin ve akılcılığın getirdiği görkem, zenginlik ve ne olursa olsun ilerleme fikrinin geri dönüşümü olan "tehlike enflasyonunu" görünür kılmayı amaçlıyor.

Çağa Resim Koleksiyonu, 19 Eylül'de Proje4L'de "Günyüzü"ne çıkıyor
Türk resim sanatının önemli evrelerini belli başlı sanatçılar ve yapıtlar aracılığıyla yansıtan Çağa Resim Koleksiyonu, kapsamlı bir sergi ve kitapla ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, "koleksiyoner kimdir, misyonu nedir?" gibi soruları da gündeme getiriyor.

Amerika acısını paylaşıyor
Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein ve Sam Messe gibi tanınmış sanatçıların orijinal yapıtlarını yakından görme imkânı sağlayan 'Gerçek Renkler: Amerikan Ruhu İçin Meditasyonlar' başlıklı sergi İstanbul'dan sonra Ankara'da görülebilir.

Mehmet Güleryüz Resim Sergisi 
Dirimart Kemer Country şubesinde 22 Eylül-25 Ekim 2002 tarihleri arasında Mehmet Güleryüz'ün son dönem çalışmalarından oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. Aralık 2000'den bu yana Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu başkanlığı yapan Mehmet Güleryüz'ün, son dönem çalışmalarında kağıt üzerine farklı teknikleri uyguladığı görülüyor.

Ebüzziya'nın seramik evreninden
Seramik sanatçısı Alev Ebüzziya Siesbye'nin 1964'ten 2000'e kadar uzanan sanat serüvenini örnekleyen yapıtları, 16 Eylül'den itibaren Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlere sunuluyor. Avrupa ve Türkiye'deki çeşitli özel koleksiyonlardan derlenen yapıtların yeraldığı serginin başlığı
"Bir Seramik Evreni /1964- 2000". Sergi 4 Kasım'a kadar sürecek.

'Uzun Mızraklıların Ülkesi Troia’
‘Üç bin yıllık efsanesiyle tüm dünyayı derinden etkileyen’ ve hâlâ önemli bir tartışma konusu olan “Uzun Mızraklıların Ülkesi Troia”, Türkiye’de ilk kez farklı müzelerden alınan eserlerle oluşturulan bir sergide buluşuyor.

Kamuflaj
Desenlerindeki üslubu fotoğrafa çeken ve fotoğrafı desen gibi kullanan Seza Paker, Ekim 2001’deki son kişisel sergisinde ele aldığı İsrail - Filistin meselesinden sonra; bu kez, yine küresel dünyanın temel sorunlarından birisinin üzerine eğiliyor: Savaş aletleri, tanklar, çıkartma gemileri, jeepler. Bunlar eski savaştan kalma aletler ve bakıma ihtiyaçları olduklarından, Paris ’de Sen nehri kıyısında bir hangarda koleksiyonerler onlarla ilgileniyorlar; dahası hayatlarını bu savaş aletlerini yenilemeye adamış gözüküyorlar. 

Atıklar sanat ile yeniden hayat buluyor
Dünyanın döndüğü bundan yüzyıllar önce keşfedilmişti. İnsanoğlu da bu keşfin ardından dünyanın hızına yetişmek istercesine çalıştı, yeni icatlar yaptı, kendisini ve dünyayı daha iyi anlamak için çaba sarfetti. Bu çabalar teknoloji denen kavramın doğmasını, insanların 'yeni'ye karşı merakının artmasını sağladı.

Ekim Geçidi 1
Ekim Geçidi adlı sergi Galeri X'in Tünel'deki yeni mekanında 29 Ekim'de açılıyor. Değişik dönemlerdeki ve farklı sanat anlayışı olan sanatçıların buluşması olan sergi her yıl Cumhuriyet Bayramı'nda tekrarlanacaktır. 8 Aralık'a kadar sürecek olan sergi boyunca, özelllikle Atatürk'ün çeşitli illerde açmış olduğu Devlet Güzel Sanatlar Galerileri'nden sanatçılar resim, heykel, fotoğraf, seramik, enstelasyon ve performans dallarında katılacaklardır.
Arkitera

Plak fetişistleri Kadıköy'e
Yaşınız 40'larda ya da biraz daha yukarılarda 'seyrediyorsa' siz de 70'li yılların o pikaplı- plaklı kuşağındansınız demektir. Gelişen teknolojiyle birlikte tarihin tozlu arşivine kaldırılan bu ikiliyi özlüyorsanız Kadıköy'deki Kargart, özleminizi biraz da olsa giderecek bir sergi hazırladı.

Aksanat kabuğunu attı
Dokuz yıl önce Beyoğlu'nda açılan Aksanat, bir yıllık restorasyon çalışmasından sonra kapılarını salı günü açıyor. Post-modern anlayışla binaya giydirilen çelik konstrüksiyon kaldırıldı. İsim de değişti, Akbank Kültür Sanat Merkezi oldu. Binanın her bir katı ayrı bir sanat dalına ayrıldı.

Fotoğrafa bakmak ister misiniz?
Fotoğrafseverlerin bugüne kadar yoğun bir ilgiyle takip ettiği ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen “İstanbul Saydam Günleri” bugün başlıyor. 1 panel, 3 performans ve 120 gösterimden oluşan etkinlikler; fotoğrafseverleri, farklı temalarda çekilmiş binlerce büyülü kareden oluşan iki haftalık bir yolculuğa çıkaracak.

‘Osmanlı Sultan Portreleri ve Tuğraları Sergisi’ açıldı
Borsacı Osman Arkangil’in koleksiyonundan oluşan “Osmanlı Sultan Portreleri ve Tuğraları Sergisi”, Topkapı Sarayı Müzesi Sergi Salonu’nda açıldı.

Necmi Zeka "Sürpriz Tanık"
Necmi Zekâ'nın 1997-2002 yılları arasında tuval üzerine yaptığı yağlı boya ve akrilik çalışmaları, Dirimart Nişantaşı galerisinde sergileniyor. "Sürpriz Tanık" başlıklı sergi, edebi ve felsefi göndermelerle, ağırlıklı olarak insan ve hayvan formlarının araştırıldığı, düşünce, ifade ve bakış olanaklarını sorgulandığı işlerden oluşuyor.

"Moderna@Platform" 27 Eylül'de Başlıyor
Moderna@Platform Video Programı:
Platform, Avrupa'nın en önemli modern ve güncel müzelerinden Moderna
Museet'in gerçekleştirdiği "2002-2003 Güncel Film ve Video Programı"nı
İstanbul'a taşıyor. Moderna@Platform adıyla düzenlenecek ve Mayıs ayına
kadar sürecek program kapsamında, 8 güncel sanatçının videolarından oluşan
mini retrospektifleri izleyicilerle buluşacak.

Ünlü ressam Baselitz, Türkiye’ye geliyor
Çağdaş Batı sanatının en önemli temsilcilerinden Georg Baselitz, Retrospektif Sergisi ile İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstanbul Goethe Enstitüsü ve İFA’nın katkılarıyla Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek olan sergide, 18 tual ve 35 desen olmak üzere sanatçının 1958’den günümüze kadar gerçekleştirdiği eserleri yer alacak.

Arşiv

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz