reklam

Sanatçıların Görüşleri
Sanat > Mercek Altında

BİR BİLANÇO

Türkiye’de 80li yılların görsel sanatlar ve modernizm penceresinden bir bilançosunun yapılmasına karar verilmişti. Araştırma ekibinden herkes bu çerçeve içinde araştırmak üzere birkaç konu ve sanatçı seçti. Ben de 80li yıllarda etkin olmuş birkaç galeri, birkaç sanatçı ve 80li yıllarda “koleksiyonculuk” konularını seçtim.

Yaş gereği 80'lerin sonunda yeni yeni sanat galerilerini gezmeye başlamıştım. O yıllarda sanatçı diye benim aklımda Bedri Baykam, Mehmet Güleryüz gibi medyatik sanatçılar ve onların işleri vardı tabii.

Yeni yeni duymaya başladığımız bienaller veya Maçka Sanat Galerisi’ndeki kavramsal işleri de anlamaya, onlara yaklaşamaya çalışıyorduk. Daha genel çerçevede çağdaş sanatta Türkiye’de ve dünyada ne olup bittiğinin farkında değildim tabii. Bu bakımdan 80li yıllardaki sanat üretimini araştıran sergi ekibinin içinde olmak benim için çok faydalı oldu. Araştırmalarım sürdükçe, sanatçılarla konuştukça, biz yeni yeni resim yapmaya başladığımızda Türkiye’de de neler yapılıyormuş diye hayrete düştüm doğrusu. Nice insanın bu işlere koyduğu enerji, yapılan eserler, yazılan yazılar, düzenlenen sergiler… Aynı zamanda 80li yıllar içinde plastik sanatlar ve kültür alanlarında devletin ve özel sektörün yapması gereken onca işin yapılmaması, giderilmeyen eksiklikler, geri kalmışlığın sorunları vs…

Özel bir araştırma yapmayan bir kişi, bir Serhat Kiraz’ın veya bir Ahmet Öktem’in, bir Füsun Onur’un o yıllarda verdikleri eserleri kaynak olarak bir iki zayıf katalog dışında nasıl tanıyabilir?! Oysa ki, 80li yılların sanat üretimini izleyicilere sunan büyük retrospektif sergiler düzenlenmeliydi; hem o yılları yaşamış insanların belleklerini tazelemesi, hem de yaşamamış kişilerin geçmişlerinin, ülkelerindeki çağdaş sanat alanındaki birikimin farkına varabilmesi için bu tür sergiler son derece önemli.

Daha 20 yıl önce toplumsal, siyasi ve çağdaş sanat alanlarında neler yapıldığını bilmiyoruz.

Neyin üstüne yeni bir söz söylemeye çalıştığımız aslında belli değil.

Ciddi bir bellek sorunu yaşanıyor bu ülkede! Yapılan değerli işler yoz kültür erozyonu içinde kayıp gidiyor. Buna karşı belgeleme ve arşiv, en sonunda da, bir Bilanço yapmak kaçınılmaz oluyor!
Deniz Aygün

Arşiv

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz