reklam

Sanatçıların Görüşleri
Sanat > Mercek Altında

BİR BİLANÇO

“Bir Bilanço: 80’li Yıllarda Türkiye’de Sanat Üretimi” sergisi bu başlığın altını cömertçe doldurup beklentilere fazlasıyla yanıt veriyor. Karşı Sanat Çalışmala- na adım attığınızda kendinizi önce galerinin uzun koridoru boyunca yerleştirilmiş tarih çizelgesi önünde buluyor; 2 Ocak l980­-28 Aralık 1989 arasının siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel olaylarını izlerken zaman tüneline girmiş gibi oluyorsunuz. 80’li yıllar, kısaca “sağ/sol çatışması” olarak nitelenen olaylarda her gün 25-30 kişinin yaşamını yitirdiği (Öldürülenler arasında eski Başbakanlardan Nihat Erim ve DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler de var!..) ama 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle bu tür olayların bıçakla kesilmişcesine bitiverdiği çok dramatik bir başlangıç yapıyor.

Askeri darbenin ardından, bu kez, gözetim altına almalar, idamlar, cezaevinde döverek öldürmeler, kapatılan siyasi partiler, hapis cezasına çarptırılan parti başkanla- rı, ASALA tarafından öldürülen Dışişleri mensupları dönemini yaşıyoruz. 8 Ekim 1980 Genel Nüfus sayımı sonucu 45 Milyonu geçtiğimiz ortaya çıkıyor. Bülent Ersoy’un müstehcen pozlar verdiği için tutuklanması istenen, Eurovision şarkı yarışmasında puan dahi alamadan sonuncu olduğumuz yıllar bunlar. İşte, birbirini izleyen pek çok sarsıcı olayla akıp giden bu çalkantılı dönem sanatta yansımasını nasıl bulmuş? Ya da bulmuş mu gerçekten? Bunu anlamak için zaman tünelinden çıkıp galerinin içiçe geçen odalarına yöneliyoruz,şimdi de.

Yeni Figüratif Resim, Soyut Resim ve Heykel, Yeni Dışavurumculuk, Kavramsal Sanat ve Yerleştirmeler ana başlıkları altında toplayabileceğimiz dönemin sanatsal üretiminden özgün örnekleri bu odalarda buluyoruz. Sanatçıların bir bölümü düşleri ve karabasanlarıyla uğraşırken bir başka öbek kimlik sorunlarına eğiliyor. Sanat yapma eylemini mercek altına alıp sanatın doğasını irdeleyenler de var aralarında. 80’li yıllar toplumsal açıdan ne kadar çalkantılıysa sanatsal açıdan da bir o kadar verimli. Dönemin önemli toplu sergileri Yeni Eğilimler (1977-1984), Günümüz Sanatçıları, Öncü Türk Sanatından bir Kesit, 1.ve 2. İstanbul Bienalleri (1987-1989) hakkında bilgi ve belgeler yine dönemin gazete kesikleriyle birlikte başka bir odada toplanmış.

Mutlaka görülmesi gereken sergi bu kadarla bitmiyor elbette, ama gerisi sürpriz olarak kalsın ve keşfetmesi izleyiceye düşsün diyor, özel bir galerinin mütevazi koşullarını çok aşan bu etkinliği tasarlayan ve gerçekleştirenleri yürekten kutluyoruz.
Nur Koçak

Arşiv

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz