Yarışma Projeleri

Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ocak 2009
2. Mansiyon Hakkında


Proje Müellifi

Ramazan Avcı
Seden Cinasal Avcı
Mustafa Necati Gündüz
Aslıhan Coşkun
Buket Ergin

Danışmanlar
Kenan Bilhan
Doğuş Baldan

Yardımcı
Eda Tuna

Ekolojik Restorasyon
Uludağ Milli Parkı; doğanın, doğal ve tarihi varlıkların korunduğu yer...

Uludağ, mitolojide yer alması, doğal yapısı, ekolojik çeşitliliğiyle ülkemizin değerli alanlarındandır. Yarışmaya konu olan I. ve II. Gelişim Bölgeleri yoğun kullanıcı baskısı, altyapı yetersizliği, yaz ve kış mevsimleri kullanımlarındaki işlevsel ve mekansal dengesizlik gibi sebeplerden olumsuz etkilenmektedir. Proje sözü edilen problemleri, koruma-kullanma dengesini gözeterek çözmeyi hedefleyen "Ekolojik Restorasyon" önerisidir.

Ekolojik Restorasyon kapsamında yarışma alanındaki potansiyeller (ekolojik çeşitlilik, iklim verileri, mevcut kullanım olanakları, kayak pistleri) belirlenerek "hedef bölgeler" oluşturuldu. Park dokusunun boşluklarında rekreasyonun sürekliliği ve mevcut dokuda var olan yaya hareketleri referans alınarak kullanım alanlarının kontrol altına alınıp geliştirilmesini amaçlayan, hedef bölgeler arasında bağlamsal ve işlevsel bütünlük omurga ile sağlandı, bu sayede park ayrımlarından kurtarılmış bütüncül bir gelişim stratejisi öngörülmüştür. Esasen proje üzerinde okumalar yapabilmek için hedef bölgelerin üstlendiklerini anlamalıyız:

I. Bölge başlangıcında bölgeye araçla ulaşımda öncelikli konumlandırılan hedef bölge, oteller-dağ kullanımının ara yüzlerindendir. Mevcut mekanik tesislerin, yaz kış kullanımı hedefi ve zirve yürüyüşü önerisinin başlangıç noktası olması nedenleriyle dönüşüme uğramıştır.

I. Bölge kayak pistlerinin dağın üst kotlarındaki birleşme noktasında konumlandırılan hedef bölge, yaz kullanımında zirve yürüyüşünün duraklarındandır. Mevcut yapı stoğu, yaz ve kış kullanımlarındaki çeşitlilik nedeniyle "Ekolojik Restorasyon" kurgusunda önemli bir yer tutar. Yaz ve kış mevsimlerinin her ikisinde de yeme-içme, kent parkı, seyir olanaklarına ulaşılması doğrultusunda dönüşüme uğramıştır.

I. Bölge güneyinde kalan otellerin ve bölgeye araçla ulaşımı sağlayan yolun bitiminde konumlanan hedef bölge, mevcut mekanik tesislerin, patikaların yaz ve kış kullanımları hedefi ile dönüşüme uğramıştır.

I. Bölge mevcut açık spor alanı çeşitlendirilerek dönüştürülmüş hedef bölge, kış mevsimi kullanımı ve kapalı alan sporları da göz önüne alınarak öneri kapalı spor merkezi ile bölgenin etkinliği arttırılmıştır.

II. Bölge vadi yüzeyine hakim konumlandırılan hedef bölge, alternatif kullanım olanakları ve mevcut yapı stoğu yaz ve kış kullanımlarındaki çeşitlilik nedeniyle "Ekolojik Restorasyon" kurgusunda önemli bir yer tutar. Yaz ve kış mevsimlerinin her ikisinde de yeme-içme, kent parkı, seyir olanaklarına ulaşılması doğrultusunda dönüşüme uğramıştır.

II. Bölge vadi zeminine inen mevcut mekanik tesislerin toplanma noktasında konumlanan hedef bölge yaz ve kış kullanımları hedefi ile dönüşüme uğramıştır.

II. Bölge kayak pistlerinin dağın üst kotlarındaki birleşme noktasında konumlandırılan hedef bölge, yaz kullanımında yürüyüş olanağına sahiptir. Mevcut mekanik tesislerin toplanma noktası olması nedeni ile dönüşüme uğramıştır.

II. Bölge yeni yapılaşma bölgesi, yaz mevsimi günübirlik kullanımında önemli alanlardan Çobankaya ve Bakacak'a araçla ulaşımda yol üzeri konumda, öneri teleferik "Kule" projesiyle alana ulaşımın merkezini oluşturacak olan bölgenin yaz-kış günübirlik ve günübirlik olmayan tüm kullanımlarda sosyal merkez oluşturması hedeflenmiştir. Bu hedef bölge, yoğun kullanıcı baskısı, altyapı yetersizliği, yaz-kış kullanımındaki işlevsel ve yapısal dengesizlik gibi sorunsalları " Ekolojik Restorasyon - Kentsel Kullanımlar - Kontrollü Doğa Kullanımı - Alternatif Yapı Kullanımları" başlıklarıyla irdeleyen bir önermedir. Yapılar eğimli çatıları, bazalarla yükseltilmiş girişleriyle yaz ve kış kullanımlarına yapısal olarak imkan sağlamaktadır.

Yarışma alanı peyzaj açısından "Ekolojik Restorasyon" önermesiyle koruma altına alınmıştır. Mevcut bitki örtüsüne en az zarar verecek şekilde bağlantılar sağlanmıştır. Bölgeye yabancı türler, her ne kadar biyolojik bakımdan çeşitlilik getirse de zaman içinde ekosistemde yapacağı değişikliklerin büyük ve geri dönülemez olma ihtimali düşünülmüş, bu nedenle uygulamada doğal bitkilerin korunması ve kullanılmasına ağırlık verilerek flora desteklenmiştir.

Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.