Yarışma Projeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2010
Altıncı Mansiyon


Proje Müellifi:

Ekip
Rahmi Uysalkan, Mimar (ekip temsilcisi)

Yardımcı Ekip
Esra Doğu, Y. Mimar
Gülay Mizan Yamanlı, Y. Şehir Plancısı
Ege Battal, Mimar
M. Cihan Poçan, Öğrenci

Teknik Ekip - Danışman
Galip Topönder, İnş. Müh.
Kemal Ulaş Işın, Mak. Müh.
Berrin Yavuz, Elk. Müh.
Sultan Gündüz, Peyzaj Y. Mimarı

* İkinci kademede açılan ek kimlik zarfı

Ekip
Arda Yavuz, Mimar

Yardımcı Ekip
Hanefi Sekmen, Mimar
Doğucan Temizel, Mimar
Barış Öztürk, Öğrenci
Elif Gökmen, Öğrenci
Ayşe Sabah, Mimar

Proje Açıklama Raporu

Mimari Yaklaşım
İzmir Opera Binası tasarımının çıkış noktası, İzmir kentine yakışır, ülkemiz performans sanatlarına hizmet edecek ve çağdaş mimarlık anlayışı ile derin bir tarihsel geçmişi olan opera sanatının bir arada yaşatılacağı kentsel bir donatı alanı oluşturmaktır.

Opera binaları inşa edildikleri kentlerle birlikte anılır ve bu kentlerin prestijlerinede ,kaliteleri doğrultusunda ciddi katkı sağlarlar.

Bu bağlamda İzmir Opera Binası, arazisi İzmir kentinin Körfez- Kordon hattı boyunca en kuzey noktasında konumlanmasından dolayı, kent merkezine uzaklığı sebebi ile bir dezavantaj oluşturmakla birlikte, kentin önemli alt merkezlerine ve vapur yolcularına zarif bir siluet sunma potansiyelini de barındırmaktadır.

İzmir ve çevresi antik tiyatro mimarisinin dünyadaki önemli merkezlerinden biridir. Likya ve Roma tiyatroları kent halkının performans sanatlarına olan ilgisinin kökleri olarak da görülebilir. Efes , Bergama, Metropolis, Miletos ve Symrna gibi antik tiyatrolar , agora veya forum olarak da adlandırılan kentin en önemli caddesine hükmeden yapılardır.Bu cadde kentin en önemli etkinlik ve ticaret caddesidir. Bu cadde önemine layık bir anlayışla tasarlanmıştır.

Bergama Smyrna Efes
Ana yapı malzemesi mermerdir. Mermer, bir çok antik yapıda, yalın ve net geometrileri olanaklı kılan bir malzemedir. Özelliklerinden dolayı iç ve dış mekanlarda, hem cephede hem de zeminde kullanmaya son derece uygundur. Öneri opera binası bölgenin geleneğine uygun olarak mermerden yapılacaktır. Mermerin bir diğer özelliği de geçirgen (translucent) bir malzeme olmasıdır. Arkasından aydınlatılan mermer, ışığı süzerek damarlarının zarifliğini ortaya koyar.

Mermer örnekleri
Mermer, çağdaş opera mimarisinin antiğe olan bir esintisi olarak simgesel bir değer taşımasının yanı sıra, kendine özgü ışıltısı ve gece saatlerinde arkadan aydınlatma tekniği ile günün her saati bulunduğu konumun hakkını vermeyi amaçlar.

Bina, opera ve bale kurumunun kompleks ve yüklü işlevsel programı sebebi ile en rasyonel biçimde modüler olarak çözülmüştür. Ana ziyaretçi girişinin yanısıra bir adet idari personel ve sanatçı girişi de, binanın diğer ucundaki giriş meydanında yerini almaktadır. Rasyonel çözümde ana amaç farklı işlev grubuna dahil insanların birbirlerinin sektörüne mümkün olduğunca geçmeden işleyişin içinde yer almasını sağlamaktadır.

Her mekan için doğal ışık ve havalandırma sağlamak amaçlanmış olup, böylelikle işleyişte de ekonomi sağlanması hedeflenmiş, ayrıca personele insani çalışma şartları sunulmuştur.

Ekolojik denge, özellikle sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm önemli bir tasarım unsurudur. Yağmur suyu depolama, güneş enerjisinden yararlanma, deniz suyu ısısından yararlanma bina tekniğinin standart çözümleri içerisindedir.

Bina strüktürü, rasyonel işlev çözümüne uygun olarak oldukça konvensiyoneldir. Tüm bina, ülkemiz tekniği, altyapısı ile hızlı ve ekonomik bir inşa edilebilir.Bina karkası, ana sahne fuayesi, sofitası ve çatısının çelik olması dışında betonarme yapı sistemi ile üretilecektir.

Bina, 2. Bodrum Kat Planı net 5261 m2, brüt 10140 m2
1. Bodrum Kat Planı net 1537 m2, brüt 6300 m2
Giriş Katı Planı net 9010 m2, brüt 10000 m2
1. Kat Planı net 3411 m2, brüt 4450 m2
2. Kat Planı net 1488 m2, brüt 4100 m2

olmak üzere toplamda 20707 m2net ve 34990m2 brüt alan içermektedir.

Binanın yapım kolaylığı ve ekonomikliği göz önüne alındığında, Bayındırlık Bakanlığı 2010 5D grubu inşaat birim maliyeti gerçekçi bir değer olup (34990 m2 * 1559 TL ) Toplam 54 549 410 000 TL' ye mal olacağı öngörülmektedir.

Dış Mekan Düzenleme Yaklaşımı
İzmir Büyükşehir Belediyesince açılan "Opera Binası Mimari Proje Yarışması" gerek yarışmaya konu olan özellikli yapı gerekse yarışma alanı itibariyle önemli avantajları ancak bir o kadar da dezavantajları bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle, gerek yapı gerekse alan ihtiyaçlarının sağlıklı bir temelde
değerlendirilmesi ve akılcı çözümlemelerin üretilebilmesi için yarışma kapsamında "Opera Binası" ve "Çevresi"ne ilişkin değerlendirmeler;

Yarışma alanı çevresinde dikkat çeken baskın mekansal, sosyal, ekonomik unsurların anlaşılması,
İhtiyaçların tanımlanması,
İlkesel duruşun belirlenmesi ve
Mekansal kullanım kararlarının alınması
kapsamında ele alınmıştır. Söz konusu değerlendirmeler sonucunda; dış mekan düzenleme kararlarını yönlendiren;
Belirleyici Unsurlar
Arayışlar
İlkeler
tanımlanmış ve bu doğrultuda "Dış Mekan Düzenleme ve Kullanım Kararları" üretilmiştir.

Proje süresince böylesi bir yaklaşımın benimsenmesinde uygulanabilir, kullanıcı ve çevre yaşayanları açısından ihtiyaç ve talepleri karşılar bir proje üretme arayışı yanı sıra yarışma şartnamesinde de ifade edilen beklentiler etkili olmuştur.

Şartnamede de ifade edildiği gibi bir yandan sanatsal etkinliklerin düzenleneceği, kendine ve sürekli kullanıcılarına özgü kuralları olan mekanlar, öte yandan herkes tarafından sakıncasızca paylaşılabilecek, kolay erişilebilir açık alanlar ile gece gündüz yaşaması hedeflenen bir kentsel yapı oluşturma arayışı tüm proje üretim sürecinde olduğu gibi dış mekan düzenleme kararlarının alınmasında da yol gösterici olmuştur.

Dış Mekan Düzenleme Kararlarını Yönlendiren Belirleyici Unsurlar

Proje alanının konumu
Proje alanı; İzmir Körfezi girişinde, kentin batıya doğru gelişme aksı üzerinde ve kıyı bandında yer almaktadır.
Bu konum, yapıya ve alana gerek izlenme gerekse izleme açılarından önemli görsel olanaklar sunmaktadır. Ayrıca, kıyıda yer almanın beraberinde getirdiği kullanım alternatiflerini de barındırmaktadır.
Öte yandan, proje alanının kentin batıya doğru gelişme aksında bulunması ve bu aksın yüksek katlı konutların baskın olduğu bir yapı sergilemesi önemli bir dezavantaj olarak belirmektedir.
Söz konusu, durumun bir dezavantaj olarak tanımlanmasında, genel eğilim olarak, opera binaları gibi sanatsal yapıların, kentlerin en seçkin yerlerinde ya da merkezi iş alanlarında bulunması dolayısıyla kentli ve ziyaretçisi ile buluşma olanağının yüksek olması beklentisi yatmaktadır.

Proje alanına erişim olanakları
Proje alanı, mevcut yapısı itibariyle kara erişiminin baskın olduğu bir alanda yer almaktadır. Ayrıca deniz erişim olanakları ve yakın çevre yerleşimleri açısından da yaya erişimine uygun bir konumda bulunmaktadır.

Proje alanı çevresindeki kentsel doku
Proje alanı çevresi kentsel doku incelendiğinde görece düzensiz yapılaşmanın yoğun olduğu alanlar, düşük yoğunluklu müstakil konut dokusu, çok katlı yoğun konut dokusu ile doğal yapısı nedeni ile insan kullanımına açılamayan alanlar, sahilde yer alan balıkçı barınağı ile rekreasyon zonu dikkat çekmektedir.

Proje alanı çevresi sosyal doku
Proje alanı, kentin yeni gelişen bölgelerinden birinin merkezinde bulunmaktadır, dolayısıyla sosyal ve ekonomik yaşamın çeşitliliğinden uzak bir yapı sergilemektedir. Daha çok konut işleviyle öne çıkan bu yeni gelişme bölgesinde temel aile yaşamı ve ilişkileri ile aktiviteleri dikkat çekmektedir. Proje alanı çevresinde yer alan spor merkezleri, yürüyüş parkurları ve artan açık-yeşil alan kullanımları, daha nitelikli mekanlar üretme arayışları toplumsal olarak yeni istek ve beklentilerin varlığının göstergeleridir.

Dış Mekan Düzenleme Kararlarını Yönlendiren Arayışlar
Proje alanının konumuna ilişkin
Proje alanının sunduğu konum avantajları mümkün olduğunca ön plana çıkartılmalı,
Yapı çevresi düzenlemeleri silueti kapatmaktan çok alanın geniş açıda siluet sunma özelliğini güçlendirmeli,
Opera binasının simge yapı olarak algılanabilirliği, yapısal-bitkisel tasarım yaklaşımlarıyla ve donatı elemanlarıyla arttırılmalı,
Yapı çevresi merak uyandırıcı bir açılım sunmalı, bölgesel bir çekicilik yaratmalı.

Proje alanına erişim olanaklarına ilişkin
Proje alanına, kara ağırlıklı erişim öncelikli olmaktan çıkartılmalı, deniz erişimi önceliklendirilmeli,
Deniz erişiminde farklı hedef kitlelerin erişimine olanak verir araçların (deniz otobüsü, yat vb.) yaklaşabileceği bir sistem benimsenmeli,
Deniz erişimi, Ege Denizi'ne komşu tüm yerleşim birimlerinden ziyaretçi gelişine olanak verir bir yapı kazanmalı,
Körfezin girişinde yer alacak opera binası ve çevresinin ulus üstü bölgesel bir sanat platformu olmasına olanak vermeli,
Yaya erişimi yeni gelişen bu kentsel alanın biçimlenmesinde ve opera binası ile birlikte yeni bir yapı kazanmasında etkin bir unsur olarak ele alınmalı,
Yaya erişiminde, proje alanında ve yakın çevresinde dikkat çeken mevcut dağınık strüktür hedef odaklı bir hal almalı,
Sirkülâsyonda, projeye konu yapı ve çevresindeki faaliyetlere yaya entegrasyonunun sağlanmasında, mevcut açık yeşil alan sistemleri bir ağın parçaları olarak değerlendirilebilmeli.

Proje alanı çevresindeki kentsel dokuya ilişkin
Proje alanı çevresi mevcut kentsel dokunun farklı yoğunluk ve düzenleme yaklaşımlarını barındıran konut dokusu dikkate alınmalı,
Alan çevresinin özgün bir kentsel kimliğe sahip olmadığı dikkate alınarak özgün bir açılım yakalanmalı,
Özgün açılım mevcut dokunun baskısı altında kalmamalı mevcut yapıyı küçük ve aşamalı girişimlerle biçimlendirebilme gücüne sahip olmalı,
Çevre baskısından kurtulmuş ve çevreyi biçimlendirme gücüne sahip bir alan düzenlemesinde yalınlık ve süreklilik ön planda tutulan anlayışlar olmalı.

Proje alanı çevresi sosyal dokuya ilişkin
Proje alanında konutların ağırlıklı yer aldığı, içe dönükleşen sosyal yapının kırılmasında opera binası ve çevresi bir açılım fırsatı olarak kullanılabilmeli,
Ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal vb. pek çok aktiviteden soyutlanmış proje alanında sanat ve sanatçı ile halk buluşturularak toplumsal değişim ve dönüşüm sürecine katkı sağlanabilmeli,
Farklı yaş, eğitim, kültür dolayısıyla beklenti gruplarına çeşitlilik arz eden olanaklar sunulabilmeli ve böylece yaşayan bir mekan oluşturabilmeli,
Çeşitlilik sunan bir yapı kurgulanırken, bağımsız, farklı hedef kitlelerin kendilerince biçimlendireceği alanlar kadar, mekanın buluşturucu kaynaştırtıcı misyon üstlenmesi açısından ortak etkinlik alanları da kurgulanmalı.

Dış Mekan Düzenleme Kararlarını Yönlendiren İlkeler
Proje gelişim sürecinde, dış mekan düzenleme kararlarını yönlendiren belirleyici unsurlar ve arayışların tanımlanmasından sonra üzerinde durulan en önemli konu,
Arayışlara cevap verecek ve
Arayışlar doğrultusunda geliştirilen yaklaşımların doğruluğunun test edilmesi kapsamında kullanılabilecek
ilkelerin tanımlanması olmuştur.

Proje gelişim sürecinde tanımlanan arayışlar mekansal, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan halkalar halinde yayılan bir etki alanının oluşturulması gibi önemli bir iddiayı da bünyesinde barındırmaktadır. Bu açıdan bakıldığında;

Proje alanının konum, erişim, kentsel ve sosyal doku açılarından sahip olduğu avantajaları geliştirerek kullanmak,
Bu kullanım biçimiyle yenilenme dinamiklerinin etkisini güçlendirerek dezavantajları avantaja dönüşebilmek ve
Proje alanının, öncelikle proje alanı çevresinde, daha sonra İzmir bütününde ve bir sonraki aşamada da bölgesel bir ilgi odağı olmasını sağlamak

kapsamında üzerinde durulan ilkeler;

Sirkülâsyonda süreklilik
Tasarımla yönlendirme
Yalınlıkta süreklilik
İşlevsel farklılaşma/çeşitlilik
İşlevler arası entegrasyon

başlıkları altında tanımlanmıştır. Bu bağlamda, siluet gücünü yükseltecek yayılmış, uzayan, serpilen bir prizmalar kompozisyonu olarak ele alınan yapı bahsedilen ilkelerin hayata geçirilmesinde omurga işlevi üstlenmiştir. Yapının ele alınış biçimindeki yalınlık dış mekan düzenlemesinde de temel yönlendirici ilkelerden birinin yansıması olarak dış mekan sirkülasyon, yönlendirme, işlevsel farklılaşma ve entegrasyonda yönlendirici olmuş mekansal kümelerin ve geçişlerin tanımlanmasının yolu açılmıştır. Dış mekan yapısal ve bitkisel düzenleme yoğunlukları da bu doğrultuda tanımlanmıştır.

İlkeler doğrultusunda geliştirilen yaklaşımlar/mekansal yansımalar dış mekan düzenleme/kullanım kararları başlığı altında ele alınmıştır.

Dış Mekan Düzenleme ve Kullanım Kararları
Proje alanı arayışlara cevap verebilecek ve ilkeleri hayata geçirebilecek şekilde; 4 ana küme içerisinde ve 4 ayrı etkileşim zonu içerisinde kurgulanmıştır. Proje alanında yer alan 4 ana küme;

1.Yapı ve çevresi,
2.Forum,
3.Aktif açık yeşil alan-Etkinlik çayırı ve
4.Yarı aktif açık yeşil alan-Yeşil çatıdan

oluşmaktadır.

1.Yapı ve çevresi
Ana bina kütlesi kompozisyonun kalbini oluşturmaktadır, dolayısıyla kalbi çevreleyen alanlar farklı misyonları yerine getirecek 5 farklı odak olarak kurgulanmıştır.

Bu odaklardan ilki Sanatçı Girişi Meydanı olarak adlandırılmıştır. Hem sanatçı hem de yapı kullanıcılarının girişinin yapıldığı bu alan kullanıcı merkezli bir anlayışla, sade ve içe dönük bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Yapı kullanıcılarının ihtiyaç duyacağı açık otoparkın da yer aldığı bu alan yapısal ve bitkisel olarak servis yolundan soyutlanmıştır. Bitkisel tasarımda sınırlandırma sağlayan dolayısıyla yapı kullanıcı mahremiyetini önemseyen bitkilerden ..... ‘ a yer verilmiştir. Yapı girişinde, son derece sıcak bir bölgede bulunuluyor olması nedeniyle iklim denetimine katkısı olabilecek gölge sağlayan ağaç türlerinden .......'a yer verilmiştir. Tasarımda kullanılan ......... türleriyle koku etkisinin de dönemsel olarak baskın olduğu ferah bir iç bahçe oluşturmak ve bina girişinde kullanıcılar için olumlu bir psikoloji yaratmak hedeflenmiştir.

Yapı çevresinde yer alan ikinci önemli odak Giriş Meydanı'dır. Giriş Meydanı sadece yapı çevresinde yer alan bir odak niteliği taşımamaktadır. Bu Odak yapı önünde uzanan geniş aktif yeşil alan ve forum etkileşim zonu içerisinde diğer kullanım ve kullanıcılarla ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle mekan düzenleme ve kullanım kararları etkileşim zonu bütününde çözümlenmiştir. Yapı girişlerinden birinin yer aldığı Odak daha çok araç trafiğinin ve girişinin yoğunluk kazandığı yol üzerindedir. Yol etkileşim zonu içersinde yer alan farklı işlevleri rahatsızlık yaratmayacak şekilde bölmek konusunda etkin bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Bu alan, ziyaretçilerin bekleme, buluşma, dinlenme, aralarda soluklanma istek ve beklentilerini karşılar nitelikte gölge ve görsel etkisi yüksek ağaçlardan ......ile bitkilendirilmiştir.

Yapı çevresinde bulunan bir diğer odak ise Giriş Meydanı ile Sanatçı Girişi Arasında Kalan Bölümdür. Bu odak, yapının ortaya koyduğu yönlendirici etkiyi ve siluet etkisini koruyabilmek açısından pasif yeşil alan olarak değerlendirilmiş ve hiçbir işlev tanımlanmamıştır. Bu nedenle, çok yüksek boylu olmayan ancak form ve koku etkisi ile yakın çevresinde ferahlık yaratacak .............. türleri ile bitkilendirilmiştir.

Yapı çevresinde yer alan bir diğer önemli odak yapı ile Mavişehir sitesi arasında kalan servis yolu bölümüdür. Yapının yakın çevre yerleşimlerde yaşayanlarla kuracağı ilişkide önemli bir aksı tanımlayan bu yol Yaya Aksı olarak tanımlanmıştır. Yaya aksının en önemli özelliği, gölge etkisi ve görsel etkisiyle ön plana çıkan ......... ağaçları ile keyifli bir yürüyüş yolu olması alan bütünündeki sirkülasyonunun önemli bir parçası olması ile opera binası ve kullanıcısıyla buluşma olanağı sunmasıdır.

Yapı ve çevresinde yer alan dış mekan kullanım odaklarından sonuncusu yapı üstünde yer alan Teras kullanımıdır. Yapının körfezden algılanması kadar önemli olan bir diğer unsur yapı kullanıcı ve ziyaretçilerinin körfezin sunduğu görsel zenginlikten beslenebilmesidir.

2.Forum
Forum, alan içi sirkülasyon, yönlendirme ve entegrasyonun temel elemanıdır. Özellikle deniz erişimi ve yaya erişiminde ana toplayıcı ve dağıtıcı rolünü üstlenmiştir. Bu rolü ile forum yapısal peyzajın ve mekanın en önemli elemanı ve etkinlik omurgası olarak kurgulanmıştır. Forumda etkinliklere yer ayırmak ve forumu her zaman görünür kılmak ve foruma törensel bir karakter kazandırmanın proje süresince tanımlanan pek çok arayışa ve tanımlanan ilkelere cevap verebileceği düşünülmüştür. Foruma yüklenen misyon forum çevresi yapısal ve bitkisel peyzajın şekillenmesinde yol gösterici olarak da değerlendirilmiştir. Bu nedenle forumu çevreleyen yeşil alanlardan biri yapısal siluet etkisini koruyabilmek açısından geniş bir etkinlik çayırlığı olarak kurgulanmış, diğeri ise foruma fon oluşturan yeşil bir doku içinde yer alan etkinliklerle şekillendirilmiştir.

Forum üstünde yer alan el sanatları pazarı forumun ekonomik etkinliklerle desteklenmiş her daim yaşayan bir mekan olması kurgusunun bir parçası olarak ele alınmıştır. Bu alanda yer alan anfi tiyatro ile sinema-gösteri platformu ise forum üstünde gerçekleştirilebilecek çok çeşitli etkinlikler için tanımlanmıştır. Forum üzerinde sirkülasyonu yönlendirmek ve etkinliklere fon oluşturmak açısından .............. ağaçları kullanılmıştır.

Forumun Opera Binasına bağlandığı noktada yer alan Giriş Meydanı ise yoğun ziyaretçi girişinin yapılacağı alan olarak düşünülmüş, sunduğu geniş açıklık ve 4 yönde sahip olduğu görsel şölen de düşünülerek yapı kullanıcılarına ve ziyaretçilerine yönelik olarak düzenlenecek kokteyl, kutlama, resepsiyon vb. çeşitli açık alan etkinliklerine olanak sunacak şekilde bir platform oluşturmuştur. Bu bölüm yapı çevresi ve forumu çevreleyen yeşil alanlar ile etkileşim zonu içerisinde yer almaktadır.

3.Aktif açık yeşil alan
Opera Binası önünde yer alan forum ile araç yolu arasında kalan açık alan çok amaçlı Aktif Yeşil Alan-Etkinlik Çayırı olarak kurgulanmıştır. Bu alan, kamusal kullanıma ayrılmış hiçbir yönde yapısal ya da bitkisel bir sınırlandırma getirmemek önemsenmiştir. Dolayısıyla alana dört yönden de yaya girişine izin verilmiştir. Sahil yolundan bir eşik oluşturulmuş, hafif bir yükseliş ve iniş ritmi oluşturularak alana yapılacak girişlerde küçük bir oyun ya da dinamizm oluşturmak hedeflenmiştir.

Alan kamusal kullanımın gerektirdiği donatılarla bütünleştirilmiş, bu amaçla, dış mekan kullanıcılarına yönelik olarak forumda izlenen prizma kompozisyonunun elverdiği yerlerde wc, büfe, cafe gibi küçük servis ve ihtiyaç birimlerine yer verilmiştir.

Aktif Yeşil Alan-Etkinlik Çayırı içerisinde yoğun bir bitkilendirme önerilmemektedir. Alanda pürüzsüz bir çim alan oluşturarak açık alanda gerçekleştirilebilecek çok çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal, sportif etkinliğe zemin oluşturmak hedeflenmiştir. Araç yolu (Hasan Ali Yücel Bulvarı) ile etkinlik çayırı arasında kalan bölümde de sınırlandırmaktan çok etkileyici manzaralar sunabilecek bitkilendirmelere önem verilmiştir. Bu amaçla, alanın kimliği ile uyumlu olduğu düşünülen ...... türleri kullanılmıştır. Getirilen yaklaşımla bir yandan bu aksta yer alan yapıların ve kullanıcılara sunulan siluetin korunması sağlanmış diğer yandan da yapı ve çevresi arasında oluşan görünmez duvarların ortadan kaldırılarak yakın çevre yaşayanları ve alana gelen ziyaretçileri davet eder bir açılım sunulmuştur.

4.Yarı aktif açık yeşil alan
Proje alanında işlevsel farklılaşma gerekleri doğrultusunda önerilen bir diğer kullanım odağı Yarı Aktif Açık Yeşil Alan'dır. Yeşil Çatı olarak da nitelendirilecek bu alan aktif yeşil alandan bitkisel doku ve yoğunluk açısından ayrıca kullanıcı aktiviteleri açısından önemli ölçüde farklılaşmaktadır.

Bu alan yoğun bir yeşil ve gölge alan olarak kurgulanmış ve yapı çevresinde yer alan yaya aksıyla entegre edilerek kullanım şekli biçimlendirilmiştir. Bu alan yakın çevre yerleşimlerde yaşayanların alan ile bağlantısının güçlendiği, sahil yolunu kullanan yayaların kullanımına sunulan ve Opera Binası kullanıcıları ile ortaklaşa kullanılabilecek bir mekan olarak tasarlanmıştır, önemli etkileşim zonlarından biridir.

Bu alanda kullanılan oturma duvarları ve duvarların günün her saatinde kullanılabilir olmasını sağlayacak geniş taç yapan ....... ağaçları buluşma, dinlenme, seyir, küçük grup etkinlikleri için bir yeşil çatı oluşturacaktır. Alanın bir diğer önemli özelliği foruma ve forumda yer alacak etkinliklere bir fon oluşturmasıdır. Bu alanda yer alan etkinlikler forum yanında yer alan servis birimlerinin de getirdiği hareketlilik ile bağlayıcı birleştirici bir misyon üstlenebilecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.