Gündem

Tarih: Kaynak: RAF Ürün Dergisi Editör: Çağla Gürdrama, Derya Karadağ
Tasarım Prensipleri

Kaynak: Reynaers Alüminyum Cephe Sistemleri

Binanın işlevselliği, dışı ve içi arasındaki bağlantı elemanlarıyla, kar, rüzgar, yağmur ve güneş faktörlerinin içeri nüfuz etmesini kontrol altında tutarak arzu edilen iç mekan iklimini sağlamasını içeriyor. Bu işlevsellik ise esasta altı maddeye bağlı; Isı akışının kontrolü, yağmur ve kar girişinin kontrolü, güneş ışığı ve radyasyonun kontrolü, su buharı yayılması kontrolü, yapı hareketlerindeki uzlaşma, hava akışının kontrolü.

Isı akışının kontrolü genellikle yalıtım ile sağlanıyor. Dışarıdan görünmemesine rağmen giydirme cephe sistemlerinde, opak panellerin ya da cam kemer üstü dolgularının arkasında yalıtım kullanılıyor. Giydirme cephe sisteminin strüktüründe kullanılan ve son derece iletken olan malzemeler (cam ve metal) iç mekanda yoğuşma gibi problemlere yol açıyor. Bu etkinin kesilmesi için ise birçok giydirme cephe sisteminde iki ayrı özellik bulunuyor. Birincisi, çift camlı pencere ya da yalıtımlı metal panel kullanımı, ikincisi ise PVC plastik ya da köpüklü poliüretan pencere tirizleri* ile yüksek ısının kırılması. Çift camlı pencere ünitesi ile içerideki hava sıcaklığı %35 oranında artırılabiliyor ve dışarıdaki hava -25°C iken camlarda hafif bir buğu beliriyor.

Dış duvarlardaki yağmur etkisinin kontrolü için geleneksel yaklaşım, yapının dış cephesinin sızdırmaz olması, fakat geçmişte de tecrübe edildiği gibi, bir cepheden mükemmel sızdırmazlık beklenmesi çözüm olmuyor. Birçok sızdırmazlık uygulamasına sürekli olarak dikkat etmek ve korumak gerekiyor.

Cepheye yağmur etkisi üzerine yapılan araştırmalar, mükemmel cephe sızdırmazlığı yaklaşımından daha iyi çözümler ortaya koyuyor. “Yağmur perdesi”, fırtınalı yağmur sırasında, cephedeki yarık ve çatlaklardan sızan havanın azaltılması ya da önlenmesi yoluyla, yağmur suyunun doğruca binanın aşağısına inmesini ve çok az sızıntı olmasını sağlıyor. Birçok giydirme cephe sisteminde, pencere ve köşe paneller ile yapısal pencere tirizleri arasındaki eklenme noktası, yağmur perdesi sisteminin bir parçası olarak tasarlanmış ve bu tasarımın başarısı geniş bir alanda kabul görüyor.

Bina yüzeylerine düşen güneş radyasyonunun iki ayrı etkisi var. Birincisi, cephe elemanları üzerinde gözle görülür ısı derecesi değişikliğine yol açması, ikincisi ise ultraviyole radyasyonun bütün malzemeye yavaş ama yıkıcı bir şekilde etki etmesi. Giydirme cephe sistemlerinde, güneş ışınları sonucu meydana gelen termal genişleme ve kısalma büyük bir problem olarak ortaya çıkıyor. Panellerdeki genişleme ve kısalmanın sonucu olan camlardaki eğrilme, iç ve dış panellerdeki ısı farkları nedeniyle oluşuyor. Mevsimsel ve günlük ısı farkları da bu etkiye neden oluyor.

* Ensiz tahta

Kaynaklar: Glass and Metal Curtain Wall Systems, Institute of Research in Construction, R.L. Quirouette ve Curtain-wall Systems in 20th-Century Architecture, Jonathan Ochshorn

Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.