Gündem

Küresel Isınma

Tarih: Temmuz 2007 Editör: Gülin Şenol
Ana Sayfa

Kaynak: Nobilis

İlkokuldayken iklimlerin bir takım resimler ve yazılarla anlatıldığı duvara asılı tabloları hatırlarsınız. Hani şu hemen altlarına paltolarımızı astığımız, “sonbahar, kış, ilkbahar, yaz” sırasıyla giden tablolar. Çocuklara daha anlamlı gelsin, belki de kendi hayatlarıyla bağlantı kursunlar diye mevsimler bu tabloda belirli senaryolar içerisinde anlatılırdı. Örneğin, kış mevsiminde bir oturma odası sergilenirdi. Bu odada baba gazete okurken, mutfağın aralık kapısından gözüken anne çay yapar, oğluyla-kızıyla yaşayan dede de huzur içerisinde torununa kitap okur (biz de o yaşta o torunla kendimizi özdeşleştirirdik), adının Sarman olduğunu tahmin ettiğim bir kedi de yünle oynardı. O esnada da pencereden dışarıda yağan kar gösterilirdi. Hava soğuk olmalı ki şömine de yanıyor olurdu.

İklimler değişiyor. Artık kışın o pencerede gördüğümüz kar yağmıyor ya da tam aksine, gündelik hayatı engelleyecek kadar çok yağıp felaketlere yol açıyor. Yazlar aşırı sıcak geçerken, iki iklim arasındaki geçiş kendini hissettirmiyor. Sonbahar ve ilkbahar yok oldu, dolayısıyla da bitki örtüsü yanlış bir döngü içerisine girdi.

Peki ne oldu da böyle oldu?

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki geçtiğimiz 12 yılın 11’i kayıtlara geçen en sıcak yıllar. Geçen 650.000 seneye kadar dayanan araştırmalar doğrultusunda havadaki karbondioksit oranının %30 oranında artmış olduğunu biliyoruz, üstelik bu artış Endüstri Devrimi’nden bu yana gerçekleşti. Kutuplardaki buzullar büyük bir hızla eriyor, buna tekabül deniz seviyesi tarih boyunca gösterdiği seviyenin üç katına çıkmış durumda. Fırtına, kasırga ya da sel gibi felaketlerin sayısı da her sene artış gösteriyor. Tüm bunların sebebi ise özellikle son on senedir ismi sıklıkla zikredilen “küresel ısınma”.

Bu dosya küresel ısınmanın sebeplerini ve seyrini, engellenmesi üzerine yapılan çalışmaları ve elbette mimarlıkla olan bağlantısının derlendiği bir dosya olacak.

Mevsimler tablosuna geri dönersek: Benim en hoşlanmadığım kısım bahar temizliğinin yapıldığı “İlkbahar” senaryosuydu. Bahar mevsimini sevmediğimden değil, annemin temizlik yapmasını sevmediğimden… Leğenlerin ortaya çıktığı, yerlerin ıslak olduğu, yorganların ortaya serildiği o günü hiç sevmezdim. Ancak yine de o tablodaki annenin bahar temizliğini ne zaman yapacağına dair kafasının karışmasını istemiyor, şöminenin yine kışın yanmasını, yaprakların da son baharda dökülmesini istiyorsanız küresel ısınmanın en büyük sorumlusunun insan olduğunu lütfen unutmayın. Özellikle de George Bush, her ne kadar Kyoto Protokol’ü konusunda ileri doğru bir adım atmış gibi gözükse de, son G-8 Toplantısı’nda Kyoto’nun Amerika Birleşik Devletleri içerisinde geçerliliği olmayacağına dair sinyalleri vermişken…

İyi okumalar.

Gülin Şenol


Küresel Isınma
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küresel Isınma
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.