Gündem

Rem Koolhaas START/CONTENT Sergisi

Tarih: Nisan 2004 Editör: Rabia Alga, Emine Yılmazgil
Content Kitabı Hakkında

Content - Önsöz
Brendan McGetrick - Sayfa: 16

"Content" anın bir ürünüdür. 21. yüzyıl başlarındaki iniş-çıkışların sürekliliğinden esinlenmiş, küreselleşme ve piyasanın izine ve son 20 yılda, çağdaş yaşamın farklı yüzlerindeki sabitliğini başkalarından daha ucuza satan ideolojik kardeşliğe sahiptir.

Kitap, bu değişkenlikten ortaya çıkmıştır. Sonsuz değildir, ancak henüz zaman dışıdır. Bu zamana ait olmak, gayri resmi ve açık olmak için kimlik olarak değişkenliği kullanan kitap, özgürlüğün yeni bir kaynağı olarak değişkenliği bağrına basar.

Content, OMA'nın yorulmak bilmeyen işinin bir buluşu olan SMLXL'nin bir devamı niteliğindedir. Birçok açıdan, önceliği olmayan konular olan yoğunluk, ucuzluk, kullandıktan sonra atılma gibi kavramlar üzerine oturtulmuştur. SMLXL'yi ileriye doğru götüren acımasız iç mantık, burada, önemli ve dış fikirlerin etkisini yok etmesidir.

Konular, büyüklüğüne göre düzenlenmemiştir, fakat coğrafi yakınlığa göre düzenlenmiştir; yörünge doğuya doğru San Francisco'da başlayıp, Tokyo'da biter.

Content, daha çok tek bir tema üzerinde baskındır; Go East [Doğu'ya Git], 11 Eylül'ün yıkıntı montajına bir cevap ve ofislerin enerjilerinin yönünü değiştirerek doğuya doğru bir ivmelenmenin onayıdır. Bu da yoğunlaşan Çin projelerinin artması ve AMO'nun Avrupa Birliği ile politik içeriği sayesinde gerçekleşmektedir. Mimarın küreselleşme, dünyayı baştan başa iş seyahati amaçlı ya da sırt çantasıyla değil, başıboş bir şekilde dolaşmanın 7 yıl sürdüğü, güçleri ile belirsiz ilişkilerini açıklamada bir girişimdir.

Herşeyden öte Content, OMA - AMO'nun büyük üstünlüğüne, cesaretine, inadına, sıkıntıyı takibine bir övgü, kendini üstünlüğü olmayan, sahipsiz yerlere davet ederek dünyayla birleşmeye karşı duyduğu sorumluluktur.


Rem Koolhaas START/CONTENT Sergisi
Rem Koolhaas START/CONTENT Sergisi
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.