reklam

2. Ödül
Proje
> Konyaaltı Belediyesi Fikir Projesi Yarışması

Şehircilik ve Kentsel Tasarım Yaklaşımı
Proje alanı, hem Antalya kentinin hem Konyaaltı Belediyesinin mekansal kurgusu içinde önemli bir noktada yer almaktadır. Konyaaltı plajının hemen kuzeyinde bulunması ve bir deniz vistasına sahip olması, Antalya-Kemer güzergahı üzerinde olması, ve alandayken insanı hislendiren bir dağ-arka-planına sahip olması, bu önemi veren değerlerin başındadır.

Bu dışsal verilerin yanısıra, alanın kendi içsel değerleri de vardır. Proje alanının batısında yer alan yoğun çam korusu, alan içinde belirgin bir hat üzerinde varolan ardıç sırası, alanın geometrik merkezi diyebileceğimiz noktada yer alan ve dikkat çeken bir heybeti olan büyük çam ağacı, yoğun bitki dokusu içindeki yerli kayalar, bu proje alanının en önemli özgün değerleri olarak belirlenmiştir.


Şema 1: Alanın özgün değerlerini ve potansiyellerini gösteren analiz şeması

Yarışmanın amacına ve ihtiyaç programına yönelik çözümler getirirken yukarıda bahsedilen özgün değerler referans olarak alınmış, bu doğrultuda bir kentsel tasarım fikir projesi üretilmiştir.

Yarışmanın esas elemanı olarak ön plana çıkan kent meydanı kurgusu, bu projede bitki dokusunun neredeyse hiç olmadığı, alanın güney köşesini tutan ve denizle görsel ve mekansal ilişkinin birebir kurulacağı güney doğu parçasında oluşturulmuştur (şema 1- taralı alan).

Kent meydanını oluşturan en önemli eleman forumdur. Forum, kentsel ölçekteki aktiviteleri barındırır ve yaklaşık 1000 kişilik bir oturma kapasitesine sahiptir. Geometrik olarak planda bir elips, üçüncü boyutta ise bir çanak formundadır. Bu çanak, iç yüzde amfi ve oturma düzenini yaparken, dış yüzeyde ise kent meydanının kimliğine vurgu yapan, estetik bir eleman olarak öne çıkar. Yapılacak özel bir aydınlatma ile, forum alanının gece saatlerinde çanak formu vurgulanacak ve hem yaya, hem araçla geçenlerin zihinlerinde yer edecektir.

Yarışmanın programında tasarlanması beklenen Atatürk büstü ve çevresi, kent meydanıyla bütünleşik bir pozisyonda tasarlanmış, ayrıca bir yerde düşünülmemiştir. Tören alanının doğu kısmını saran özellikli bir duvar tasarlanmış, ve bu duvarın üzerinde bir kabartma veya bir yazı elemanı öngörülmüştür. Ayrıca tören alanının kuzey kısmına, alanı tarifleyen bir bayrak direği dizisi tasarlanmıştır. Böylece Atatürk büstü ve çevresi, kentsel hayattan yalıtılmamış, bilakis kentsel hayatın içine katılmıştır.

Bir kent meydanı projesinde, mekansal kurgu kadar zamansal kurgu da oldukça önemlidir. Günün belli saatleri/her saati, haftanın ve ayların belli günleri, veya yılın belli mevsimleri/her mevsim gibi bir zamansal çeşitlilik gereklidir. Bu projede de, bunu sağlamak için belli düzenlemeler önerilmiştir. Gündelik yaşam pratiklerinin bir parçası olarak kullanılacak çocuk bahçesi, spor oyun alanları, doğa parkı, yakın çevre sakinlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılar (şema 2-yeşil boyalı alanlar). Bunun yanısıra, daha kentsel ölçekte kullanımlar içerecek olan kent meydanından bu yerel ölçeği mekansal olarak da ayırır. Konut kullanımı ile kent meydanı arasında bir tampon yeşil alan olarak çalışır. Bu anlamda mekansal hiyerarşi sağlanmış olur ve daha yaşanır ve sahiplenilen mekanlar elde edilir.

Daha çok ilkbahar-yaz aylarında ve akşam/akşamüstü vakitlerinde kullanılabilecek bir çay bahçesi rotası ve yürüyüş prömenadı kurgulanmıştır (şema 2-kesik çizgili alan). Böyle bir kullanımın iklim koşulları da düşünüldüğünde bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığı ve uygulanması halinde oldukça canlı bir mekana dönüşeceği öngörüsü yapılmıştır. Bu alandaki çay bahçelerinin yap-işlet-devret modeliyle işletilebileceği düşünülmüştür.

Bu çay bahçesi rotasının bir kolu, varolan ardıçlı yol iziyle oluşmuştur. Ardıçlı prömenad olarak adlandırılan bu yaya yolunun sonunda bir heykelli meydan, diğer kolun sonunda da bir havuzlu meydan tasarlanmıştır. Bu meydanlar, yürüyüş yaparken ihtiyaç duyulan soluklanma/karar verme mekanları olarak kurgulanmıştır. Bisiklet-koşu-yürüyüş parkuru olarak düzenlenen hatlar da bu meydana değmeler yapar ve zamansal-mekansal kesişmeler oluşur.


Şema 2: Alana önerilen projenin temel kullanım alanlarını ve ana yaya koridorlarını gösteren şema.

Alanda önerilen bir diğer önemli kullanım, akan su ve çeşme sistemiyle tasarlanan güneşlenme çayırıdır. Şema 2 den görüleceği gibi, bu alan aslında Konyaaltı plajını meskun alana doğru genişleten, plajı büyüten, güneşlenme-kumsal kavramlarına yeni bir boyut getiren kavramsal bir alandır. Çayırda belli aralıklarda güneş şemsiyeleri önerilmiştir. Bu alana servis verecek bir büfe tasarlanmıştır.

Kent meydanıyla bütünleşik olarak kurgulanan bir başka alan, ahşap seyir güvertesidir. Bu güverte, denizi izleme, gün batımını izleme gibi özellikli bir aktivite için düşünülmüştür. Oturma /aydınlatma elemanı...vs. gibi kentsel mobilyalarla desteklenmesi ve hareketten çok durağanlık hali barındırması öngörülmüştür.

Alana araçla ulaşım düşünüldüğünde, proje alanının kuzeyindeki yolun üzerinde kalan kısımda 66 araçlık bir genel otopark tasarlanmıştır. Bu otoparka geldikten sonra araçtan inip meydana ulaşmak için, kuzey-güney doğrultusundaki yaya koridorunun kullanılması düşünülmüştür (şema 3). Bunun yanısıra, alanın batı kenarında 19 araçlık bir başka otopark tasarlanmıştır. Antalya yönünden toplu taşıma araçlarıyla gelen ziyaretçi/kullanıcılar için de, sahil yolu üzerinde bir otobüs-dolmuş durağı cebi ve kısa süreli park yeri kurgulanmıştır.


Şema 3: Alana araçla ulaşımı veodak noktalarını gösteren şema.

» Projenin çizim ve fotoğrafları için tıklayın.

 

Konyaaltı Belediyesi Proje Yarışması

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz