reklam

3. Mansiyon
Proje
> Konyaaltı Belediyesi Fikir Projesi Yarışması

Antalya kenti ülkemizin en çok turist çeken ve doğal plajları, sahil bandı ile kent kimliğini kazanmış bir şehridir. Yapılanmasının bitmişliği ve planlama anlayışı olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına karşın yerli nüfusuna ve ziyaretçilerine gerçek anlamda çeşitli fonksiyonları içinde barındırabilecek, kültürel ve çevre unsurları ile bütünleşen, aidiyetlik duygusunu kullanıcılarına veren ve kentli için sosyal ve kültürel birliktelikleri çakıştıran bir kent meydanına sahip değildir. Konyaaltı bölgesi mevcut imar planına rağmen sahil yolunun açılması ile, her ne kadar kıyı düzenlemesi yapılmış olsa da kent meydanı olarak düşünülen alan Antalya’nın en önemli metası olan güneş, deniz ve kumdan kopmuştur.

Bu bağlamda yeni düzenlemede çözülmesi gereken en önemli problem denizi meydana akıtmak, sahil kenti meydanı ile denizi buluşturmak olmalıdır. Arsanın çanak yapısı ve deniz kotunun sahil yolundan aşağıda olması tasarımda önemli bir girdi olarak ele alınmış ve denizin, meydanın ve parkın içine alınmasına olanak vermiştir. Böylece alt üst kotlar elde edilmiş ve alanda değişik zonlamalar yapılırken meydana üç boyutlu efektler kazandırılmıştır. Diğer bir deyişle meydan denize akamazken, taşıttan arınmış bir şekilde deniz meydana akmıştır. Denizi kent meydanı içine taşımak, plaj aktiviteleri ile meydanı ve kenti bütünleştirmiştir. Bu bütünleşmede ticaret fonksiyonu su kotunu kullanarak araç trafiğinden arınmış bir şekilde kente ve meydana eklemlenmiştir. Oluşturulan bu iç denizde, venedik örneğinde olduğu gibi, su kotu altında kalan dalga tutucu bloklar iç denizin dalga almasını önlemektedirler.

Tören alanı arsanın ana yollara cepheli bölgesinde kendi öznelliğini koruyacak biçimde, tampon yeşillerle sarılarak konumlandırılmıştır. Alt kotta tasarlanan ticaret, tören alanı, kent, park, plaj birimlerini bağlayıcı ve kendi dinamiğini tören saygınlığından soyutlayacak şekilde tasarlanmıştır. Arsanın içinden geçen yol kapatılarak Kuzeybatı yönündeki yol tek yön haline getirilmiş, bir üst sokak ise aksi trafik yönüne çevrilmiş böylece arsa bütünlüğü sağlanırken trafiğin akışı da düzenlenmiştir. Kentin konut dokusunun arsanın arkasında kalmasından dolayı mevcut ağaçlıklı bölge kent parkı olarak düzenlenmiş ve konutun parka, meydana, ticarete, sahile bağlantısı çeşitli kotlarda ve engelliler gözetilerek sağlanmıştır.

Kent meydanının ana öğesi olan tören / çok amaçlı alan, ışık kapıları ve sular ile geometrisini tanımlamış, opak cam duvar üzerindeki atatürk büstü ve bayraklarla yönlenmesini tariflemiştir. Arka projeksiyonlu ekran ile meydan “Altın Portakal”a gönderme yapmıştır. Ekran açık hava sineması nostaljisini yaşatırken reklam ve duyuru amacına da katkı koymuştur. Meydan - deniz kotu farkından elde edilen anfi kentin kültürel yaşamına zenginlik katarken günlük kullanımda rampaya ek olarak alt üst kot bağlantısını da sağlamıştır. Arsanın Güneydoğusunda elde edilen yeşil alanda kot farklılıklarından faydalanılarak kaba yonu doğal taş basamaklı çim anfi tasarlanmış, su, ses ve ışık gösterileri izlenmesine olanak verilmiştir. Aynı zamanda kent meydanı ile parsel komşusu olan turistik hizmet alanı arasında yeşil tampon oluşturmuştur.

Kent meydanı, Kuzeydoğuda tasarlanmış olan kent parkına, açık hava sergi, satış, heykel bahçesi ve ressamlar sokakları ile bağlanmıştır.

Meydanın peyzaj kararlarının alınmasında göz önünde bulundurulan en önemli unsur yöre zonuna ait bitki türlerinin kullanılmasıdır. Meydanın, kavşakla ve tasarlanan otoparkla komşu kenarlarında Hibiscus Rosa Sinensis, Lantana Camara gibi çalı türleri önerilmiş, bu bitkiler budanarak trafikle meydan arasında bir perdeleme sağlanmıştır. Meydanın sert zemini üzerinde kullanılan geniş taçlı Ficus Retusa Nitida’lar hem yönlenmeyi sağlamış hem de ağaç altı oturma kasalarıyla gölge amaçlı kullanıma hizmet etmişlerdir, bunlara ilave olarak üst ve alt kotta deniz meydan bağlantısı, kullanılan Arecastrum Romanozoffianum’larla güçlendirilmiştir. Meydanda yer bulan su öğeleri, Cyperus Alternifolius, Typha Angustifolia, Carex Elata gibi su kenarı bitkileriyle bütünleştirilmiştir. Meydanın yumuşak peyzaj alanı da diyebileceğimiz kent parkı bölümünde yüksek maliyetli bitki kullanımından kaçınılmış, Albizzia Julibrissin, Araucaria Heterophylla, Brachychıton Populneus, Ceratonıa Siliqua, Acacia Cyanophylla, Cestrum Elegans, Spartıum Junceum, Nerıum Oleander, Callıstemon Rıgıdus, Solanum Rantonnetıı, Rosmarınus Offıcınalıs, Lavandula Angustıfolıa, Plumbago Capensıs, Chrysanthemum Frutescens, Gazanıa Nivea gibi bitki türleriyle peyzaj düzenlemesi yapılmış, Konyaaltı Belediyesi kent meydanı bir bütün olarak sert ve yumuşak peyzaj öğeleriyle kullanıcıya sunulmuştur.

» Projenin çizim ve fotoğrafları için tıklayın.

 

Konyaaltı Belediyesi Proje Yarışması

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz