reklam

3. Ödül
Proje
> Konyaaltı Belediyesi Fikir Projesi Yarışması

Alan Tanımı ve Genel Kararlar
Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde, batıda oteller, doğuda eski akaryakıt depolama tesisleri alanı, kuzeyde konut alanları, güneyde sahil yolu ve Konyaaltı plajı ile tanımlı alan; kent kimliğini vurgulayacak bir “Kent Meydanı-Parkı” olarak tasarlanmıştır.

Kentlerin en önemli yaşam alanları yeşil omurgalardır. Makro ölçekte alanın batısında ve doğusunda oluşturulacak yeni ekolojik koridorlar yapılanmış bölgeler arasında, güneyde Konyaaltı plajına uzanan bir nefes alma omurgası sağlayacaktır. Kent meydanı da bu iki paralel ekolojik koridoru yapı blokları arasında birbirine bağlayan ve sürekliliği sağlayan bir çeşit temas-geçiş-odak noktası olarak işlev görecektir.

Ekolojik koridorlar arasında oluşturulan kent meydanı (süreklilik) tasarımda da önemli bir girdi olarak değerlendirilmiş, alan bütünü sirkülasyonun, işlevsel bütünlük, yapısal ve bitkisel sistemde "hareketlilik" ve "denge" ölçütleri ile birlikte ele alınmıştır."Uyum" ve "proportion" da en önemli tasarım öğeleri olarak vurgulanmaya çalışılan değerlerdendir. Oluşturulan “Kent Meydanı ve Parkı” çevresi ile ve kendi iç aktiviteleri ile uyumu insan ve doğa ölçeğini yitirmeksizin sağlanmaya çalışılmış, yapılı çevrenin baskın öğeli ve bunların yarattığı olumsuz etkiler azaltılmaya çalışılmıştır.

Meydan-Park temasıyla yeniden anlamlandırılan alan; peyzaj ve sirkülasyon, kapalı-açık ve ara mekanlarda genişleyerek Konyaaltı' nın kendini yeniden keşfedeceği yaratıcı bir kentsel bütünlüğe dönüşecektir.

Yapı blokları ve kent meydanı-parkı ortak kontur çizgileri bir kentsel aralık bağlantısı ile birbirinden koparılır. Aralarındaki ilişki bu aralık ve peyzaj üzerinden yeniden kurulur. Bu aralık sahil şeridinin sürekliliğinin yanı sıra yapı blokları arasında Doğu-Batı yönünde uzanan bir geçit-bağlantı sürekliliği sağlamıştır.

Kent meydanını kesen ve bu aks boyunca devam eden promenat, yayayı meydan içine yönlendiren ve farklı işlev alanları ile ilişkilendiren bir sirkülasyon omurgasıdır.Kent meydanı; promenat ve sahil şeridi-plajı arasında geçiş noktası, aktarım-odak noktası oluşturacaktır.

11000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Önerisi
"Kent meydanı ve parkı" olarak yeniden tanımlanan alan, çevre unsurları ile bütünleşik ve süreklilik arz eden bir yapıya kavuşturulacaktır. Kent meydanı güneyinde yer alan kavşak; yaya (öncelikli) ve taşıt sürekliliği sağlamak amacıyla Kemer yönünden Antalya yönüne çevrilmiştir. Bu sayede kavşak çevresindeki yaya hareket enleri düzgün bir forma kavuşup rahatlayacak ve meydan ana girişi vurgulanmış olacaktır.

Turizm tesis alanı, eski akaryakıt depolama tesisleri ve park alanı aralarındaki taşıt yolları yaya bölgesine dönüştürülmüştür. Bu alanların taşıt trafik bağlantısı sahil şeridinden ve gerektiği takdirde kontrollü olarak bu yaya bölgelerinden sağlanacaktır. Oluşturulacak yaya bölgeleri ile konut alanları, sahil şeridi-plajı ve kent meydanı-parkı bütünlüğü yaya öncelikli olarak sağlanacaktır.

Kent meydanı-parkı ve sahil şeridi-plajı arasındaki yaya bağlantı aksının oluşturulması amacıyla alan içerisindeki ön meydan dan plaja uzanan yaya alt geçidi önerilmiştir.Yine alt kotlarda plaj ve sahil şeridi kullanımları getirilmiştir. Oluşturulacak olan bu model sahil şeridi boyunca uygun alanlarda tekrarlanabilecektir.

Alan içerisinde ön görülen günübirlik tesis alanı; kent meydanı ve parkı içinde toplam kapalı alanı 600 m2'yi aşmayacak şekilde kültür merkezi, idari birimler ve yeme-içme-alışveriş birimleri olarak önerilmiştir.

Mevcut imar planında yarışma alanı sınırları içerisinde kalan tüm taşıt yolları, kent meydanı ve parkı bütünlüğüne katılmıştır. Alan içerisinden geçen bu bağlantılar çevre yollardan sağlanacaktır.

Mimari
Kent meydanı ve parkı içinde düşünülen mimari yapılar alan bütünlüğüne ters düşmeyen çizgilerde tek katlı olarak tasarlanmıştır. Yoğunluğu kültür merkezi içinde toplanan yapı kendi başına bir aks oluşturmaktadır. Yapıyı sahil şeridi yönünde uzanan alan içi aks keserek bir aralık oluşturulmuştur. Bu aralık kültür merkezini; kent meydanı-parkıyla iç içeliğini ve giriş mekanını ortaya koymuştur.

Yapı, alanın sınırında ,promenat aksına paralel ve tüm çevreye,denize hakim olarak tasarlanmıştır. Tekil bir tasarım olan yapı, kent parkına bakan yol cephesindeki kapalılık ve güney-doğu ya bakan manzara cephesindeki geniş açıklıkla çevre yapılara şiddetli bir kontrast oluşturmaktadır. Yapının programı; cafe ve yardımcı kısımların oluşturduğu birinci mekan, sergi holü, çok amaçlı salon, idari birimler ve yardımcı kısımların oluşturduğu ikinci mekanı kapsamaktadır.

Eğik çatıda oluşturulan çim yüzeyi dışardan bakıldığında kent meydanı ve parkının homojen yeşil dokusu olarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Cafe cephesindeki metal sundurmaların gölge etkisi dışında , güneş ışığının içeriye kontrollü olarak girmesini sağlamaktadır.

Peyzaj Tasarım Sürecine Etkili Olan Yaklaşım ve Kriterler
Kent meydanı konumu itibariyle kent için üstleneceği misyon bakımından bir odak noktasıdır. Alan, tasarım sürecine deniz ve ekolojik koridorlar ilişkisi ile etki etmiş, alan kullanımlarının belirlenmesinde bu değerler korunarak tasarıma dahil edilmiştir

Alan, genel konumlanış itibari ile Konyaaltı ve Antalya ekolojik koridorları arasında bir geçiş bölgesinde bulunduğundan; ekolojik koridorlarların bütünlüğünü sağlayıcı nitelikte, büyük organizasyonlara cevap verecek ve aktivite çeşitliliğinin bol olduğu bir "Kent Meydanı ve Parkı" tasarımına gidilmiştir.

Yapı bloklarının oluşturduğu monoton formal yönleri kırmak için alan içerisinde bu yönlere zıt akslar ve informal yapılar önerilmiş ve bitkisel peyzaj ile desteklenmiştir. Bu yapılarında bir "süreklilik" ve "hareketlilik" sunması hedeflenmiştir.

Alanda belirli ziyaretçi karakteristiklerine göre özelleşmiş mekanlardan çok; değişik yaş, kültür düzeyi ve cinsiyetteki insanların yararlanacağı “Konyaaltı Kent Kimliği” ni yansıtacak somut simgesel tasarımlarla desteklenmiştir. Bireyi gezdirerek, düşündüren, soyutlama yetisini geliştiren genel mekanlar yaratılmıştır.

Alanda aktif kullanımlar, katılımcıları meydan içine davet eder şekilde çeperlerden çok iç kısıma doğru yoğunlaşacak biçimde konumlandırılmıştır.

Meydan ve park alanlarını birbirine bağlayan bütüncül su yüzeylerine yer verilmiştir. Bu su yüzeylerinin yaratacağı monotonluğu kırmak için, arazi topografyasından da faydalanılarak belirli noktalarda kas katlar oluşturularak yüzeye hareket verilmiş, bu hareket ışık ve su bitkileri gösterileri ile desteklenerek canlandırılmıştır.

Alanda doğu batı istikametinde uzanan bir promenat oluşturulmuştur. Alandaki tüm diğer kullanımların, meydan ve su yüzeylerinin bu aksa saplanır formda oluşu, bu promenatın sadece bir "transit geçiş yolu" olmanın ötesine taşımıştır. Bu sayede promenat, alan içi sirkülasyonun tüm kullanımlara dağılmasını da sağlayan bir misyon üstlenmiştir.

Çekiciliği artırabilme kaygısıyla yoğun ve zararlı olabileceği beklenen işlevler düşünülmemiş, alan bütünü özellikle yaşlı ve bedensel engelli kullanımı da dikkate alınarak tasarlanmıştır.

Alan, içinde bulunduğu ekolojik koşullar göz önüne alınarak, işlevsel anlamda ihtiyaçları da karşılayacak nitelikte bir bitkilendirmeye gidilmiştir. Mevcut bitkilerde korunarak geliştirilmiştir. Bitkisel peyzaj tasarımının, yapısal öğeleri vurgulayıcı, grafik formlar ile uyum içerisinde ve geniş görüş açısı oluşturmasına önem verilmiştir.

» Projenin çizim ve fotoğrafları için tıklayın.

 

Konyaaltı Belediyesi Proje Yarışması

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz