reklam

Mart Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Galerist sergi dizisine "gadarchitecture" ile devam ediyor...
Bu gösteri (show-projection) bugünkü adı gadarchitecture olan mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içermektedir. Bu gösteri; doğal olarak tüm örnekleri içermemekle birlikte, gadarchitecture çalışmaları üç ana başlık altında toplanmaktadır:

Kasa Galeri'de "devamlı devamsız"
Necmi Zekâ'nın 1994-2001 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan "devamlı devamsız" başlıklı ilk sergisi Kasa Galeri'de…
"Davetli küratör" olarak Aykut Köksal'ın düzenlediği bu sergide Necmi Zekâ'nın çalışmaları, belirli başlıklar altında toplanmış resim dizilerinden oluşuyor. Her dizi farklı bir temayı ele alıyor: Shakespeare, Hölderlin, Dickinson, Yeats, Rilke ve Celan'ın dizeleri, Chicago'daki Sears Tower gökdeleni, Schubert'in liedleri ya da Derrida'nın dil için önerdiği bir tanım, bu dizilerin anlam alanını oluşturan çıkış noktalarından birkaçı…
Sergi açılışı:27 Mart 2002, saat 18:00
Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi, Bankalar Caddesi. No: 2, Karaköy, Tel: 0212 292 49 39
Galeri, Pazar hariç hergün 8:30-17:30 saatleri arasında açıktır. 26 Nisan'a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Karşı Sanat'ta Michael HEDWIG
Avusturya Kültür Ofisi ve Karşı Sanat Çalışmaları işbirliği ile Avusturyalı sanatçı Michael HEDWIG’in “Beden Üzerine” adlı özgün baskı resim sergisi 5 Mart 2002 tarihinde saat 18:00’de Karşı'da açılıyor.
Lienz, Avusturya doğumlu olan sanatçı, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olup halen aynı üniversitede görev yapmaktadır.

Postmodernizm modernizm 
Sanatı kitleden koparan anlayış modernizmdi. Postmodern sanat bir yanıyla bunu kırmayı, o seçkinci tavrı dışlamayı öngörüyordu. Ama sonuçta büsbütün seçkinci anlayış öne çıktıPostmodern dönem diye bilinen tarih kendisini görsel sanatlar alanında ilginç bir gelişmeyle göstermişti 1980'lerde.

İnsan ilişkileri bağlamında dENGe
Dulcinea Odanın duvar ve yer vitrinlerinde bu ay "Denge" isimli sergi yer alıyor.Projede kavramsal olarak üzerinde durulan insan ilişkilerine her sanatçının kendi yaratıcı gözlemini, sanatsal yaratıcılığını ve hayat bilgisini kullanarak yeni bir bakış açısı getirmesi hedeflenmiş.
Projeye katılan sanatçıların profesyonel yaklaşımları gereği, fotoğraf, video-art, belgesel film, poster ve performans gibi farklı çalışma teknikleri yer alıyor. Adnan Yıldız, Serdar Yılmaz, Övül Durmuşoğlu, Ferhat Satıcı, Hülya Özdemir, Serap Çakıl, Burak Yedek ve Melik İskender'in katıldığı proje bir anlamda katılımcıları kendi yaşam dengelerini sorgulamaya davet ediyor. Denge açılış partisi: 8 Mart 2002 Cuma, sergi 1-31 Mart tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
Arkitera

1978'de yitirdiğimiz ressam Orhan Peker'in geniş kapsamlı sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde
Sergide, Orhan Peker'in durağan, sabırla aynı temalar üzerine çalıştığı sağlam desenler, lekeler, açık- koyu renk karşıtlıkları içinde beliren 'Kediler'ine, 'İnekler'i, 'Beygirler'ine, 'Gülibik'ine ve 'Güvercinler'ine yine Peker'in kitap illüstrasyonları ve Ara Güler'in 1940-1978 yılları arasında çektiği 40 Orhan Peker fotoğrafı eşlik ediyor.

Küratör Dan Cameron İstanbul'da
Küratör Dan Cameron , 23 Mart cumartesi günü  saat 17.00'de Proje4L'de bir konferans verecek. 90'lardan itibaren dünyanın farklı yerlerinden gelen sanatçılarla sergiler düzenleyen ve dünyaya açılımını sağlayan ilk küratörlerden olan Cameron, sergilerinde çok kültürlü bir tavır sergileyerek çeşitli disiplinleri de bir araya getiriyor. 1981'den bu yana güncel sanat üzerine yazan ve sergiler düzenleyen küratör ve sanat eleştirmeni Cameron, Art Magazine, Art & Auction, Artforum ve Flash Art dergilerine editörlük yapıyor, Parkett ve Trans dergileri için yazılar yazıyor. 1995'ten bu yana New Museum of Contemporary Art 'ın şef küratörlüğünü üstlenen Cameron'un küratörlüğünde gerçekleşen sergilerden bazıları şöyle: ' 'Cardoso Flea Circus' (1997), 'Unland: Doris Salcedo' (1998), 'Martin Wong' (1998), 'Ana Prada' (1998), 'Cildo Meireles' (1999), 'Pierre ve Gilles' (2000). (0 212 281 51 50)

Toplumsal Tarih dergisi, Nisan sayısıyla 'dalya' diyor
Türkiye'nin inişli çıkışlı ekonomik koşullarında, hele tarih gibi 'sıkıcı' bir konuda bir dergiyi yüz sayı çıkarabilmenin sevinç ve sorumluluğunu birlikte yaşıyan Tarih Vakfı, bu sorumluluğun halkalarını biraz daha genişletmek için, Toplumsal Tarih'i yeni bir biçim ve içerikle okuyucularına sunuyor. Yeni bir tasarım ve boyut, kuşe kağıda basılı, tamamı renkli 80 sayfa, daha nitelikli ve zengin görsel malzeme, biçimdeki değişiklikler. İçerikte ise daha kolay okunur, yalnızca akademik çevrelere değil, geniş kitlelere de seslenebilen üslupla yazılmış yazılar, ve Türkiye ve dünya tarihçiliğinin güncel sorunlarını irdeleyen dosya ve yazı konuları ön planda olacak. Gelecek sayının konusu da "arkeoloji eğitimi ve kültürel miras" olacak.

Birmot'tan 'Özgün Duvar Halıları' Sergisi 
Birmot, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile düzenlediği Birart Projesi ile sanata verdiği desteği sürdürüyor.

2.Ankara Sanat Fuarı-ANKART 2002, 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor
Çağdaş Sanatlar Vakfı- ÇAĞSAV tarafından düzenlenen, Ankara'nın kültür ve sanat ortamını zenginleştiren en önemli etkinliklerden biri olan 2.Ankara Sanat Fuarı-ANKART 2002, 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında açılıyor.

Kültür başkenti
İstanbul, adaylık başvurusu gerçekleşir ve onaylanırsa Roma ile birlikte ‘Avrupa Kültür Başkenti’ ilan edilecek.

Göz kamaştıran ışık kuleleri
Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleleri’nin yerinde, ışık kulelerinden oluşan bir sanat projesi gerçekleştiriyor.

Üç Kıta Film Festivali
Bilgi'de Sinema Mart 2002 programı kapsamında 19 - 30 Mart 2002 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusü'nde  "Üç Kıta Film Festivali: Pekin'den Meksiko'ya" başlıklı gösterimler başlıyor.
Arkitera

İstanbul’un artık kendi adını taşıyan bir “Oda Orkestrası” var
Geçtiğimiz yıl, ülkemizin önde gelen keman virtüözlerinden Cihat AŞKIN tarafından kurulan ve ilk konserini de 28 Ağustos’ta Aya İrini de vererek sanat yaşamına başlayan “İstanbul Oda Orkestrası” İkinci konserini 9 Mart Cumartesi günü Saat 18:30’da İ.T.Ü. Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Konser Salonu’nda verecek. Orkestrayı Prof. Koral ÇALGAN yönetecek. Konser programında da Mozart, Respighi, Abaco ve Erkin’in eserleri seslendirilecek.
Arkitera

Karşı Sanat Çalışmaları Seminerleri Sürüyor
4 Mart Pazartesi gününden itibaren her pazartesi "Devrimler Yüzyılı", her salı "Almanya’nın Birliğinden Avrupa’nın Birliğine", her çarşamba "Nietzsche Okumaları", her perşembe "Edebiyat Sohbetleri", her cuma "Psikanalize Giriş" seminerleri başladı.

Sulara gömülmeden önce Allianoi
İzmir’in Bergama İlçesi’nde yapımı devam eden Yortanlı Baraj gölü altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nin, kazı çalışmaları sırasında çekilen fotoğrafları sergileniyor.

Budapeşte’de ‘İstanbul ve Anadolu’ sergisi
Ressam ve fotoğraf sanatçısı Reyhani Akan’ın 36 eseri sergilenmeye başladı.
ELTE Budapeşte Üniversitesi Türkoloji bölümünde açılan sergide sanatçının İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli kentlerinin görüntülerinden oluşan resimleri yer alıyor. 

UPSD yeni evinde
Axa Oyak Sanat Galerisi, etkinliklerini 11 Mart'tan itibaren Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin (UPSD) Maçka Demokrasi Parkı'ndaki mekânında sürdürecek. Başkanlığını Mehmet Güleryüz , ikinci başkanlığını Bedri Baykam 'ın yaptığı derneğin sergi mekânının açılışı nedeniyle 'Dosya Sergisi' düzenleniyor. İlk defa 800 sanatçılık bir arşivi izleme imkânının verileceği sergide, dernek üyelerinin aktivitelerini tanıtmak ve üye sanatçıların birlikteliğini vurgulamak amaçlanıyor. IAA'nın yeniden yapılanma sürecinde, nisan ayında Atina'da gerçekleştirilecek Dünya Kongresi'ne hazırlık çalışmaları yapan dernek, Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle uluslararası bir Aquarell (suluboya) sergisine de ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Cumhuriyet

Objektife yansıyan mutlu yaşamlar
'2002 Leica Günlük'te dünyadaki 12 fotoğraf sanatçısından biri seçilen Sıtkı Kösemen'in 'Mavi Gök' başlıklı fotoğraf sergisi, 8 Mart-3 Nisan tarihleri arasında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde yer alacak. Alman Kültür Merkezi'nin katkılarıyla hazırlanan sergide, sanatçının daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş 50'den fazla fotoğrafı yer alacak. 1991 yılında Kristal Elma ile ödüllendirilen Kösemen, aynı yıl Ankara Sanat Kurumu tarafından da 'yılın sanatçısı' seçildi. 'Haliç 1993', 'Boğaziçi Yazıları', 'Göz Görür - Beyin Algılar' ve 'Kayıtlar' adlı kitapları yayımlanan sanatçının, 'Beyoğlu Ben' adlı fotoğrafik röportaj kitabı, bu yıl raflardaki yerini aldı. Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi: İstiklal Cad. No: 276 Beyoğlu. (0 212 293 23 61)
Cumhuriyet

'İstanbul Asyakası'
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Asya yakasındaki sanat etkinliklerini çoğaltmayı ve çağdaş sanat açısından alternatif bir konuma getirmeyi hedefleyen 'İstanbul Asyakası' adlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. MÜ'nin yaşam-sanat ilişkisini yoğunlaştırmak amacıyla düzenleyeceği bir dizi etkinliğin ilki olan ''Galeriler İstanbul-Asya'da: Galerilerin Seçimiyle Günümüz Sanatı'' adlı sergi, 6-10 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sanat piyasasını da Amerika yönetiyor
Avrupa, dünya sanat piyasasındaki liderliği ABD'ye kaptırdı. Koleksiyoncular Avrupa pazarından çekiliyorAvrupa'nın uluslararası sanat piyasasındaki payı gittikçe düşüyor. Avrupa Güzel Sanatlar Vakfı'nın yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, yılda 8 milyar sterlinlik (16 trilyon lira) pazar payına sahip olan Avrupa, sanat eserlerine getirilen yüksek vergiler ve bürokrasi nedeniyle Amerika'ya yenik düşmüş durumda.

Özel koleksiyonlardan İlkbahar Müzayedesi
Antika tutkunlarına müjde. Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından düzenlenen ve özel koleksiyonlardan derlenen "2002 İlkbahar Müzayedesi", 16 Mart Cumartesi akşamına kadar sürecek tanıtım sergisinin ardından 17 Mart Pazar günü saat 15.00’te Conrad International İstanbul’da yapılacak. Müzayedede, klasik ve çağdaş Türk ressamları; Hoca Ali Rıza, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Mahmut Cuda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cevat Dereli ve Avni Arbat’ın tabloları ile gümüşler, Türk hat sanatından baş yapıtlar, cam sanatından örnekler ve tombaklar da var.
Milliyet

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz