Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
2. Ödül

Kazananlar: Ali Muslubaş, Ayşegül Kuruç Ada, Aslı Doğan, Murat Polat

Balıkesir’i İz-lemek
Balıkesir Çamlık Tepesi, kentlinin kendi izini takip edebileceği, kentteki değişimi hissedebileceği doğal bir bakı noktasıdır. Doğal bakı noktaları gerçekte her zaman uzaklığın hissedildiği ve bu özelliğe bağlı olarak hayranlık uyandıran, ölçeğin ufukta kaybolduğu özgürlük alanlarıdır. Bu anlamda topografyayı tanımlayabileceğimiz uzaklık/yakınlık, ayrı tutma/ilişki kurma gibi kavramlar önem kazanır. Çamlık tepesinde bu uzaklığı yakınlaştıran, kentin herhangi bir noktasında devam eden hayatı izleyerek oluşturulacak yeni izlerin peşine düşülmüştür.

Yakın Çevre İçin Kentsel Ölçekte Öneriler
Çamlık tepesinin yakın çevresi ile kurduğu ilişki üzerinden;
Kuzeyde yer alan, imar planında konut bölgesi olarak gösterilen alan yoğun yeşil alan olarak önerilmiştir. Bu alanın yüksek noktasına önerilen rüzgar gülleri, Balıkesir’in kuvvetli rüzgarını enerjiye dönüştürerek çamlık tepesinin rekreasyon alanına gereken elektrik enerjisini karşılayacağı düşünülmüştür.

Güney, Güneybatı, Batı yönünde imar planında konut bölgesi olarak önerilen alanın konut alanı olarak kalması, bu alandaki potansiyel nüfusun tepe ile ilişkiyi destekleyeceği düşünülmüştür.

Doğu-Kuzeydoğu yönündeki tarihi kent merkezinin rehabilite edilip, doku analizlerinin yapılarak, bu bölgenin eyileştirilmesi çalışmalarının çamlık tepesine önerilen tasarım ile etkileşim içinde olması gerektiği düşünülmüştür.

Konum - Ulaşım
Çamlık Tepesinin yakın çevresi ile ilişkisinde ulaşım kararları:
Girişin bir kapı olarak tanımlanması önemlidir: kapı ayrı tutarken diğer yanda bağlar.
Bu ikilik tepenin varlığıyla oradadır, hissedilir. Önerilen tasarım ile birlikte tepe,
kente ait verilerin izdüşümlerinin toplandığı önemli bir çekim alanıdır. Dört noktadaki girişler, yakın çevre ve kentin ulaşım ağlarının yönlenmesi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

Bu anlamda tasarım sınırları dışında kalan ulaşım ağının etkisi tepeye yaklaşıma ve tepenin kendi iç ulaşım kararlarına da yansımıştır.

Çamlık Tepsi’nin iç ulaşım kararları:
Ring otobüs seferlerinin yapılacağı ve özel araçların kullanacağı mevcut alt yol dört giriş kapısında alana değecek, ulaşım içerde elektrik bataryalı araçlar ile devam edecektir. Motorlu vasıtaların alan içine girmemesi tasarımın ana kararıdır. Sadece alana üçüncü giriş olarak kabul edilebilecek restorana ulaşım noktasından özel araçların kullanabileceği otopark alanına ulaşılmaktadır.

Alan Kullanımı
Tarihi dokunun uzantısında yer alan, kent merkezi yönündeki girişle, Edremit yolu yönündeki girişin bağlanması ile oluşan ana arter, alanın tasarım kararlarını desteklemektedir. Kent merkezi yönündeki girişte danışmanın, çamlık tepesinin tanıtım maketinin yer aldığı, arboretumla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı ana giriş noktalarından biri yer alır. Edremit yolu yönünde yer alan diğer ana girişteki benzer kütle, meyva bahçelerine,piknik alanının yanı sıra törenlerin ve kutlamaların yapılacağı ışıklı gösteri alanına yönlendirir. Bu alandan hareketle, bozulmuş olan topografyanın izinden de faydalanarak düzenlenen tepenin en yüksek noktasına ulaşan parkur, anıtla son bulur. Mevcut anıtın muhafaza edilip yeni bir anıt alanı düzenlenmiştir. Metal bir pilonun telekomünikasyon işlevi ve laser-ışık gösterileri için kullanılması düşünülmüştür. Bu düzlem, alan boyunca ilerleyen su ögesi ile zenginleştirilmiştir.

Doğal rekreasyon alanı ve doğa sporları alanları, ana arterin güneyinde yer alır. Bu alanda, içinde kısa ve uzun turları ve dinlenme-ihtiyaç istasyonları olan eğitici ve dinlendirici, içinde kısa-uzun turların gerçekleşeceği Arboretum ve yöreye ait jeolojik yapının verildiği Kaya Parkı tasarım kararlarında iki önemli noktayı oluşturur. Bitki örtüsü ve jeolojik yapı, topoğrafyada insan müdahalesi ile şekil alır. Bu müdahalenin, aynı zamanda kentlinin çevre oluşumundaki bilincinde etkili olacaktır.

Aktif rekreasyon ve kültürel etkinlik alanları, kuzeydoğu yönünde yer alır. Topoğrafyanın uzantısı olarak düşünülen, açık, yarı açık ve kapalı mekanlardan oluşan bir platform üzerinde fonksiyonlar yer alır. Yaya hareketi bu platformda süreklilik göstererek alanı kültürel-sosyal anlamda besler. Satışın yanı sıra üretim sürecinin de gerçekleştiği, kendi içinde ağ oluşturan işlikler, panoramik restoran ve diğer fonksiyonları destekleyen kafeteryalar, planetorium, çocuklar için bilim merkezi, sirkülasyon alanlarının devamı niteliğindeki sergi alanı ve oditoryum farklı kotlarda görsel bütünlük oluşturmakta; bu bütünlük kenti yakınlaştırmaktadır. Bu anlamda platforma saplanan lineer bir çelik strüktüre sahip panoramik seyir düzlemi, kent merkezinden yaklaşımda önemli bir müdahalenin ifadesidir. Bu ifade uzaklık/yakınlık ilişkisi içinde yükseklik farkını sorgulatır. Sert zeminlere alternatif olarak önerilen çim amfi ve çocukların da kullanacağı land-art olarak adlandırılan alan bu iki düzlemin eteklerindeki aktif rekreasyon alanını oluşturur.

Girişin kuzeyinde kentlinin kullandığı spor alanı dördüncü giriş noktasını oluşturur; rekreasyon alanına yaya yolları ile bağlanmış ve görsel olarak ilişkilendirilmiştir. Bu alanda kaldırılabilir, hafif strüktürler önerilmiştir.

Gölet-Su Oyunları
Su kanalları alanın tümünde, ana arter doğrultusunda yaya hareketine katılır ve destekler.
Bitkisel Peyzaj
Çam türü yoğun olmak üzere alanda kullanılan ağaç türleri şunlardır:
Picea orientalis (ladin), juniperus(ardıç), pinus brutia(kızıl çam), pinus sylvestris
(sarı çam), cedrus libani (sedir), acer campestris (akçaağaç), pinus pinea
(fıstık çamı), fraxinus excelisor (dışbudak), platanus arientalis (çınar), populus
(kavak), pinus nigra (karaçam), tilia tomentosa (ıhlamur).

Balıkesir Çamlık Tepesi’nde, kentin hareketi/izleri yayanın oluşturduğu bir ağ içerisinde yeniden kurgulanmıştır. Topografyaya bağlı yükseklik, panoramik seyrin barındırdığı uzaklık/yakınlık, ayrı tutma/ilişki kurma gibi kavramları sorgulayarak, somut tasarım kararlarının temelini oluşturmuştur. Alandaki fonksiyonlar ağırlıklı olarak, kentin ilerideki kullanıcıları-çocuklar-düşünülerek oluşturulmuştur böylece alan kentin gelişiminde önemli rol oynayacak bir sosyal yapının filizleneceği önemli bir rekreasyon alanı haline dönüşecektir.Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.