Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
2. Mansiyon


Kazananlar: Korhan Torcu, Serhat Yavuz.

Şehrin batısında panoramik hakimiyeti bulunan çamlık tepesinin, kent insanının günlük yaşamında yerini alabilmesi için temel düşüncemiz, kentliyi rekreatif alanlarla buluşturacak ve kentsel artık alanları kente kazandıracak aktivite ağı oluşturarak sürdürülebilir bir strateji izlemektir. Bu kültürel ve işlevsel ağ sistemi, projenin tasarımında doğurgan düğüm noktasıdır. Mevcut dokuya serilen yeni katman alanın kentsel dönüşümünü tarifleyecek, mevcut katmanları uzlaştıracak, yeni bir kimlik yaratacak bir kamusal-kentsel dış mekanlar sistemi, kentsel park olarak tasarlanmıştır. Hareket sürekliliği ve kamusal alan kullanımı belirleyiciliğinde gelişen tasarım kent ve tepe arasında silikleşen bağlantıyı ışınsal izler vasıtasıyla yaya hareketi üzerinden yeniden kurgular, aktivite ağına nüfuz eder.
Bu ağ sistemi mevcut dokunun boşluklarına nüfuz ederek rekreasyon alanları kent parkları, kentsel arayüzler oluşturur peyzaj sürekliliğini sağlar.

Bu Çerçevede Tasarım Süreci
Kentlinin sosyal ve kültürel aktivite ihtiyaçlarını karşılayacak yaya akışının güçlendirilmesi ve çamlık tepesine kentsel aktivite merkezi kimliği kazandırılması

Tepede yer alan Atatürk Anıtı’nın yeniden yorumlanması
Doğa ve öneri binalar arası bütünlük sağlayarak yapı yüzlerini kullanmak, yapı örtülerini bitkilendirerek dış mekan yaşantısının kamusal kullanımla desteklemek .
Doğanın sürekliliği ve çeşitliliğini vurgulayarak yapı çevre arasında oluşacak dengeli birlikteliği mimari ürüne yansıtmak.
Topografik formlar ve yerin iklimsel verilerini kullanarak enerji korunumlu tasarımlar yapmak bu suretle bina kullanım maliyetlerini indirgemek

Yerin ve doğanın ön verilerini kullanarak, topografya ve peyzaj kullanımına ilişkin öngörüleri esas alarak mimari formu oluşturmak gibi öngörü kullanım senaryoları yardımıyla kentsel ağ sisteminin düğüm noktalarında yer alan odak noktaları aşağıdaki gibidir.

Yapay Gölet
Mevcut topografya içerisinde kentsel boşluklar yaratmak düşüncesinden hareketle kapalı açık peyzaj düzenlemelerinin yer aldığı etkinlik alanı önerilmişitir. Gölet üzerinde yer alan adacıklar, suyun üzerine çıkan seyir balkonlarları, su öğesi, yeşil doku içinde eriyen ahşap teraslar rekreasyonu destekleyici öğelerdir.

Aktivite Kabuğu
Bu alanda oluşturulan boşluk eğri çizgilerini izleyerek yeşil doku içinde eriyen yarı geçirgen bir örtüyle bütünleşir. Açık havada düzenlenecek etkinler için bir aktivite merkezine dönüşür.bölgenin gece kullanım senaryosunda önemli rol oynar.
Topografya izleri geçirgen örtüyle yer düzlemine yumuşak birgeçişle iner ve bu düzlemde performans platformuyla bütünleşir. Topografya içinde oluşan boşluk açık hava konser alanına yada bir tiyatro sahnesine dönüşür. Çeşitli gösteriler, kültürel etkinlikler bu yaygın alanda gerçekleşir.

Atatürk Anıtı
Anıt bir anı tüneli olarak düşünülmüştür. Alt kottan rampalarla yaya sirkülasyonu sağlanmakta iç kullanım bilgi kutuları ve bilgi duvarıyla desteklenmektedir. Zeminde kullanılan suyun reflektif etkisi ışık oyunlarıyla birleşerek ziyaretçiye farklı mekansal deneyimler yasatmaktadır. Tünelin içinden cıkan prizma ulu önderin türk ulusunu karanlıktan aydınlığa cıkaran düşünce gücünün somutlaşmış ifadesidir.

Konaklama Birimleri ve Sosyal Tesis
Bu zonda yer alan kenstel yırtık eğim çizgilerini dik kesen ışınsal izlerin saçaklara dönüşmesiyle şekillenir. Saçaklar koridorlarla ve iç bahçelerle birbirlerine bağlanır. Alanın gece gündüz kullanımında önemli bir rol oynayacak konaklama birimleri de bu zonda yer alır.

Öneri binanın tasarımında temel pirensip ufuk çizgizini kesmeyen arazinin doğal eğimi içinde eriyip giden üstünde yer alan yırtıklarla iç ve dış mekan arası geçirgen bir örtü elde etmektir. Topografyayla bütünleşmesi düşünülen yapı kentsel bir ara kesit sunarak kentsel koridorlarla birbirine eklemlenir. Kent topografyası üzerindeki geniş doğrusal yırtıklar görsel sürekliliği avlu teraslarda sonlandırır, bu negatif zemini iç mekanlar için canlı bir fuaye haline getirir.
Bu bölgede yer alan yapay su adası rekreasyonu destekleyici öğe olarak planlanmıştır.

Yapı adasında yer alan atölyeler, seminer odaları, performans alanı, çok amaçlı salon, kaferterya ve restoronalar, konaklama birimleri her an farklı kullanımlara açık bir kent platformu oluşturarak sosyal ve kültürel etkinlikler için bir buluşma noktası olarak ortaya çıkar.

Kent topografyası üzerinde oluşturulan ışınsal yırtıklar ve bu yırtıklara bağlı teraslar ışık hava ve yaya sürekliliği sağlar.
Yapı adasına bağlanana raylı teleferik çamlık tepesi eteklerinden hareketle rekreasyon alanları arası bağlantı kurar.

Işık Adası
Su ve ışık oyunlarına imkan veren gerekli durumlarda performans alanı olarak kullanılan sırt kısmında yer alan yazlık sinema ve forum alanı ve seyir platformu ile tepede bir aktivite meydanına dönüşür.esnek bir planalama önerisi getirilen alan paten pisti ve uçurtma meydanına dönüşür. Bu bölge spor sahaları piknik ve şölen alanı olarak düşünülmüştür.arazi eğimlerinin çizdiği ışınsal izler bu bölgede sonlanır. Seyir terslarının eğim çizgilerini izleyen kıvrımlı yapısı doğayla bütünleşik iç ve dış kabuk için kullanım olanağı sağlamaktadır. Yer yer bir platform yer yer bir kabuğa dönüşür. Çamlık tepesini çevreleyen araç trafiği kent parkının dışında düşünülmüştür. Aktivite alanları yer altı otoparklarıyla destleklenmiştir. Aktivite alanlarını birine bağlayan tramvay izi alandaki yaya ulaşımını kolaylaştıracaktır.

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.