Yarışma Projeleri

Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Tarih: Eylül 2008
Satınalma (Süleyman Akkaş-Ahmet Çorapçıoğlu-Nihal Şenkaya Akkaş-Fehmi Curkiç-Esen Fidan)


Proje Müellifi
Süleyman Akkaş (Ekip Başı)
Ahmet Çorapçıoğlu
Nihal Şenkaya Akkaş
Fehmi Curkiç
Esen Fidan

Yardımcılar
Şehri Kaygısız
Mehmet Vaizoğlu
Utkan Yönter
Mehmet Düzen
Hilal Şenkaya

Kavram – Tasarım – Mekan
Kent bir söylemdir, bu da o kentte yaşayanların dilidir. Nesilden nesile toplumsal yaşamın simge ve izlerini taşıyan kent, mimari kültürün de bir parçasını oluşturmaktadır. Kentin tüm parçaları, bu dilin kelimeleri gibi, o kentin kendi yaşam biçiminin, kendi öznel şeklinin ve geçmişinin somut bir göstergesidir.

Kentin genel hatları uzun bir süre için değişiklik göstermese bile ayrıntılar sürekli değişir. Kentin büyümesi ve biçimi üzerinde ancak kısmi bir denetim uygulanabilir. Kesin sonuç diye bir şey olmaz, ancak birbirini sürekli takip eden aşamalar vardır.

Kent 19. yüzyıla kadar kapalı ve birleşik bir sistemi, dural ve değişmez bir hayatı temsil etmekte iken günümüzde, kaotik, parçalı ve çok katmanlı yapısı ile temsil ettiği hayat çok parçalı kent katmanları arasındaki ilişkilere dayanmaktadır. Sürekli bir devinim halinde olan bu ilişkiler, kentsel dokunun da yeniden tanımlanmasına, üretilmesine neden olmakta, değişen yaşam biçimleri, yönetim yapısı, kapital gücü, nüfus artışı, göçler vb. gibi farklı talepler doğurarak farklı yaşam mekânlarının oluşmasına neden olmaktadırlar. Bu değişim ve gelişim sürecine belli kentsel bölgelerin çöküntü alanları haline dönüşmemesi için çevre ve yaşam kalitelerinin artırılması gerekmektedir.

Bu bağlamda belediye için yarışmaya açılan alan, kentsel donatıları zayıf çarpık bir gelişim göstermiş, bir merkez olgusu taşımayan ve bağlamını kuramamış kentsel bir arayüzdür.

Konum – Bağlam – Veri
Bölge konumu, sahip olduğu potansiyel mekanları ile Bakırköy hinterlandının alt bölgesinde kalan alt bir merkez özelliği göstermektedir. Bölge mevcudu itibariyle plan kararlarına aykırı olarak yapılaşmış, donatı alanlarından mahrum, sanayi ve konut alanlarından oluşmaktadır. Önerilen sistem ile bu kentsel olumsuzlukların ortadan kaldırılması planlanmaktadır.

Yarışma alanı, mülkiyet dokusu, arazi kullanım kararları ve yüklenecek olan yeni fonksiyonlar anlamında farklılaştığı ve bütün alanın daha rahat algılanıp kurgulanabilmesi için 2 ayrı bölgede tariflenmiştir. Yarışma alanının % 40’ının açık kamusal alanlar, % 60’ının fonksiyonlardan kurgulanması istenmektedir.



Öneri, totalde bir kabuk altında farklı hacimler, farklı yaşantılar kurgulayarak, bir toplanma noktası oluşturabilmektir. Bu masif kabuk ya da masa araziyi ilk bakışta tek defada kavrayan ana yola açılan bir çerçeve gibidir. Çerçeve, ana yolu ve doğrultusundaki hareketi kendine odaklar içine doğru çeker. Obje enerjisini bu noktadan almaya baslar, yaratılan kentsel ekran güçlü bir çekim oluştururken, dinamik orta alan kurgusu, kabuk altında korunaklı bölgeler ile cadde arasında, kanatlar ve platform arasında, yarı okunur sınırlar oluşur. Kullanıcıları mekanın derinliklerine çeker.



Kent merkezi sadece metropolün merkezi değil, aynı zamanda onu çevreleyen bölgelerin dinamik olan çekim noktasıdır. Bu bağlamda proje, yaşam kurgusu, fiziksel donanımı ve oluşturacağı sosyal dokuyla kendi merkezini kendisi yaratarak kente ait bir değer olmayı hedeflemektedir.

Bölgedeki boğum noktasından geniş alanlara açılan bir ekoloji koridoru oluşturmak, konumu itibariyle ikiye ayrılmış alanda geniş kamusal özellikli mekanlarla iki bölgeyi birbirine bağlamak, bir yaşam merkezi haline dönüştürmek ve bu kurguyu kentin içine sızdırmak ilkesi ile hareket edilmiştir.

Mekân fiziksel anlamda birçok bağlantısı olan, sınırlandırılmış, belli bir amaca yönelik boşluktur. Mekana kültürel ve yerel içerik taşıyan bütüncül bir anlam yüklendiğinde yer haline gelir. Yerin karakteri, hem mekânın fiziksel özellikleri hem de zaman içinde insan tarafından yüklenen ve somut tarifi olmayan kültürel bileşenleri içerir. Böylece her “yer” çevresel özelliklerin etkisi ile özeldir ve tektir. Bu özelliği ile “yer”, mekânın yaşamı yansıtan düzeyidir.

Mevcut dokudan kent merkezine akan, kent kılcalları ile toplar damara bağlanan, temzilenen ve geri pompalanan bir kentsel döngü oluşumu öngörülmektedir. Mevcutta doğrusal uzanan ve yol aksı ile ikiye ayrılan kent dokusunun kopuk yapısını bütünleştirmek için güçlü bir ortak mekan kurgusu oluşturmak amaçlanmıştır.

Mevcuttaki yapı sınırlarından tasarlanan bölgenin iç kısımlarına doğru homojen bir akış ile süzülen, sık bir yapı dokusundan sıyrılarak ferahlayan, nefes alan ortak bir kent bahçesinde, bir kent avlusunda, kamusal bir platformda bölgeyi toplaması hedeflenmiştir. Alan içindeki mevcut taşıt aksı yanlara açılarak iç kısıma ortak bir kullanım alanı, meydan, buluşma noktası, kent parkı, dört mevsim etkinlik alanları gibi kullanım alanları yaratılmıştır.

Bölgenin konumu ve bağlamı kapsamında, çevredeki yerleşim akslarının tasarlanacak olan alana doğru akışından yeni yerleşim için referans alınmıştır. Çevre ulaşım izlerinin alan içerisine devamı sağlanmıştır.

Mevcut kentsel yerleşim izlerinin analizi ile oluşturulan düzenli ışınsal akslar doğrultusunda alanın parsellere bölünmesi kurgulanmıştır. Bu ışınsal akslar ile dinamik bir parsel kurgusu ve akışkan bir kent merkezi yaşantısı öngörülmektedir. Kurgulanan izler ile kent merkezinin yeni ulaşım aksları tasarlanmış, bu ana arterlerin kentin diğer noktalarına rahat bir şekilde bağlanması düşünülmüştür.

Proje alanının kentin yeni nefes alma bölgesi ve merkezi haline getirilmesi yaklaşımı, yoğun kent dokusu içerisinde yer alacak yeni işlevlerin, bütününde bir meydan haline gelen az yoğundan çok yoğuna doğru geçiş yapan bir yapı örüntüsü olarak düşünülmesini sağlamıştır.



Dinamik yapılı ve geçiş kurgularıyla ele alınan projede, kamusal alanda sürekliliğin sağlanması amaçlanmıştır. Kentsel işlevlerin yoğun ve hibrid yapısı sebebiyle mekanlar ve işlevler arasındaki bağlantılar kesin sınırların olmadığı yeşil peyzaj dokuları ile güçlendirilmiştir. Bu açıdan yeni ile eskinin de birbirleriyle bağlantılı olabilmesi adına, tüm proje omurgası mevcut dokunun boşluklarına sızan ve onunla ilişki kuran yapıdadır. Bu bağlantı, oluşan yeni kentsel arayüzler ve sürekliliğe sahip bir peyzaj ile desteklenmiştir. Topografya ve peyzajın mekansal kullanımlara olanak vermesiyle farklı kotlarda yer alan zeminlerde yaratılan işlevler, birbirleriyle buluşarak kamusal mekanlar, avlular ve kabuklarla kenetlenir bir döngüye dönüşür.

Yapısal kurgusu içerisinde proje, kent meydanı tüm tasarım sisteminin belirleyici düğüm noktasıdır. Sistem, bu düğüm noktasından kaynaklanarak, kent meydanı ve çevresindeki mevcut radyal oluşuma yeni akslar, işlevler ve eklentiler önerir. Tasarım, mevcut hibrid yapıya eklemlenecek yeni katmanlar ile alanın kentsel dönüşümünü tarifleyecek, mevcut katmanları uzlaştıracak ve şehire yeni kimlik özellikleri katacak bir kamusal-kentsel mekanlar sistemi öngörür.

Uygulama Aşamaları (Etaplar)
Yarışma alanın tasarımında bütüncül bir tavır olmasına karşın, uygulama ve finansmanla ilgili hususlar dikkate alınarak, projenin gerçekleştirilmesi için, öneri işlev alanlarına ve kullanım özelliklerine bağlı dört farklı (zon) kullanım alanı ve uygulama aşaması (etap) önerilmektedir.

1. Etap: Küçükçekmece kent merkezi, yönetim-ofis yapıları, kültür yapıları, ticaret yapıları ve Kent Parkı bölgelerin yapılması.
2. Etap: Konut alanı, ticaret yapıları ve Kent Parkı bölgelerinin yapılması.
3. Etap: Konut alanı, Kent Parkı bölgelerinin yapılması.
4. Etap: İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin yapılması.İmaj Galerisi
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.