Yayın Tanıtımı

Building Sci-Fi Moviescapes

Building Sci-Fi MoviescapesYazar: Matt Hanson
Yayın Evi: Elsevier
Dil: İngilizce
Sayfa Sayısı: 176
Tarih: 2005
ISBN: 0-240-80772-3

Orkun Tunç ve Neriman Mutlu'nun kaleminden;

“Building Sci-Fi Moviescapes” 1960’lardan günümüze mekan özellikleriyle öne çıkan bilim-kurgu filmlerindeki önemli sahnelerin, hangi düşünce ve tekniklerle üretildiğine dair detaylı bir inceleme.

Mimarlık eğitimine başlayan her öğrencinin eline tutuşturulan “İzlenmesi Gereken Filmler” listesinin “olmazsa olmaz” pek çok filmi barındırması sebebiyle, ekranda gördüğü mekanın neden ve nasıl üretildiğini merak eden ve kendi tahminlerini sınamak isteyenler için benzersiz bir kitap.

Kronolojik sırayla yer alan filmler, dönemin mimarlık anlayışıyla kıyaslanarak okunduğunda, sinema ve mimarlığın birbirinden nasıl “ilham” aldığının, üretim teknik ve süreçlerini ne şekilde paylaştıklarının izlenmesini sağladığından, sinemaya ilgi duyan her mimar için keyif verici bir deneyim olacaktır.

“Building Sci-Fi Moviescapes”, 2001: A Space Odyssey gibi dijital sinema öncesi filmlerinden, günümüz, “Sky Captain And The World Of The Tomorrow” gibi dijital-dönem sonrası filmlerine uzanan, bilimkurgu sineması dosyasını yeniden gündeme getiren bir çalışma. Kitap, “Blade Runner”, “Matrix Trilogy”, “I, Robot”, “Minority Report” gibi anahtar filmlerin dizayn edilişindeki detayları anlatmanın yanı sıra, “Casshern”, “The City Of Lost Children”, “Brazil”, “Immortel”, “2046” ve “Dark City gibi türünün alt-kültür fanlarını da yakından ilgilendiren filmlerin skeçlerinin, konsept çizimlerinin ve özellikle dijital tasarımlarının yapılış aşamalarını gözden geçiriyor. Ağırlıklı olarak yazıdan çok görsel şemaların, fotoğrafların ve filmlerden alınma set tasarımlarının yer verildiği kitapta, sanat yönetmenleri, prodüksiyon tasarımcıları ve bilgisayar uzmanları yaşadıkları tecrübeleri de okuyucuya aktarıyor.

Kitabın yazarı Matt Hanson, “1.0(Onedotzero)” adıyla bilinen, gelecek tasarımları ve dijital film festivalinin kurucusu ve yönetmeni. Aynı zamanda kendisi 40’ın üzerinde dijital filmin yapımcılığını üstlenmiş bir prodüktör. Daha önceleri yine “Rotovision” etiketiyle “The End Of Celluloid” isimli bir kitap çıkarmıştı. Matt Hanson’ın bu son kitabı ise bilimkurgu filmleri meraklılarını, mimarları ve gelecek dünyanın tasarımlarıyla ilgilenenleri oldukça etkileyecek, kaçırılmaması gereken bir çalışma."

Konuyla İlgili Linkler
Yayın Tanıtımı Arşivi
Yayınevlerinin listesi aşağıdadır. Yayınlarına ulaşmak istediğiniz yayınevini listeden seçiniz.