Yayın Tanıtımı

Self Service City: İstanbul

Self Service City: İstanbulYazar: Orhan Esen ve Stephan Lanz
Yayın Evi: b_books
Dil: Almanca
Sayfa Sayısı: 424
Tarih: 2005
Yer: Berlin
ISBN: 3-933557-52-6

“Self Servis City: Istanbul" adlı kitap, 2700 yıllık bir megapolün 1950lilerden itibaren fiilen yeniden kurulmasını farklı bakış açılarından hikaye ediyor. Kadim bir ticari metropol ve siyasi başkent olma işlevlerinin 1920li yıllarda sona ermesi ile bir küçülme eğilimine giren kent, 1950li yıllardan bu yana nüfusunu bir milyondan 10 milyonun üstüne çıkaran yoğun bir göçle yeni baştan kurulmuştu. İşbulma amacıyla kırdan kente göç edenler kendi göbeklerini kendileri keserek, işgallerine terkedilen kamu arazilerinde yeni yaşam alanları gecekonduyu oluşturdular.

Bu “yedek-şehirler” kendini yarım yüzyıl içinde baştan kuran metropolün kentsel-yapısal, kültürel ve politik anlamda en belirleyici bileşenleri arasında yerini almayı bildi. Şehir hakkında kanaat önderliğine soyunan yerleşik, kentsoylu söylemler ise bu gelişimi İstanbulun yıkıcı bir istilaya maruz kalmasından ibaret olarak tasavvur eder, “çarpık kentleşme” biçiminde kavramlaştırır.

90'lı yıllarda Boğaziçi-Metropolü’ne göçün küreselleşmesiyle kent, tarihi boyunca taşıdığı kozmopolit bir dünya kenti kimliğine yeniden büründü. "Self Service City:Istanbul" ikincil olarak, kentin eski yaşam alanlarının, Doğu Avrupa'dan olduğu kadar, son zamanlarda Asya ve Afrika'dan da gelen göçmen ve ilticacılar sayesinde bir kültürlerötesi birlikteyaşam labaratuarına dönüşmesi üzerine. Yitip gitmiş bir eski İstanbulun burjuva kozmopolitizminin yasını tutmaya takılı kalan resmiyetçi kentleşme söylemleri ise, kentin kendi kendini örgütleyen üretim biçimlerini algılama imkanlarını bu bağlamda bir kez daha ıskalıyor.

“Self Service City: İstanbul”da bir araya getirilen analiz, makale, haber, röportaj ve görseller, Batı Avrupa Metropol'lerini de yeniden değerlendirmemiz için ipuçları sunuyor: Kentin icazetsizce sahiplenildiği durumlar buralarda da İstanbul’dakine benzer şekilde egemen bir Civitas fikrinden dıştalanmakta. B_books yayınevinin metroZones dizisinden birbirinin peşi sıra yayınlanan ve her ikisi de “biryerlerden öğrenmek” fikrini ön plana çıkaran “City of coop. Ersatzökonomien und städtische Bewegungen in Rio de Janeiro und Buenos Aires” / “City of Coop: Rio de Janeiro ve Buenos Aires’de yedek ökonomiler ve kentsel hareketler” (yay. Stephan Lanz) ve “Self Service City: İstanbul” (yay. Orhan Esen, Stephan Lanz) adlı yayınlar sözkonusu dizinin daha önceki kitaplarını tamamlıyor.

Yayın Tanıtımı Arşivi
Yayınevlerinin listesi aşağıdadır. Yayınlarına ulaşmak istediğiniz yayınevini listeden seçiniz.