Yayın Tanıtımı

Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-1938

Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-1938Yazar: İnci Aslanoğlu
Yayın Evi: ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 440
Boyut: 16.5 cm x 24 cm
ISBN: 975-429-169-1

"Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı", Hocam Doğan Kuban'ın bu konuyu bana doktora tez çalışması olarak önermesiyle başladı. 1980 yılında ilk baskısı yapıldığında konusunda öncü bir yayın olarak gerek yurt içinde, gerekse yurt dışındaki araştırma ve çalışmalara kaynak oluşturdu. Kitabın bir özelliği artık belgesel niteliği taşıyor olması. İlk baskıda tanıtılan yapıların ve özellikle de konut yapılarının büyük bölümü ve Ankara'dakilerin neredeyse tamamı bugün artık yok. Dolayısıyla yirminci yüzyıl Türk mimarlığının önemli bir dönemi bu kitapla belgelenmiş oluyor.

Kısıtlı sayıdaki ilk baskısı yıllar önce tükenen kitabın ikinci baskısında katalog bölümüne alınan binaların büyük bir kısmı yeniden ele alındı, eksik planların bulunabilenleri tamamlandı, belge nitelikli bazı eski resimler yapıların ilk yıllardaki özgün görüntülerini tanıtmak amacıyla kullanıldı. Gene bu yapılar, özgün durumlarını vurgulayarak okuyucuyu yapıldıkları yıllara götüreceğini umduğum ilk adlarıyla katalogdaki yerlerini aldılar. İlk baskının kataloğundan, kitabın yeniden değerlendirilmesi sonucu dört bina çıkarıldı, buna karşılık gözden kaçan ve döneme ilginç mimarlıklarıyla katkıda bulunacak iki yeni bina eklendi. Katalogda yapılan bir başka değişiklikle her bina hemen arkasından gelen şekil (plan, görünüş) ve resimleriyle bir bütün olarak ele alınıp tanıtıldı. Kamu ve konut yapılarının mimarlarına göre hazırlanan dizinleri katalogda her iki grup binanın tanıtımının sonuna eklendi. Ayrıca 1980 sonrası bu konuda yapılan yayınlar ek kaynakça olarak verildi.

Kitabın ikinci baskısının yapılmasını öneren ve beni bu konuda yüreklendirerek yenidan ele almamı sağlayan ODTÜ Mimarlık Fakültesi geçen dönem Dekanı Prof.Dr.Necdet Teymur'a, desteklerini esirgemeyen değerli meslektaşlarım Dekan Prof.Dr.Yıldırım Yavuz'a ve Prof.Dr.Ömür Bakırer'e, düzeltmeler sonrasında sabır ve titizlikle kitabı basıma hazırlayan Güliz Korkmaz'a, Seyit Kapusuz'a ve basım atölyesinin diğer çalışmalarına, eksik çizimleri hazırlayan öğrencim Sinem Türkoğlu'na, yeni fotoğrafların eski kaynaklardan çekim ve basımını gerçekleştiren Özcan Karataş'a ve kitaba başlangıçta emeği geçen Gürbüz Fehim'e teşekkürlerimi sunmak isterim.
İnci Aslanoğlu

Yayın Tanıtımı Arşivi
Yayınevlerinin listesi aşağıdadır. Yayınlarına ulaşmak istediğiniz yayınevini listeden seçiniz.