Yayın Tanıtımı

Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme

Yapı Elemanı Tasarımında MalzemeYazar: Nihat Toydemir, Erol Gürdal, Leyla Tanaçan
Yayın Evi: Literatür Yayıncılık
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 394
Boyut: 19 cm x 23,5 cm
Tarih: 2000
Yer: İstanbul
ISBN: 975-8431-02-1

Her tasarımcının bildiği gibi, mimari ve yapısal tasarım yapabilmek, gereksinmelerle olanaklar arasında iyi bir denge kurmaya bağhdır. Bu olgu daha yaygın bir söylemle tez ile antitez'den sentez oluşturmak diye de ifade edilebilir. Tez ve antitez, doğaları gereği karşıtlık içerdiğinden, bunların belirli bir sistem açılım seviyesinde diyalektik açıdan dengelenmesi gcrekir. Böylece tasarım ürünü ortaya çıkar.

Tasarımı etkileyen etmenler nesnel, öznel ya da öznel/nesnel olabilir. Yapı malzemeleri bu bağlamda genellikle nesnelliklerini korurlar. İklim, Deprem, Yönetmelik vb. etmenler de bu niteliktedir. Öznel olanlar yorum gerektiren girdilerdir. Bakış açısına bağlı olarak nesnellik ve öznellik nitelik değiştirebilir.
Bu kitabın hazırlanmasında yukarıda açıklanan yaklaşım egemen olmuştur. Yapısal tasarımı etkileyen etmenler ile yapı malzemeleri, tasarımın nesnel ve öznel girdilerini, başka bir ifadeyle gereksinme ve olanaklarını oluşturmuştur.

Mimari tasarımda malzeme bilgisinin anlamı ve önemi, yapı yapanların yakından karşılaştıkları ve bildikleri bir konudur. Yapısal tasarım ve malzeme arasındaki diyalektik (eytişimsel) ilişkiye ağırlık verilerek yapı elemanı tasanmı konulannın ele alınması mimarlık eğitimi yapanlara ve ve meslek adamlarına yararlı olacaktır. Mimarlık eğitimi süresinin dört yıla indirilmiş olması bu bağın yeterince kurulması olanağını azaltmış, sadece malzeme ve ilişkili meslek derslerinde öğretilebilenler çağdaş bir mimarlık eğitimi için yetersiz hale gelmiştir.

Bu kitap mimarlık öğrencilerine ve meslek adamlarına yapı elemanı tasarımında karşılaşılan temel sorunlara ilişkin daha yoğun ve sistematik bilgi aktarmak amacıyla hazırlanmıştır.

Altı bölümden oluşan kitabın giriş bölümünden sonra, yapısal tasarımı etkileyen atmosferik ve mekanik etmenler ile malzemelerin özellikleri incelenmektedir.

Üçüncü bölümde yapısal tasarımı etkileyen ısı, su, ses ve yangm ile ilgili temel sorunlar irdelenmektedir.
Dördüncü bölümde yapısal tasarımda önemli yeri olan özellikle ısı, su/buhar, ses yalıtım malzemeleri ile yerinde ve önceden hazırlanan bağlantı malzemeleri ele alınarak açıklanmaktadır.

Beşinci bölümde duvarlar yapısal yönden ve yapı fiziği yönünden kesit düzenleme olanakları, duvarı oluşturan üç alt sistem (kaplama-çekirdek-kaplama), bu alt sistemlerin oluşturabileceği malzeme türleri bakımından ele alınarak irdelenmektedir.
Altıncı bölüm, döşemelerin dört alt sistemiyle birlikte (döşeme kaplaması, altlık, taşıyıcı konstrüksiyon, tavan) duvarlar bölümünde olduğu gibi aynı yaklaşımla ele alındığı bir bölüm niteliğindedir.

Kitabın sadece mimarlık eğitimi gören öğrencilere yapı ve malzeme kültürü desteği olarak değil, aynı zamanda mimarlık, inşaat, bina yapım konularıyla ilgilenen geniş bir kesime de yararlı olacağı ve bu alandaki önemli boşluğu kapatıcı bir çalışma olarak değerlendirileceği inancındayız.
Meslektaşlarımıza ve tüm okuyucularımıza yararlı olması dileğiyle.

Ocak 2000
Nihat Toydemir, Erol Gürdal, Leyla Tanaçan

Yayın Tanıtımı Arşivi
Yayınevlerinin listesi aşağıdadır. Yayınlarına ulaşmak istediğiniz yayınevini listeden seçiniz.