Yayın Tanıtımı

Türkiye Sanat Yıllığı 2004

Türkiye Sanat Yıllığı 2004Editör: Zeynep Rona
Yayın Evi: Sanat - Bilgi - Belge Ltd. Şirketi Yayınları
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 416
Boyut: 15 cm x 23.5 cm
Tarih: 2005
Yer: İstanbul
ISBN: 975-93588-4-0

2004 yılı içinde Türkiye genelindeki 440 galeri/sergi mekânında toplam 2029 sergi açıldı. Bu sergilerin 1040 tanesi İstanbul’da gerçekleşti; 1309’u da resim sergisiydi. Bu ve benzeri somut verileri içeren Türkiye Sanat Yıllığı 2004, bir yıl boyunca gerçekleştirilen tüm sanatsal etkinlikleri kapsayan bir başvuru kaynağı. Sanat_Bilgi_Belge tarafından Zeynep Rona’nın yönetiminde hazırlanan yıllık bundan önceki sayılarında da olduğu gibi yalnızca yurtiçinde açılan sergilerin, yapılan sempozyum, panel, konferans ve söyleşilerin listelerinin değil, sanatçılarımızın yurtdışında açtığı sergilerin ve yarışmaların da listelerini içeriyor.

Bu yıl Sergilerden Seçmeler bölümünde değerlendirilen sergi sayısı 52. Danışmanların önerileriyle oluşturulan bu seçki bir yandan Mehmed Siyah Kalem ve Abdülmecid Efendi gibi tarihsel sanatçılardan Kuzgun Acar gibi bugün aramızda olmayan çağdaş bir ustaya, Rebecca Horn gibi bir Batılı sanatçıya ya da sanat yaşamının henüz başlarında olan ve ilk kişisel sergisini açan genç sanatçılara kadar geniş bir kesit sunuyor, bir yandan da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği’deki hastaların resimlerinin yer aldığı “Çığlığın Işıkla Buluşması”, Deniz Bilgin sergisi ya da “Marilyn: Bir Efsanenin Yaşamı”nda olduğu gibi şaşırtıcı örneklere yer veriyor. Bilge Alkor’un uzun bir aradan sonra açtığı “Kış Yolculuğu”, Günther Grass’ın “Pisibalığı”, Sebastião Salgado’nun Ara Güler Koleksiyonu’ndaki fotoğrafları da izleyiciyi derinden etkileyen sergiler olarak öne çıkıyor.

Bu yıl basına yansıyan olayların başında açılan ya da açılacak olan yeni müzeler ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı banka koleksiyonlarının açık artırmayla satışının olduğunu görüyoruz. Beşinci yıllığın bir başka özelliği de 2000’den bugüne yayımlanan beş Türkiye Sanat Yıllığı’nda yer alan 300 kadar sergi değerlendirmesinin, beş yıl içinde yaşamını yitiren 34 sanatçıyla ilgili anma yazılarının ve Güncel Olaylar bölümünde yer alan 57 yazının üç ayrı dizin olarak yıllığın sonunda verilmesi.

Türkiye Sanat Yıllığı ekibi bu yıl bir de anket hazırladı. Amaçları yıllığa “tamam mı, devam mı?” kararını okurlarıyla birlikte almak.

Yayın Tanıtımı Arşivi
Yayınevlerinin listesi aşağıdadır. Yayınlarına ulaşmak istediğiniz yayınevini listeden seçiniz.