reklam

Sergi Mekanları
Gündem > Venedik Bienali


Fotoğraf: Remy Steinegger

Castello Gardens
Başladığı 1895 yılından beri tüm bienal sergilerinin mekanı olan Castello Gardens, Venedik'in doğusunda bulunan Lido Adası'nın Adriatik Denizi'ne açıldığı bölgede bulunuyor. Bir zamanlar çalışma sınıfınca işgal edilen ve 4 kilise ile 3 manastırın bulunduğu bu bölgenin planlanması Napoleon'un dönemine kadar uzanıyor.

Arsenale
1999 yılında 48. Ulusal Sanat Sergisi dAPERTutto sırasında, tarihi değeri yüksek yapıları sergi mekanlarına döndürmek amacıyla Venedik Bienali Yönetimince Arsenale'de büyük bir yenileme projesi başlatıldı. Bu kapsamda büyük haller, atölyeler ve Venedik Filosunun inşa edildiği ambarlar yenilendi. Yapılan tüm bu çalışmalar sayesinde Artiglierie ve Gaggiandre kullanıma açıldı. 8. Uluslararası Mimarlık Sergisi Corderie ve Artiglerie baş sergi mekanları olmak üzere toplam 10,000m2'lik bir alan kaplıyor.

Corderie
Venedik Cumhuriyeti döneminde tacir ve donanmanın kullandığı tersane olan Arsenale çevresindeki duvarın güneyine bakan Corderie'de halatlama işlerinin yürütüldüğü 316 metre uzunluğundaki bir bina mevcut. Hem bir depo hem de kenevirin dokunduğu, kablo ve halat imalatının yapıldığı 1303 yılında inşa edilen bu bina, 1579-1585 yılları arasında tasarımını Antonio Da Ponte'nin yaptığı bir çalışmayla yeniden inşa edildi.

1779 yılına kadar Arsenale'nin bağımsız endüstrisi olarak kabul gören bu mekan, kendisini çevreleyen duvarın haricinde ayrı bir girişe sahip. Ahşap bağ kirişlerden oluşan bir çatının örttüğü bina, 316 metre uzunluğunda 21 metre genişliğinde ve yaklaşık 9,70 metre yüksekliğinde geniş koridorlara sahip. İki sıra halinde dizilerek mekanı üç koridora bölen tuğla kolonlar, yerden yedi metre yükseklikte bulunan köşe koridorları destekliyor.

1980 yılında kuratörlüğünü Paolo Portoghesi'nin yaptığı "La strada novissima, La presenza del passato" mimarlık sergisi sırasında tekrar halka açılan Corderie, ilerleyen yıllarda genç sanatçılara adanmış olan Aperto bölümünün kullanımına bırakıldı.

Artiglerie
1560 yılında inşa edilen Artiglerie Bölgesi'nin eski atölyesi olan 170 metre uzunluğundaki tek katlı bina, 15 metreden 17 metreye değişen genişliğiyle toplamda 2800 m²'lik bir alana yayılarak 7 mekanı içeren tek bir kütleden oluşuyor.

 

Venedik Bienali

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz