reklam

Kasım Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

sayfayı haber kaynağında açar

'Dünden Yarına Nuri İyem'
29 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında Tepebaşı TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı'nda Nuri İyem 'in 'Dünden Yarına Nuri İyem' başlıklı retrospektif sergi yer alacak. Sergide, üslubu ile Türk resminin kimliğinin oluşmasında önemli bir rol üstlenen İyem'in sanatının çeşitli evrelerini gösteren yapıtlarını kronolojik, tematik bir düzenleme içinde görme olanağı bulunacak.

Sanat Uzmanları "Bu Orjinal" diyemedi
Türkiye’de ünlü ressama ait olduğu iddia edilen 12 tablo bulundu ancak, hiçbir sanat uzmanımız "Bu orijinal" diyemedi. Picasso’nun oğlu ise talebiyle şaşırttı! Mardin’in Kızıltepe ilçesinde önceki gün, ünlü ressam Pablo Picasso’ya ait olduğu ileri sürülen ‘nü’ bir tablonun daha ele geçirilmesi "Orijinal mi, değil mi?" tartışmasını alevlendirdi. Ancak Türkiye’deki hiçbir sanat uzmanı tablolara bakıp kesin bir görüş bildiremedi.

Nazım Hikmet’e doğum günü anıtı
Kültür Bakanlığı, Nazım Hikmet’in doğumunun 100. yıldönümü dolayısıyla şair için anıt yaptıracak.Ünlü heykeltraş Tankut Öktem’in imzasını taşıyan bronz anıt, şairin doğumunun 100. yıldönümünde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın yakınındaki parkta açılacak.

Usta ile çırak oldular ortak
Adnan Çoker küratörlere "kör-atar" demeyi daha uygun buluyor. "Egoların çarpışmasından ortaya ne çıkar" sorusuna Çoker’in cevabı "Kör-atarlar ne derlerse desinler. Burada egolar kaçmıyor. Bizimki Bienal’e asil savaş".  Açılımı Vitruvius, Leonardo Da Vinci, Adnan Çoker ve Mustafa Ata olan Vlam Projesi için kolları sıvayan Çoker ve Ata, Da Vinci’nin Vitruvius desenine enerji katmaya karar verirler. Yapıyı Çoker kuracak, Ata içgüdüleriyle bu yapının içini boyayacaktır.

Uluslararası sanat gündeminde bir Türk kilim tasarımcısı
Modern kilim tasarımcısı Belkıs Balpınar'ın bir yapıtı, Eylül ayında Washington'daki Dünya Bankası giriş duvarında yer alarak Dünya Bankası Çağdaş Sanat Koleksiyonu'na eklendi. Uluslararası sanat dergisi Cartier Art ise, ilk sayısında Balpınar'ın çalışmalarına özel bir yer verdi.

Pompei’nin erotik freskleri
İki bin yıl önce Vezüv’ün lavları altında kalan Roma kentinin erotik duvar resimleri Aralık ayında halka açılıyor. Freksler 1950 yılında keşfedilen bir hamamda ortaya çıkarılmış ve o tarihten beri restorasyonda bulunan hamamda bulunuyor.

10 Trilyon Değer Biçilen, “Tablo Koleksiyonu” Antik A.Ş Müzayedesinde!..
“Müzayede Tarihimizde dönüm noktası : Ülkemizin en değerli ve bir daha bir arada sergilenmesi güç, muhteşem Erol Aksoy Tablo Koleksiyonu, son defa Antik A.Ş’nin düzenleyeceği müzayede de sanat severlerle buluşacak”

Antik Palace'ta "Antika Seminerleri" Başlıyor...
Zevkli yatırım antikanın son yıllarda talebi giderek artıyor. Bu talebin getirdiği bilgi eksikliğinin farkında olan Antik Palace, geleneksel olarak 10 yıldır düzenlediği "Antika Seminerleri"ni Kasım ayında başlatıyor. Çarşamba günleri saat: 13.00-16.00 arasında gerçekleşecek ve 25 hafta sürecek seminerlerde, Shop&Miles Visa Card la ödeme yapacak kart sahiplerine sürpriz indirimler ve taksit imkanı sağlanacak. Hepsi kendi konusunda yetkin; uzman ve profesörlerin yönetiminde ki bu seminerlerde, hem antika, hem de Türkiye ve Dünya'daki antika piyasası konusunda uzmanlaşan katılımcılara; Antik A.Ş.müzayedeleri ile uygulamalı bilgiler veriliyor. Sanatseverler, Antikayı , Antik Palace'ın antikalarla dolu, nostaljik ortamında, dokunarak ve yaşayarak öğrenmekten ayrı bir keyif alacaklar..Antika Seminerlerinde "Avrupa ve Türk Resim Sanatı", "Avrupa ve Uzak Doğu Porselenleri", "İznik, Çanakkale, Kütahya Çini ve Seramikleri", "Yıldız Porselenleri", "Mobilya Stilleri", "Osmanlı Sanatı", "Avrupa Gümüş ve Cam Sanatı" konusunda seminerler düzenlenecek. 
03 Kasım 2001 Arkitera

7.Uluslararası İstanbul Bienali Dünyanın Dört Bir Yanından Konukları Ağırlıyor
Kapılarını sanatseverlere 22 Eylül'de açan 7. Uluslararası İstanbul Bienali sergilerini, geçtiğimiz beş hafta süresince 30.000'e yakın sanatsever gezdi. Açılış haftasında yer alan etkinliklerin ardından, dünya gündeminin yoğunluğuna rağmen, Uluslararası İstanbul Bienali yurtdışından da 200'e yakını basın mensubu olmak üzere 800'ün üzerinde eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisini ağırladı.

İstanbul'dan insan manzaraları
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) 1-30 Kasım tarihleri arasında düzenlediği 17. İstanbul Fotoğraf Günleri kapsamında Ömer Orhun fotoğraflarını izleme olanağı bulacağız. 2-14 Kasım tarihleri arasında, Taksim Sanat Galerisi'nde sergilenecek olan fotoğraflar Orhun'un üç yıllık çalışmasının sonuçları.

Aksanat zorunlu tatilde
Akbank Kültür Sanat Merkezi (Aksanat), 1993 yılından bu yana sürdürdüğü faaliyetlerine, binada sürdürülecek yenilenme inşaatı nedeniyle ara veriyor. Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi ve Zambak Sokak kesişiminde bulunan 6 katlı bir yapıda sergiler, tiyatro, CD ve dia gösterimleri, paneller ve atölyeler Mayıs 2002 tarihine kadar zorunlu tatile giriyor.

Balmumu heykelleri İstanbul’da
Rusya’nın Saint Petersburg şehrindeki Balmumu Heykel Müzesi’nden getirilen, dünya tarihine damgasını vuran pek çok ünlü ismin heykelinin yer aldığı sergi, Ataköy Galleria’da açıldı. Sergi organizatörü Jale Kuşhan, toplam 37 heykelin yer aldığı serginin, 3 ay süresince açık kalacağını söyledi. Kuşhan, sergide yer alan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim heykellerinin, müzeye özel olarak yaptırıldığını kaydetti. Sergide, Atatürk’ün yanı sıra Cengiz Han, Timur ve Uluğ Bey gibi Türk büyükleri ile Napolyon, Marx, Lenin, Stalin, Elvis Presley ve Prenses Diana gibi dünya tarihine geçen ünlü kişilerin balmumu heykelleri yer alıyor.

''İstanbul İstanbul'' sergisi Tokyo'da
Ressam Acar Başkut, "İstanbul İstanbul" adlı sergisini bugün Japonya'da Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nde açıyor. Başkut'un, Tokyo'da geçen yıl gerçekleşen ve Prens Mikasa tarafından da ziyaret edilen resim sergisinin gördüğü büyük ilgi, bu yıl da mavi takaları, Boğaziçi sahilhanelerini, dar İstanbul sokaklarını ve pazaryerlerini uzak bir yolculuğa çıkarıyor.

Truva sergisi Bonn'da
''Truva: Düşler ve Gerçek'' sergisi, Almanya'nın Bonn kentinde açıldı. Serginin Stuttgart ve Braunschweig kentlerinden sonra önceki gün Bonn'daki açılışını, kültür işlerinden sorumlu Federal Devlet Bakanı Julian Nida-Rümelin ile Kültür Bakanı İstemihan Talay yaptı. Çok sayıda Alman davetlinin katıldığı açılışta konuşma yapan Kültür Bakanı Talay, ''Bugün burada açılan sergi, çok yakın gelecekte HİTİT sergisi ile birleşecektir. Anadolu, kültür birikimine sahip bir ülkedir. Anadolu aynı zamanda Hıristiyanlığın dünyaya yayıldığı ülkedir. Nüfusun çoğu Müslüman olan bir ülkede birçok kültür bir arada yaşamaktadır'' dedi.
Cumhuriyet

Birmot’la Kültür ve Sanat Üstünlüğü Sizin!
Birmot Alfa Romeo Mağazaları kapılarını kültür ve sanat için açıyor. Ekim 2001-Ekim 2002 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından yaratılan eserler, Birmot Alfa Romeo Mağazaları’nda sergileniyor.

Arşiv

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Kitap

Picasso
Resim Kurallarına İsyan

(Picasso)
David Spence
Alkım Yayınevi / Büyük Ressamlar Dizisi
Etiket Fiyatı: 2.500.000 TL
IDéEFIXE Fiyatı: 2.125.000 TL

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz