Köşe Yazısı

Erbatur Çavuşoğlu

Yağmur Duası, Eleştirel Teori ve Refleksler7 Şubat 2008
Kokulu Kentler kitabından hatırlıyorum, Üsküplü köylüler yaptıkları yağmur duası kabul olmayınca kızmıyor, sevimli ve pragmatist bir sebep icat ederek, durumu olumluyorlarmış.
Habitat II’nin 10. Yıl Mevlütü18 Ocak 2007
10 yıl geçti üstünden. Habitat’ı yeniden düşünürken içim sızlıyor, aklımda eski bir şarkı “Bir zamanlar aşık olmuştum ama şimdi ismi neydi unuttum”… Toplumsal bellek Habitat’la başlayan umutları kör kuyularda merdivensiz bıraktı, mutabık kalınan Ulusal Eylem Planı ve bu çerçevede verilen sözler yok sayıldı, öylesine ölüydü ki Habitat, sanki hiç yaşamamıştı, 1984 romanındakine benzer bir “yenikonuş” manevrasıyla kayıtlardan adı çıkarıldı, sembolik kutlamaların çok sevildiği bu coğrafyada 10. yıl mevlütü bile yapılmadı…
Papalagi, Büyük Ruh ve Kentsel Dönüşüm13 Temmuz 2006
Akılcılığın ürettiği yaşam alanlarımıza dışarıdan bakınca görülenler böyle tanımlanabiliyor. Ünlü Anarşist Zerzan sonun başlangıcını avcı toplayıcı insanın yerleşik hayata geçmesi olarak belirliyor, mutsuzluğumuzun temelinde, yarattığımız sembolik kültürün olduğunu söylüyor.
Mc-Tasarım ve Robot Yasaları23 Şubat 2006
“Mesleğini severek yapmalısın, mesleğini para kazanmak için yapmak zorunda kalırsan mesleğine ihanet etmek zorunda kalırsın” demişti babam mesleğimi seçmek üzereyken. Anlamamış, ama saygıyla karışık bir içgüdüyle sözünü dinlemiştim. Haklıydı.
Yeni Hegemonik Rejimler ve Takiyyeci Planlama5 Ocak 2006
Literatürde benzerine rastlayamadığımız bir şehircilik anlayışına tanık oluyoruz, bir yanıyla özgün bir model olan bu yaklaşımı belki de en iyi anlatan sıfat ise takiyyecilik… İlginç bir biçimde bu tam da çağımızda öne çıkan yeni hegemonik rejimlerin doğasına uygun bir yaklaşım.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.