Gündem

Avrupa Kültür Başkenti: Patras 2006

Tarih: Mayıs 2006 Derleyen: Şebnem Soher , Didem Baran, Arkitera.com
Seçim Kriterleri
Kentler, Avrupa kurumlarına gönderdikleri başvuru paketinde; Avrupalılarla paylaşılan, onların ilham verdiği ya da önemli bir katkıda bulundukları sanatsal hareketleri ve üslupları nasıl vurgulayacaklarını? Avrupa Birliği’ne üye devletlerdeki diğer kentlerin kültürel alanda aktif olan sakinlerini kapsayacak ve kalıcı kültürel işbirliğini sağlayacak etkinlikleri nasıl teşvik edeceğini? Nasıl yaratıcı işler geliştireceğini ve yaratıcı işleri nasıl destekleyeceğini? Toplumun büyük kesimlerinin hareketliliğini ve katılmını nasıl sağlayacağını? Avrupa Birliği vatandaşlarının ziyaretlerini nasıl teşvik edeceğini ve mümkün olduğunca geniş bir kitleye nasıl ulaşacağını? Tarihi mirası, kentsel mimarlığı ve kentteki yaşam kalitesini nasıl çoğaltabileceğini belirlemeleri gerekiyor.

Avrupalı bir program
Her kent, 12 ayı kapsayan ve kültürünü, kültür mirasını ve Avrupa kültür mirasıyla olan ilişkisini vurgulayan bir kültürel etkinlik programı hazırlamalıdır. Aday kentlerin aynı zamanda bu programı uzun soluklu dinamik bir sürecin içine dahil etmeleri gerekiyor.

Disiplinlerarası bir program
Tüm sanat disiplinleri Avrupa Kültür Başkenti tarafından organize edilecek etkinlik programına dahil edilebilir. Görsel sanatlar, edebiyat, müzik, mimarlık, sahne sanatları... vs.

Bugüne kadar yapılan organizasyonlarda daha çok tüm bu etkinliklerin genel bir tema etrafında toplandığı deneyimlenmiş.

Örneğin 1991’de Dublin, “İrlanda’yı Avrupa’ya, Avrupa’yı İrlanda’ya Götürmek”, 2001’de Porto kenti “Geleceğe Köprüler” temalarını tercih ettiler.
Avrupa Kültür Başkenti: Patras 2006
Avrupa Kültür Başkenti: Patras 2006
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.