Gündem

EXPO Zaragoza 2008

Tarih: Mart 2008 Çeviren: Cansu Cürgen, Gökçe Aras, Kıvanç Başak, Seda Dürüsel, Şirin Uzun Editör: Gül Keskin, Arkitera.com
Köprü Pavyon


Zaha Hadid tarafından tasarlanan Köprü Pavyon (Bridge Pavilion), Expo’nun ana girişlerinden birini oluşturuyor. Nehrin iki yakasına ve ortasındaki merkez adaya oturan pavyon, kılıç çiçeğinin açılışına benzeyen organik bir forma sahip. Köprü, bir kıyıdan diğerine, yumuşakça alçalan tepelerin üstünden geçerek erişiyor. Projeyi kazanan ekip, Köprü Pavyon’u nehrin ve kıyıların doğal şartlarla oluşturduğu bir obje olarak tanımlıyor.

260 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki yapı, Intermodal İstasyonu’nu Fuar Merkezi’ne bağlıyor. Yaya köprüsü ve sergi pavyonun kombine edildiği yapı Ralph Appelbaum Associates tarafından tasarlanan “Water, a Unique Resource” sergisine de ev sahipliği yapacak.



Köprünün inşası süresince her gün çeşitli mesleklerden yaklaşık 220 işçi görev aldı. Köprünün inşası için daha önce İspanya’da hiç kullanılmamış ileri teknoloji Osterberg Cell (O-cell®) metodu kullanıldı.

Ebro Nehri kıyısında yeni bir peyzaj düzeni yaratan pavyon, nehri binaların dik çizgilerinden ayırarak, şehirle arasında bahçelerle donatılmış rampalı bir geçiş sağlıyor. 2.700 metrekarelik bir sergi alanı ve 3.100 metrekarelik yürüyüş yollarıyla birlikte iki aşamalı olarak inşa edilen pavyondan fuar sırasında saatte 10.000 kişinin geçmesi bekleniyor.
EXPO Zaragoza 2008

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
EXPO Zaragoza 2008
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.