Gündem

EXPO Zaragoza 2008

Tarih: Mart 2008 Çeviren: Cansu Cürgen, Gökçe Aras, Kıvanç Başak, Seda Dürüsel, Şirin Uzun Editör: Gül Keskin, Arkitera.com
Metropolitan Su Parkı


Meandro de Ranillas, Ebro River havzasının, Zaragoza şehri ile nehir kıyısındaki verimli tarım arazileri arasında doğal bir bariyer şeklinde yarattığı geniş kırsal bölgenin ismi. Fuarın kurulmasi için seçilen bu bölgenin %25’i yüzey alanı, %75’i ise su parkı olarak tasarlandı. Bu iki bölge -su parkı ve fuar alanı- Ronda del Rabal adıyla anılan 3 ring yol ile birbirinden ayrılıyor.
 
Park peyzajında baskın eleman olarak, doğal arındırma sistemi ile entegre edilmiş su kullanılmış. Parkın geometrisi ise, mevcut tarımsal sistem etrafında, geçitler ve sulama kanalları kullanılarak oluşturulmuş. Bu sayede alan, Zaragoza'nın yerel gelişiminin bir uzantısı olabileceği düşünülmüş.

Tüm mimari çalışmalar ve planlaması Zaragoza Kent Konseyi tarafından yönetilen Su Parkı Projesi, mimarlar Iñaki Alday ve Margarita Jover ile Fransız peyzaj mimarı Cristine Dalnoky tarafından tasarlandı.

Sistemin başlangıcında, Frensız sanatçılar tarafından tasarlanan, Suriyeli ve  Aragon ustalar tarafından inşa edilen bir su çarkı bulunuyor. Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sembollerinden biri olabilecek su çarkı, bize eski Akdenizlileri  anımsatıyor.

Su Parkı'nda ayrıca, Polis Merkezi, UNO Merkezi ve Uluslararası Expo Zaragoza 2008 Ofisleri, İdare Merkezi, Zaragoza Kent Konseyi Ofisi, DHC Teknik Binası gibi hizmet birimleri yer alıyor.
EXPO Zaragoza 2008
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
EXPO Zaragoza 2008
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.