Gündem

Sigara Yasağı

Tarih: Temmuz 2009 Editör: Pınar Seyrek
Dünya'da Tütün Tüketimiyle İlgili 10 Gerçek



1. Sigara salgınından* kaynaklanan kanser ve diğier akciğer hastalıklarından dünyada her yıl 5,4 milyon insan hayatını kaybediyor. Kontrol edilmediği takdirde bu sayı 2030 yılında 8 milyon olacak. Dünyadaki ilk 8 ölüm sebebinden 6’sı için tütün kullanımı risk oluşturuyor.
2. Sigara salgını gelişmekte olan ülkelere doğru kayıyor. Önümüzdeki yıllarda tütün kaynaklı ölümlerin %80’inin bu ülkelerde olması bekleniyor. Küresel tütün üreticilerinin bu ülkelerdeki genç nüfusu hedef alması bu kayışa sebep oluyor. Tütün üreticilerinin diğer büyük hedefi ise kadınlar.
3. Sigara salgını tamamen insan eliyle oluşturulmuş ve önlenebilir bir durumdur. Buna rağmen dünya nüfusunun yanızca %5’i vatandaşlarını tam anlamıya koruyan önlemler alan ülkelerde yaşıyor.
4. Sigara salgınını etkileyecek en etkili 6 önlem şöyle:
- Tütün kullanımının izlenmesi,
- İnsanların sigara dumanından korunması,
- Sigarayı bırakmaya yardımcı olma,
- Tütünün zararları hakkında insanların uyarılması,
- Tütün ürünleri reklam, promosyon ve sponsorluklarına yasaklar getirilmesi,
- Tütün ürünlerinin vergilerinin yükseltilmesi.
5. Tütün kullanımı ve etkileri hakkında genişletilmiş buluşlar yapılmalıdır. Bugün dünyadaki ülkelerin yarısı, gelişmekte olan ülkelerin ise 2/3’ü tütün kullanımı ve gençlikle ilgili çok yetersiz verilere sahip. 
6. Bugün dünyadaki ülkelerin yarısı, gelişmekte olan ülkelerin ise 2/3’ü, devlet dairelerinde, iş yerlerinde ve diğer kapalı alanlarda sigara kullanımına izin veriyor. Gelişmiş ülkelerde uygulanan yasaklar sonucu çalışanların %29 oranında sigarayı bıraktıkları biliniyor.
7. İstatistiklere göre bugün dünyadaki her 4 içiciden 3’ü sigarayı bırakmak istiyor. Bu insanlardan yalnızca %5’i bu konuda yardım alabiliyor. Birçokları kendi başlarına bunu başaramıyorlar. Yardım konusunda ülkelerin sağlık mercileri öncelikli olarak sorumlu bulunuyorlar.
8. Tütün ürünleri paketlerinde görsel uyarıların işe yaradığı biliniyor ancak dünya nüfusunun sadece %6’sına tekabül eden 15 ülkede bu yöntem uygulanıyor. Dünyadaki nüfusun %40’ı paketlerde “light” ve/veya “low-tar” ibarelerinin önlenmediği ülkelerde yaşıyor. Bu tür sigaraların sağlığa daha az zarar vermesi söz konusu değil.
9. Dünya’daki çocukların yarısı bedava sigara dağıtımının yasak olmadığı ülkelerde yaşıyor. Ülke ölçeğindeki araştırmalar, tütün ürünlerinin reklamının yasaklanmasından sonra %16’lık bir düşüş olduğunu gösteriyor.
10. Tütün ürünlerine getirilen %10’luk bir vergi artışı zengin ülkelerde %4, fakir ve orta gelir grubunda olan ülkelerde ise %8 daha az tütün tüketimine sebep oluyor. Vergide %70’lik bir artış ise dünyadaki tüm tütünle ilişkili ölümlerin 1/4’ünü engelleyebilir.

*Dünya Sağlık Örgütü, yaygın ve ölümcül oluşundan ötürü dünyadaki sigara kullanımını "salgın" olarak nitelendiriyor.

Kaynak: WHO (Dünya Sağlık Örgütü)


Sigara Yasağı
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Sigara Yasağı
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.