Yarışma Projeleri

Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2008
3. Mansiyon Hakkında


Proje Müellifi

Emine Didem Durakbaşa
Ömer Selçuk Baz

Yardımcılar
Emine Seda Köseer
İpek Saygılı
Mehmet Cihan Poçan

İnşaat Mühendisi
Yasemin Çınar Özbey

Peyzaj Mimarı
H. Candan Zülfikar

Makina Mühendisi
Ömer Köseleli

Elektrik Mühendisi 
Hilmi Öneren

Kentle İlişki
Alışveriş ve yaşam merkezi için seçilmiş olan arazi iki ana arterin kesişim noktasındadır: Ölüdeniz Caddesi ve İnönü Bulvarı. Arazinin kuzeyinde Fethiye Otogarı yer alır. Bu nedenlerle söz konusu arazi stratejik açıdan büyük önem arz etmektedir. Otogarın kuzeyinde kenti doğu batı yönünde kat eden İnönü Bulvarı Fethiye merkezinde son bulması açısından önemli ulaşım yollarından biridir.

Projenin en önemli kentsel kararlarından bir tanesi bu doğrultuya yakınlığı ve kanala kıyısı bulunması açısından arazinin kuzey bölümünün tanımlı bir kentsel meydan olarak düzenlenmesidir. Yapı grupları arazinin güney cephesine yaslanarak alışveriş merkezi ile otogar arasında tanımlı bir ara bölge oluşturur. Bu ara bölge aynı zamanda belediyenin imar planında kanal boyunca yapmayı öngördüğü yaya yolundan da beslenir.

Tasarım İlkeleri
Alışveriş merkezi işlevlerinin kurgulanmasında en önemli kriterlerden bir tanesi Fethiye’nin iklimsel koşullarıdır. Bölgede yılın 9 ayı boyunca açık havada yaşantıya olanak veren bir iklim hakimdir. Bu nedenle alışılagelen kapalı alışveriş merkezi tipolojisi yerine, kütlelerin yerleşimi itibariyle rüzgar geçişine izin veren, doğal iklim koşullarına açık, ekolojik bir tasarım tercih edilmiştir.

Parçalara ayrılmış yapı blokları kuzey-güney doğrultusunda homojen bir yüzey olarak tanımlanmış ana düzlemin güneyinde gruplaşır. Bu organizasyon arazinin kuzey yarısında, alışveriş merkezi ile Fethiye Otogarı arasında kentsel bir meydanın tanımlanmasına izin verir. Bu meydan otogarın U şeklinde biçimlenmiş yapı grubu ile kentsel bir iletişim kurar. Meydan, alışveriş merkezinin zemin kotundaki ara sokaklar ve alışveriş merkezinin güneyinde yer alan; belediye imar planında park alanı olarak öngörülen bölge kentsel bir bütün oluşturur. Bu düzenek içerisinde alışveriş merkezi kent bütününde bir geçiş alanı olarak düşünüldüğünden kamusal bir alanı da tanımlamaktadır.

Alışveriş merkezi bir bodrum, iki normal kat ve bir çatı katından oluşur. Alışveriş merkezi girişleri zeminde her yönde açılmış kütlelerarası boşluk ve ara sokaklardan gerçekleşir. Katlar birbirlerine farklı karakterlerdeki galeri ve avlu boşlukları ile görsel olarak bağlanır. Bodrum katta yer alan yarı kapalı otoparktan ise alışveriş merkezine düzayak girmek mümkündür. Böylece genelde alışveriş merkezlerinde atıl, karanlık ve sevimsiz bölgeler olan otopark alanları bu tasarımda meydanla düşey düzlemde, alışveriş merkezi ile de yatay düzlemde direk bağlanmıştır. Otopark alanlarında oluşturulan yeşil bölgeler otopark kullanıcılarının yönlerini bulmalarına ve otopark alanlarının daha yaşanabilir mekanlar haline gelmesine yardımcı olur.

Yapı 8 m x 8 m’lik betonarme bir aks sistemi üzerine kuruludur. Bu aks düzeninin çeşitli noktalarına öbeklenen yapı grupları açık bir alışveriş merkezinin gerekliliği olan mekansal koşulları oluşturur.

Yapı bir grup galeri ve merkezi avlu etrafında şekillenir. Avlu ve galeriler kullanıcıların farklı mekansal karakterleri algılayabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Bir arter üzerinde lineer olarak kurgulanmış klasik alışveriş merkezinden farklı olarak bu galeri ve avlular çeşitli görsel algı ve sürpriz mekanları mümkün kılar. Bu gözenekli yapı çatısında ve iki yan cephesinde (doğu ve batı) sıcak iklim koşullarını yumuşatan, güneş ışınlarını kesen bir lamel strüktürü ile kuşatılmıştır. Ahşap konstrüksiyondan oluşturulan lamel kabuk yapıya kuzey güney yönünde bir çerçeve kazandırırken geçişler için öncelikli bir yön tanımlaması da yapar. Yapının batı ve doğu cephesinde yayalar için korunaklı bir arkad bölge oluşturulmuştur. Bu lamel düzeni çatıda homojen bir ağ oluşturur. İklim koşullarına bağlı olarak bu ağa sökülebilir tekstil elemanlar takılmak suretiyle iç kısımdaki avlu ve sokakların gölgelendirilmesi sağlanır.

Çatıdaki kütlelerin bir kısmına bu seviyedeki platformdan ulaşılırken bir kısmı da 1. kattan münferit merdivenlerle bağlanır. Servis girişleri açık otoparkların yanından, doğu ve batı cephesinden 4 noktadan verilmiştir.Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.