Yarışma Projeleri

Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2008
3. Ödül Hakkında


Proje Müellifi

Korhan Torcu
Ali Akarsu

Yardımcılar
Hande Bağcık
Mehmet Vaizoğlu
Begüm Alyemiş
Diana Ohanesyan

Global yaşam anlayışları, teknoloji destekli bilgi edinebilme imkanı, üretimin hızlanması ve tüketimin artışıyla alışveriş olgusu “modern” yaşama her anlamda yön vermektedir. İş hayatının yoğunlunun da etkisiyle alışveriş günlük yaşamımızda zaman ayırabildiğimiz aktivitelerin başında gelir ve buna bağlı olarak da, alışveriş süresince bulunduğumuz mekanlar, girip çıktığımız mağazalar, karşılaştığımız insanlar önem kazanmaktadır. Modern insanın yaşam standartlarını dikkate alan, alışveriş, eğlence ve dinlenme alışkanlıklarını zenginleştiren ve sürprizler sunan bir “yaşam alanı” oluşturmak projejeye yön veren başlıca tasarım prensibidir.

Projeye yaklaşım olabildiğince geçirgen alışveriş olgusunu desteklerken aynı zamanda kentsel ölçekte çevre ile bire bir ilişki kuran bir “yaşam kutusu” üzerine odaklanmıştır.

Yaşam kutusu, yapı adasının alışveriş ve yaşam merkezine dönüşümünü tarifleyerek, mevcut katmanlarla uzlaştıracak, yeni bir kimlik yaratarak bir kamusal-kentsel mekan örüntüsü yaratacak biçimde tasarlanmıştır.

Alışveriş kutusu üzerindeki yırtıklar, çevreden taşıdığı hareketi ve görsel sürekliliği iç avluda sonlandırarak negatif zemini iç mekanlar için hareketli, yaşayan bir fuaye haline getirmektedir.

Alışveriş kutusunun önünde yer alan meydan fiziksel çevrede yeşil yoğunluğunun artırıldığı, rekreasyon amaçlı kullanıma yönelik bir bütün, aktivitelere olanak sağlayan bir kent parkı olarak ele alınmıştır.

Doğrusal yayılım sistemi alışveriş kutusuna nüfuz ederek açık alan çeşitlemeleri yaratır ve kamusal kullanımı yönlendirmek maksadıyla kullanılır. Bu bölgedeki yeşil adalar ve sert zemin her an farklı kullanımlar için açık bir platform oluşturur. Çeşitli gösteriler, kültürel etkinlikler bu yaygın alanda gerçekleşir, lineer bantlarda çözümlenen sosyal donatı unsurlarıyla kent parkı yaşantısı zenginleştirilir. Tüm yapı adası kentin kamusal hayatında bir buluşma yeri haline gelir. Bu kültürel ve işlevsel bağlantı üretilen aks sistemi içinde alışveriş kutusunun boşluklarına nüfus ederek sokaklara ve avluya dönüşür ve bu değme noktalarında kentsel ara yüzler oluşturur, böylelikle iç ve dış mekanda peyzajın sürekliliğini ve zenginliğini sağlar.

Genel planlamadaki kriterler şu şekilde özetlenebilir:
• Binanın kuzeyinde kent parkından, Ölü Deniz Caddesi'nden ve batı cephesinden olmak üzere üç yaya girişi düşünülmüştür. Binanın girişleri kuzey yönünde kent parkıyla doğu ve batıda yer alan otoparklarla ilişki kurmaktadır. Binanın güneyinde servis avlusu ve servis girişleri planlanmıştır.

• Hipermarket bodrum katta planlanmıştır. Aynı kotta yer alan otoparkla bağlantılı olarak düşünülmüştür. Zemin katta oluşturulan servis asansörleriyle servis almaktadır.

• Mağazalar zemin kat kotunda alışveriş kutusuna sızan sokaklarla ve kent parkıyla ilişkilendirilmiştir. Zemin altı ve üstünde yer alan mağazalar yatay ve düşey sirkülasyon elemanları ile bağlanmaktadır. Görsel süreklilik iç mekanda negatif kota kadar süreklilik göstermektedir.

• Otopark altzemin kotunda kent parkının altındadır. Otopark hacminde yükseklik 3,5 metredir. Park kotu ve otopark tavanı arasında kalan alan peyzaj öğelerinin kullanımı için 1,5 metre olarak planlanmıştır. Binanın batısında ve doğusunda imar planında yer alan otoparklar sayıları arttırılarak korunmuş ve istenen otopark sayısı elde edilmiştir.

• Avlu yaşam alanıdır. Farklı fonksiyonlar için kullanılabilir. Burada düşünülen düşey bahçe yeşil sürekliliğini bina içine taşımakta kotlar arası ilişki kurmaktadır. Avlu konser açık hava sineması gibi farklı aktivitelere olanak sağlayabilir.

• Kafeterya, restoran ve yeme içme üniteleri farklı kotlarda planlanarak iç avlu, kent parkı ve iç sokak buluşma ve dinlenme alanları olarak, alışveriş alışkanlıklarını destekleyici nitelikte düşünülmüştür. Çatı arası % 40 meyille kullanılarak 10.00 kotuna taşınan yeme içme birimleri ise deniz manzarasına ve kent parkına açılan teraslarla beslenmiştir.

• Projenin tasarımında yapı ekonomisi, işletme ve geleceğe dönük devamlılığı önemli bir kriter olarak göz önünde tutulmuştur. Yapının biçimlenişinde avlulu yapı ve sokaklarla beslenen yaya ulaşım şeması işletmeyi destekleyici öğeler olarak sunulmuştur.Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.