reklam

Nisan Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Behiç Ak, dördüncü oyunu "Tek Kişilik Şehir" ile büyük kent yaşamına ve insanlarına göndermeler yapıyor
Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, sosyal unutkanlığı ve günümüz insanlarının yalnızlığını yansıtıyor bu oyunla. Aynı zamanda, tanışmaya cesaret edemeyip dört yıldır sadece "chat" yaparak arkadaşlıklarını sürdüren bir çiftin, trajikomik öyküsüyle karşı karşıya getiriyor bizleri.

Kasa Galeri'de "devamlı devamsız"
Necmi Zekâ'nın 1994-2001 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan "devamlı devamsız" başlıklı ilk sergisi Kasa Galeri'de…
"Davetli küratör" olarak Aykut Köksal'ın düzenlediği bu sergide Necmi Zekâ'nın çalışmaları, belirli başlıklar altında toplanmış resim dizilerinden oluşuyor. Her dizi farklı bir temayı ele alıyor: Shakespeare, Hölderlin, Dickinson, Yeats, Rilke ve Celan'ın dizeleri, Chicago'daki Sears Tower gökdeleni, Schubert'in liedleri ya da Derrida'nın dil için önerdiği bir tanım, bu dizilerin anlam alanını oluşturan çıkış noktalarından birkaçı…
Sergi açılışı:27 Mart 2002, saat 18:00
Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi, Bankalar Caddesi. No: 2, Karaköy, Tel: 0212 292 49 39
Galeri, Pazar hariç hergün 8:30-17:30 saatleri arasında açıktır. 26 Nisan'a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ressam, heykeltraş ve müzisyenleri biraraya getiren bir sergi
Ortaklık kurmadan, slogansız, rahat bir birliktelik.İşler sergilenecek, onların tamamlayıcısı olan duyumla anlam yakalanacak.Nihal Doğruer, Hakan Can, Hüma Birgül, Barış Akzambaklar, Can Tatlıparmak, Beyza Boynudelik, Betül Akzambaklar, Ceyhun Saklar, Hale Birgül katılacak.Bir de 5 Nisan, 18 Nisan, 3 Mayıs'ta 19.00'da performanslar olacak! 5 Nisan'dan itibaren Kuledibi Tripudio'da. (Camekan Sk. 3/1 Kuledibi- 0212 2444621)

Uluslararası düzeyde cam ve güzelsanatlar eğitimi verilecek bir merkez açılıyor: "Cam Ocağı"
Uluslararası düzeyde cam ve güzel sanatlar eğitimi verilecek bir merkez olarak tasarlanan Cam Ocağı, kuruluş aşamasını tamamlamış bulunuyor. 26 Mayıs 2002 tarihinde başlayacak ilk yaz eğitim programı 6 dönemden oluşuyor. Bu dönemlerin her birini 15'er günlük yoğun kurslar olarak tasarlanmış.
Cam Ocağı'nın kurucusu Yılmaz Yalçınkaya'nın yaptığı açıklamaya göre, Cam Ocağı sayesinde ülkemiz, dünyanın her tarafından gelecek saygın eğitmenlerin, yine dünyanın her tarafından gelecek öğrencilerle buluşacağı uluslararası bir cam okuluna kavuşuyor.

Darphane'de Türk Süsleme Sanatları Seminerleri
İstanbul Müzesi ve Toplumsal Tarih Merkezi kurgusunun amaç ve ilkeleri arasında yer alan "Darphane Binaları'nın Sivil Toplum kuruluşlarının buluşma mekanı ve sanatın üretildiği bir merkez olması" ilkesi ve birbiri ile ilişkili bir dizi etkinlik ile Vakfın amaçlarına uygun bir etkileşim ortamı yaratılması amacıyla yola çıkılarak tasarlanan ve bir süredir üzerinde çalışılan Atölye Darphane etkinliklerinin başlangıcı, "Türk Süsleme Sanatları Seminerleri" ile gerçekleşiyor.

Ergin Çavuşoğlu'nun  Rezonans Segisi
Video enstelasyon, fotoğraf ve resimlerin birlikte yer aldığı sergide Çavuşoğlu mekan ve öteki ilgisi üzerine düşünüyor. Rezonans, sergide yer alan resimlerden birinin de ismi. Kentsel çevreye dair imgelerin dikey şeritlerle yatay olarak çoğaltıldığı bu resim serginin genel yapısını ifade eder nitelikte bir yoğunluğa sahip. 

‘Bir Tatlı Huzur’ sergisi
Klasik Türk Müziği sanatçılarının kostüm ve enstrümanlarından oluşan sergi, 27 Nisan’da Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde açılıyor.
Türkiye’nin ilk müzik sergisi, Münir Nurettin Selçuk’un ölümünün 22. yıldönümü olan 27 Nisan’da Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde açılacak.

Film Festivali Başladı!
Sinemaseverlerin bütün bir yıl heyecanla bekledikleri 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali 12 Nisan Cuma akşamı Emek Sineması’nda düzenlenen görkemli bir açılış töreniyle başladı. Bu yılın Yaşam Boyu Başarı Ödülü, “İspanyol Ruhu”nu beyazperdeye en iyi yansıtan çabaları nedeniyle Carlos Saura’ya verildi. Her yıl, Türk Sineması’nın gelişmesine katkıda bulunan sanatçılara verilen “Sinema Onur Ödülü’ne bu yıl; kurgu alanındaki uzun soluklu çabalarından dolayı İsmail Kalkan, yarattığı unutulmaz kadın kimlikleri ve adeta Yeşilçam'la özdeşleşmiş kişiliğinden dolayı Hülya Koçyiğit, ve Tunç Başaran değer görüldüler. Ödül töreninden sonra Festival, Altın Lâle’li Fransız yönetmen Claude Miller’ın son filmi “Betty Fisher ve Diğer Öyküler”le açıldı. Festivali Nisan ayının 28’ine kadar sürecek.
Arkitera

21. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin "Ustalara Saygı" Bölümü'nde Bizden Bir Usta: Tunç Başaran 
21. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yılki programının Ustalara Saygı bölümünde yine bir Türk yönetmeni ağırlıyor. Tunç Başaran’ın yerli ve yabancı festivallerde çeşitli ödüller kazanmış beş önemli filmi Festival programında: “Biri ve Diğerleri”, “Uçurtmayı Vurmasınlar”, “Piano Piano Bacaksız”, “Sen de Gitme” ve “Kaçıklık Diploması”.

Toplumsal Tarih dergisi, Nisan sayısıyla 'dalya' diyor
Türkiye'nin inişli çıkışlı ekonomik koşullarında, hele tarih gibi 'sıkıcı' bir konuda bir dergiyi yüz sayı çıkarabilmenin sevinç ve sorumluluğunu birlikte yaşıyan Tarih Vakfı, bu sorumluluğun halkalarını biraz daha genişletmek için, Toplumsal Tarih'i yeni bir biçim ve içerikle okuyucularına sunuyor. Yeni bir tasarım ve boyut, kuşe kağıda basılı, tamamı renkli 80 sayfa, daha nitelikli ve zengin görsel malzeme, biçimdeki değişiklikler. İçerikte ise daha kolay okunur, yalnızca akademik çevrelere değil, geniş kitlelere de seslenebilen üslupla yazılmış yazılar, ve Türkiye ve dünya tarihçiliğinin güncel sorunlarını irdeleyen dosya ve yazı konuları ön planda olacak. Gelecek sayının konusu da "arkeoloji eğitimi ve kültürel miras" olacak.

2.Ankara Sanat Fuarı-ANKART 2002, 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor
Çağdaş Sanatlar Vakfı- ÇAĞSAV tarafından düzenlenen, Ankara'nın kültür ve sanat ortamını zenginleştiren en önemli etkinliklerden biri olan 2.Ankara Sanat Fuarı-ANKART 2002, 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında açılıyor.

Avrupa Sanat Projesi İstanbul'da
Berlin Protestan Kilisesi Sanat Bölümü tarafından düzenlenen Gabriela Nasfeter 'in 'Işık Piramidi 2002 Avrupa Sanat Projesi' 13 Nisan saat 18. 00'de Topkapı Sarayı'nda Aya İrini'de açılacak. Törenin açılış konuşmalarını T.C. Kültür Bakanı İstemihan Talay , Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz , Prof. Dr. Muzaffer Andaç , Berlin Protestan Kilisesi Sanat Bölümü'nden rahip Manfred Richter yapacak. Tek parça, piramit şeklinde modern bir tekstilden meydana gelen bir yapıt olan bu sergi, Topkapı Sarayı'nda eski mimari bir yapısı olan Aya İrini Müzesi'nin kubbesine asılacak. 

Heykelin hüzünlü öyküsü
1981 yılında yerinden koparılan bu anıt Zühtü Müritoğlu'nun eseridir. 1966 yılında dikilmiştir Geçtiğimiz günlerde ortadan kaybolan heykel hakkında, bilirkişi yaptığı inceleme sonunda kararını verir: ''Atatürk'e benzememektedir, sanat değeri yoktur.'

“Bilgi’de Sinema”
“Bilgi’de Sinema”, Nisan programındaki zengin seçenekleriyle, “Kent Merkezinde Sürekli Bir Sanat Sineması” konsepti çerçevesinde gerçekleştirdiği gösterimlerine devam etmekte.

Sanat Kurumu 'geleneksel sanat ödülleri' belli oldu
Sanat Kurumu 'nun 2000-2001 dönemi için verdiği 38. ''Yılın Sanatçıları'' ödülleri 29 Nisan Pazartesi günü Ankara'da yapılacak törenle sahiplerini bulacak.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 'ye tarihi ve kültürel mirasın korunması çabalarından ötürü, Prof. Dr. Türkan Saylan 'a da toplumun aydınlanmasında gösterdiği çabalar nedeniyle Sanat Kurumu Onur Ödülleri verildi.

Keçileri kutsayan ressam
Ressam Lütfü Cülcül, Antik Sanat Galerisi’nde açtığı son solo sergisinde şair Can Baba’nın mekânı Datça ile ilgili izlenimlerini izleyiciyle paylaşıyor. Datça’nın plastik dille nasıl ifade edildiğini görmek isteyenlere...

Kuklalardan al haberi
Hale Tenger, kişiselden evrensele yönelen yolda yalnızlığı ve yabancılaşmayı yaşantısına katarak ilerleyen bir 21. yy. Türkiye’sini konu alan enstalasyonuyla Galeri Nev’de.

Gerçeklik nerede başlıyor, hayal nerede?
Aslı Deniz Helvacıoğlu ilk resim sergisi "Mucizevi Balıklar ve Kadınlar" ile düşsel bir dünyanın kapılarını aralıyor. Muzip kadınlar ve balıkların dünyasını...

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz