Gündem

Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004

Tarih: Mayıs 2004 Editör: Seda Altınkeser, Ezgi Kocahan
Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004 Ana Sayfa

Cenova'nın Avrupa Kültür Başkenti olarak yolculuğu başladı. Bu, kentin herkesin katkısıyla birlikte kendini tüm görkemiyle dünyaya açacağı bir yıllık bir yolculuk oluyor. Cenova, varış ve kalkış noktası, yolculuğun sınırsız söz sanatları içerisinden geçmişini ve bugününü yeniden sayıyor. Kültür zenginliği ve çeşitliliğinin bir ifadesi olan bu yolculuk hem fiziksel anlamda Avrupa - Akdeniz ekseninde bir liman, ticaret, dış göç, turizm merkezi olarak- hem de metaforik anlamda bilgiye, meraka, keşfe ve değişime referans veriyor. 

Avrupa Birliği Desteğiyle Avrupa Kültür Başkentliği
'Avrupa Kültür Başkenti' düşüncesinin amacı "Avrupa kültürlerinin ve paylaştıkları değerlerin zenginliğini ve çeşitliliğini vurgulamak ve Avrupa Birliği vatandaşları arasında, daha büyük karşılıklı bir tanışıklığı sağlamaktır." 

2004 Avrupa Kültür Başkentleri: Cenova ve Lille
2004 yılında Avrupa Kültür Başkentliği iki ülke arasında paylaşılıyor. Bir Fransa kenti olan Lille ve Liguria'nın başkenti Cenova. 

Cenova 2004 Komite Başkanı'nın Kentin Gelişimi Üzerine Yorumları...
Cenova Belediye Başkanı ve aynı zamanda Cenova 2004 Komite Başkanı Giuseppe Pericu, 2004 yılı için Avrupa Birliği yönetimi tarafından kentin Avrupa Kültür Başkentliği'ne tercih edilişinin kent için çok büyük bir onur olduğunu söylerken, bu durumun kentin kültürünü, tarihini, gelişimini yeniden düşünmek ve Cenova'nın yenilenmiş imajını ...

Cenova Hakkında…
Cenova 631.443 kişilik yerli halkı ve 240.45 km²'lik yüzölçümü ile Ligurian Denizi'nin tepesinde, Batı Akdenizin en kuzey noktasında yer alıyor. 

Avrupa Kültür Başkentliği Sürecinde Cenova
28 Mayıs 1998'de alınan kararla Avrupa Birliği hükümetleri Cenova'yı Fransız kenti Lille ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olarak belirledi.

Uzun Vadeli ve Katılımcı 2004
Cenova iki rehber prensip kararından esinlendi: Uzun vadeli ve katılımcı 2004. Uzun vadeli demekle kültürel programla oransal olarak ilişkili alanlardaki kentsel yenileme projeleri...

Cenova 2004: Kent Nasıl Değişiyor?
Cenova 2004'ün kilit kavramlarından biri olarak - Avrupa Kültür Başkentliği'nin Cenova'ya yüklediği misyonun hemen ardından tüm faydayı bir yıl içinde alacağı anlamına gelmiyor ancak uzun vadede etkilerini göstereceğini garanti ediliyor.

Kültür Başkentliği Kapsamında Önemli Sergiler/Etkinlikler
Cenova 2004 kapsamında kent genelinde uluslararası ölçeklerde sergiler ve etkinlikler düzenleniyor.

Avrupa Kültür Başkenti Adayı Olarak İstanbul
Her yıl bir Avrupa kenti "Avrupa'nın Kültür Başkenti" olarak belirleniyor. Bu kent kültürel, yerel değerlerini düzenlediği etkinliklerle diğer Avrupa kentleri ile paylaşıyor. Avrupa Birliği içinde düzenlenen en kapsamlı kültürel etkinlik olan bu programa İstanbul 2010...

Cenova Görüntüleri...
Cenova'nın farklı bölgelerinden imajlar, kesitler


Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004
Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.