Gündem

Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004

Tarih: Mayıs 2004 Editör: Seda Altınkeser, Ezgi Kocahan
Cenova Hakkında…

Cenova 631.443 kişilik yerli halkı ve 240.45 km²'lik yüzölçümü ile Ligurian Denizi'nin tepesinde, Batı Akdenizin en kuzey noktasında yer alıyor. Cenova Kenti'nin kıyı şeridi batıdan doğuya, Voltri'den Nervi'ye doğru her iki yönde de yaklaşık aynı mesafeyle 34 Km boyunca uzanıyor.

Cenova'nın ılık ve kurak yaz ayları (ortalama sıcaklık 24.6º C) ve ılık kış ayları (ortalama sıcaklık 8.6º C) ile ılıman akdeniz iklimi (ortalama sıcaklık 16.6º C) en övünülecek özelliklerinden biri olmasının yanı sıra kentte, sis, kar ya da dondurucu soğuklar yılda bir kereden fazla yaşanmıyor.

Cenova'nın Kültürel Yapısı
Cenova'da opera, bale ve büyük konserlerin yapıldığı bir opera binası (Carlo Felice Opera House), yedi tiyatro binası, iki yazlık sinema ve elli yedi tane sinema salonu yer alıyor. Onların dışında arkeoloji koleksiyonları için, mimarlık ve temsili sanatlar, tablolar, heykeller, doğu sanatları, doğa bilimleri ve bilimsel araştırmalar için yirmi iki adet müze bulunuyor. Bütün müzeler, her birine tek bir kartla girilebilmesi olanağını sunan bir iletişim ağı ile birbirlerine bağlanmış. Diğer önemli kültürel birimler arasında uluslararası ündeki sergilere ev sahipliği yapan Palazzo Ducale, her yıl ortalama 1.250.000 kişi tarafından ziyaret edilen Akvaryum ve yine her yıl ortalama 350.000 ziyaretçinin katıldığı boat show gibi önemli etkinliklerinde yapıldığı Cenova'nın uluslararası fuar alanı yer alıyor.

Kentin Bugünkü Durumu
Bugün, üçüncü milenyumun başında, ekonomik ve demografik sapmadan sonra, kentin gittikçe artan trafik yoğunluğuyla öneminin gün geçtikçe arttığı limanının yeniden yapılanma sürecine tanıklık ediliyor. Aslında bir kez daha limanın tarihinden, kentin tarihi okunabiliyor: bir kez daha, Akdeniz'in en önemli ticari ve endüstriyel faaliyetlerinin mekanı, aynı zamanda varış noktası ve turizm için bir geçiş noktası, üstelik tarihi yeniden yapılmış bölümde (eski liman), eski kentle denizi birbirine bağlayan görkemli bir turistik/kültürel alan bulunuyor. Kentin yeni ekonomik - stratejik tasarımı Genova'yı özel ya da çok uluslu bir seviyede, teknik bir karaktere de sahip elektroniğe ve bilgisayarlara bağlı bir ekonomi iddiası taşıyan fırsatlara yönelmiş bir liman ve turistik/kültürel kent olarak görüyor.


Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004
Avrupa Kültür Başkenti: Cenova 2004
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.