Haberler

2 Ekim 2007, Salı

Tarlabaşı ve Fener – Balat Yenileme Projeleri’nde Son DurumTarlabaşı ve Fener – Balat Yenileme Projeleri’nde Son DurumÇalık Holding, 16 Mart 2007’de ihaleye çıkan Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında projenin birinci ayağı olan 278 tarihi binayı rehabilite edecek. Bina sahiplerine %42 ile en iyi teklifi veren firma olan Çalık Holding’in inşaat işlerini yürüten GAP İnşaat tarafından, projenin dönüşüm değil bir “yenileme” projesi olduğunun altını çiziliyor. Kent merkezinde bulunan bu tür alanlara özel çıkarılan 5366 sayılı kanun kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından belediyelere özel yetkiler veriliyor. Tarlabaşı bölgesi için de geçerli olan yenileme alanı ile ilgili kanun belediyelere vatandaş adına karar verip, bu tür bölgelere toptan proje yapma ve eğer vatandaşın yeterli maddi gücü yoksa, buraya yatırımcı davet etme ve bu yatırımcı ile oradaki maliyetleri bir masaya oturtup anlaştırma yetkisi veriyor. Aynı kanun, anlaşamayanların yerlerini de hızlı şekilde kamulaştırıp, mallarını belediyenin almasına imkan tanıyor. Haberin Devamı
"Eğik minareli cami" 810 yıldır dimdik ayakta"Eğik minareli cami" 810 yıldır dimdik ayaktaAnadolu'nun en eski camilerinden birisi olaraka bilinen ve eğik minaresiyle dikkatlari üzerine çeken ve 1196-1197 yıllarında, Kızıl Arslan Bin İbrahim tarafından yaptırılan Sivas Ulu Cami 810 yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.
“Enerji Etkin Yapılar” Konulu Toplantı“Enerji Etkin Yapılar” Konulu ToplantıEnerji kullanımına bağlı çevre sorunları gün geçtikçe artmakta ve bu sorunların büyük bir kısmı inşaat sektöründen kaynaklanmaktadır.
Tarih gün ışığına kavuşuyorTarih gün ışığına kavuşuyorBursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde, 2001 yılında bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan Doğu Roma döneminden kalma, tabanı mozaiklerle süslü bazilikada, bir ay süren 2007 sezonu kazı çalışmaları sona erdi.
Bolles+Wilson’dan Brink CenterBolles+Wilson’dan Brink CenterHollanda’daki küçük ve sanayileşmiş kent çok yönlü fakat ekonomik programla yeniden canlandırılıyor. Hengelo şehir planının dönüşümünün başlamasında; içerdiği kentsel mekânlar, yeni fonksiyonlarla canlandırılan fabrika alanları ve 15.000 m² alışveriş alanları ile Brink Center öncü oldu. Bu küçük Hollanda kasabası, Almanya sınırında, endüstri geçmişiyle şekillenmişti. Durgun kent merkezi ticari faaliyetlerin odağı olmaya çalışmasına rağmen 90’larda daha çok otopark olarak kullanılmıştı.
Meşhur havuzda artık mini arabalar yarışıyorMeşhur havuzda artık mini arabalar yarışıyorİki yıl öncesine kadar Başkent’in simgelerinden olan, kentin neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt en büyük parkı Gençlik Parkı eski günlerini arıyor.
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerindenSelçuklu mimarisinin en güzel örneklerindenAtpazarı, Samanpazarı ve Koyunpazarı Sokağı’nın birleştiği noktada bulunan Ahi Elvan Cami, Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından 1382 yılında yaptırıldı. Selçuklu dönemine ait ahşap direkli cami örneklerinden birisidir.
Süleymaniye’de tatbikat projesinin onaylanması bekleniyorSüleymaniye’de tatbikat projesinin onaylanması bekleniyorBaşkan Topbaş, Koruma Kurulu’nun tatbikat projelerini onaylamasının ardından Süleymaniye’deki restorasyon çalışmasına çok hızlı bir şekilde gireceklerini açıkladı.
ODTÜ'lüler Şirince'nin mimarisini öğreniyorODTÜ'lüler Şirince'nin mimarisini öğreniyorOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı öğrencileri, İzmir'in Selçuk ilçesi Şirince köyünde mimarlık ve restorasyon uygulamaları konularında uygulamalı ders alıyor.
İstanbul’u kıskandıracak alışveriş merkezi yoldaİstanbul’u kıskandıracak alışveriş merkezi yoldaAnkara’da önümüzdeki ay sonunda açılacak olan Panora, kullandığı dönüşümlü malzemeleri, orman ve peyzaj manzarası, dev akvaryumları, göğe açılan 38 metre çaplı gökkafesi ile alışverişten çok daha fazlasını sunuyor.
Büyükşehir otopark kapasitesini 3’e katlıyor!..Büyükşehir otopark kapasitesini 3’e katlıyor!..Başkan Topbaş, “138 bin araçlık otoparka 3.5 yılda 160 bin araçlık yeni otopark ilave ettik. Yapmaya da devam ediyoruz. Çalışmalar bittiğinde otopark kapasitesi 305 bin olacak” dedi.
ÇEKÜL Ankara şubesi Ordu'ya da el attıÇEKÜL Ankara şubesi Ordu'ya da el attıÇevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), yeşil ve mavinin kucaklaştığı Ordu'nun tarihi mahallelerinden biri olan Taşbaşı Mahallesi Menekşe Sokak'ın sağlıklaştırma ve sokaktaki 5 evin restorasyon projesine destek veriyor.
Kemer Mediterra Kalkan’da "LaVanta" projesini hayata geçiriyorKemer Mediterra Kalkan’da "LaVanta" projesini hayata geçiriyorKemer Country markası ile emlak sektörüne yeni bir proje anlayışı, İstanbul’a ise prestijli bir yaşam alanı kazandıran Kemer Grubu, güçlü marka ismi ve geçmiş deneyimleriyle Akdeniz Bölgesi’ne yeni “yaşam alanları” katmaya hazırlanıyor.
İzmir'in Yıllık Su Tasarrufu 20 Milyon Metreküp Olacakİzmir'in Yıllık Su Tasarrufu 20 Milyon Metreküp OlacakEylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kullanılan su miktarı yüzde 10,19 oranında azaldı. Eldeki veriler, yıllık tasarrufun 17 milyon YTL’ye ulaşacağını gösteriyor. Yıllık su kazancımız ise Balçova Barajı’ndaki rezervin 2.6 katına ulaşacak.
“Dünya Mimarlık Günü” Kutlu Olsun!“Dünya Mimarlık Günü” Kutlu Olsun!Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından beri her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Yerleşme Günü ile beraber kutlanıyor. Bu sene 1 Ekim Pazartesi gününe denk gelen Dünya Mimarlık Günü, “Mimaride Sıfır Karbondioksit Salınımı” temasıyla sıcak gündem maddesi iklim değişikliğine dikkat çekiyor. Dünya’daki sera gazının emiliminin %50’sinin inşaat ve ulaşım sektörü tarafından üretiliyor olması ve inşaat sektörünün enerji tüketiminden ise tek başına %50’sinden sorumlu olması gerçekten kaygı verici. Mimarların tasarımda aldıkları kararlar, malzeme seçimi çok önemli. Bunu da dünya geneline vurduğumuzda “Daha iyi bir çevre için daha iyi bir mimarlık için” mimarlara gerçekten önemli bir rol düşüyor.
Canaydın'a "Beşiktaşlıyım" dedim, yutkundu "Olsun" dediCanaydın'a "Beşiktaşlıyım" dedim, yutkundu "Olsun" dediToplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'de kurulacak spor kompleksinin ihale sürecinde gün yüzüne çıkan ve çok beğenilen projede, mimar olarak Mete Arat'ın imzası var. Arat'ın firmasının adı 'asp' Architekten Stuttgart.
Tarihi Ankara evleri onarıldıTarihi Ankara evleri onarıldıBaşkan Tiryaki "Hamamönü'ndeki tarihi 80 ev, meydan düzenlenmesi ve Ankara Kalesi çevresindeki sokaklar 5 milyon YTL'ye mal oldu" dedi.
American Siding Toki'yi giydiriyorAmerican Siding Toki'yi giydiriyorTürkiye'de "American Siding" markasıyla dış cephe kaplamada en büyük firma olan Eryap AŞ, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarını daha modern hale getiriyor.
Sandalye tasarımı en zor eşyadır iyi sandalye yapan her şeyi yaparSandalye tasarımı en zor eşyadır iyi sandalye yapan her şeyi yaparKüçüklüğünden beri tasarıma meraklı olan Alp Nuhoğlu (43), Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun. İdealleri ve fikirleriyle örtüşen B&T Design için sekiz yıldır sandalye, oturma grubu ve sehpa gibi ürünler tasarlıyor.
Salı Pazarı'na Kurul Üyelerinin Değişmesiyle Gelen OnaySalı Pazarı'na Kurul Üyelerinin Değişmesiyle Gelen Onayİstanbul'un ünlü semt pazarlarından Salı Pazarı'nın yerine yapılacak, ihalesini Taş Yapı ve Emrullah Turanlı'nın kurduğu Salı Pazarı isimli şirketin kazandığı, tasarımını Hakan Kıran'ın hazırladığı proje, Kongre Vadisi Projesi'nde olduğu gibi, 18 Temmuz 2007 Çarşamba günü Koruma Kurulu'ndan geçerek onaylandı. 1/5000'lik, 1/1000'lik planların ve projelerin bir arada sunulup onaylandığı kurul kararı hakkında Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan'la görüştük. Proje hakkındaki düşüncelerini sorduğumuz Arif Atılgan, her şeyden önce projeyi, dolayısıyla mimarı ya da mimariyi eleştirmediğini söyledi ve ekledi: "Mimarı, projeyi veya müteahhidi eleştirecek olursak, oraya öyle bir projenin yapılmasını kabul etmiş ve yapılacak projenin nasıl olabileceğini tartışmaya başlamış oluruz. Oysa biz oraya o tür bir proje yapılmaması gerektiğini savunuyoruz."
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Patrona Halil Hamamı kültür merkezi oluyor16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Sultan II. Bayezid döneminde yaptırılan Patrona Halil Hamamı, İstanbul kültür hayatına kazandırılıyor. Hamam, zemin döşemelerinin ardından yapılacak çevre düzenlemesi çalışmalarından sonra kültür merkezi olarak hizmet vermeye başlayacak. Sergi ve konferans salonlarından oluşan bir kültür merkezine dönüştürülmesi düşünülen tarihî Patrona Halil Hamamında bugüne kadar kubbelerin ve cephe duvarlarının güçlendirilmesi, duvar taşlarının yenilenmesi ve temizlenmesi, pencerelerin yapımı ve onarımı gibi çalışmalar yapıldı. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılan restorasyon çalışmaları için yaklaşık 3.5 milyon YTL’lik bir kaynak harcandı. II. Bayezid Hamamı, Patrona Halil’in hamamda tellaklık yapması sebebiyle Patrona Halil Hamamı olarak biliniyor.
Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Türkiye
“Mimari tasarımda da dünya lideri olabiliriz”Türk şirketlerinin uluslararası alanda sağladığı müteahhitlik başarılarının bir benzerinin mimari alanda da da gerçekleşebileceği belirtildi. Mimari yönlendirme sistemlerinde faaliyet gösteren ve bu alanda lider olan İtalya ve Avrupa ürünleri tarzında iddialı olan Gökkuşağı Mimari Yönlendirme Sistemi şirketi ortaklarından Mustafa Argın, “Dışişleri Bakanlığı binası, Adnan Menderes ve Atatürk Havalimanı, İstanbul ve Bursa Metrosu, Sungate Port Royal, Cornelia, Ela Quality, İzmir Valiliği’nin mimari yönlendirmesini yaptık. Hedefimiz, dünyada da marka olmak” dedi.
Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Türkiye
'Dolgu ölüm demektir'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlğı'nın, I Ataköy Marina'nın denize dolgu yapılarak I genişletmesine onay vermesine ilişkin tepkiler sürerken, konu ile ilgili en çarpıcı açıklama, İstanbul Çevre Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş'tan geldi.
Daire başkanından Hasankeyf itirafıEge Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP) 8. Bölge Toplantısı, Tepekule Kongre ve Sergi Salonu’nda yapıldı. Toplantının ardından gerçekleştirilen panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanı Melik Ayaz, “500 yıl bile uğraşılsa Hasankeyf’i başka bir yere taşımak mümkün değil” dedi.
Big Ben`in suskunluğu bittiİngiltere`nin başkenti Londra`nın simgesi Big Ben saat kulesi, 7 haftalık suskunluğunu bitirdi. 13,5 tonluk çanı idare eden Big Ben`in mekanizması yenilendi. Saat, 2009`da 150`nci çalışma yılını da anacak. Big Ben çanı 7 hafta çalmazken, akreple yelkovanı bir elektro düzenek sessizce idare etti.
Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Olay
2-B arazilerinin satışı yeniden gündemdeOrman vasfını yitirmiş arazilerin satışına yönelik teknik çalışmalar yeniden başlatıldı. Hazırlanan rapora göre, 473 bin hektarlık bir alanı kapsayan 2-B'lerin en fazla olduğu il 45 bin 548 hektar ile Antalya.
Baykan Kombi, toplu konutlara yöneldiBaykan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan, Düzce'de 50 bin metrekare üzerine kurulu fabrikalarında tek vardiyada 150 bin adet kombi üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Kan, 2007 yılında yaptıkları kombi anlaşmalarıyla ısıtma sektöründeki en büyük toplu satışlarda Baykan Kombi'nin imzasının bulunduğunu kaydetti.
Tasarrufla bir barajlık su kurtarıldı!...İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TEMA Vakfı’nın birlikte yürüttüğü “Suyunu Boşa Harcama” kampanyasıyla 3 ayda 18 milyon ton, yani Elmalı Barajı’nın yıllık su kapasitesinden fazla tasarruf sağlandı.
ÜçpınarManisa’nın modern beldelerinden birisi olan ve Rumlar’dan kalma yapıları bünyesinde yıllardır bulunduran Üçpınar’da “Köye Dönüş” projesi hayata geçirilme çalışmaları start alıyor.
Haliç ve Kağıthane’deki kötü kokular tarih oluyor!..Haliç’te kolektörlere ‘kum tutucu’ yapılmadığı için oluşan kötü kokuları bitirdiklerini açıklayan Başkan Topbaş, Cendere Vadisi’ni de kentsel dönüşümle sanayiden arındıracaklarını kaydetti.
Metrobüs pahalıya patladıİnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, "Metrobüs yerine normal otobüsün çalışacağı tercihli yol yapılmalıydı. Bizim kent ekonomimiz ve ulaşım açısından rasyonel değil" dedi. Prof. Dr. Güngör Evren ise ucuz çözümün bir anda "pahalı bir çözüm" haline getirilmesini eleştirdi.
Unesco kriterleri ile Saraçhane kriterleriİstanbul’un ‘Tarihî Yarımada’ olarak bilinen mahalleri 1985’ten beri Unesco’nun Dünya Miras Listesi’ndedir. Bu seçkin liste dünyanın en görkemli ve tüm insanlığa mal olmuş doğal ve kültürel mirasını korunmak amacıyla Birleşmiş Milletler’in uzman kuruluşuna bağlı Dünya Miras Komitesi tarafından 1972’den bu yana oluşturulur.
İzmir’e ikinci havalimanıKentlerin önemli teknik altyapı bileşenlerinden birisi de havalimanlarıdır. Her teknik altyapı yatırımında olduğu gibi havalimanı için karar verilirken öncelikle kentin bugünden yarına büyüme ve gelişme eğilimleri, kentin yayılma eğilimindeki temel doğrultular, iktisadi yaşamı derinden etkileyen yatırımların çeşitleri ve büyüklükleri göz önüne alınırlar.
TAV, S.Arabistan'da ihaleye girecekTürkiye'nin önde gelen havalimanı işletim şirketi TAV Havalimanları Holding, Suudi Arabistan sivil havacılık otoritesi GACA tarafından bugün yapılacak ihalede, Riyad Kral Halit, Damman Kral Fahd ve Cidde Kral Abdulaziz uluslararası havalimanlarının yönetim hizmetleri için teklif verecek. İhaleye TAV'ın yanı sıra Singapur'un Changi, Alman Fraport, Paris Havalimanı işletmecisi ADP ve Amsterdam Schipol firmaları da katılacak. İhalenin kasım sonu veya aralık başında sonuçlanması bekleniyor.
Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Hitit eserleri Miniatürk'te sergilenecekHattuşa ve Alacahöyük'teki 'Hitit Surları, Aslanlı Kapı ve On İki Yeraltı Tanrısı' eserleri İstanbul'daki Miniatürk'te sergilenecek.
Haliç'teki balık ölümlerinin nedeni atıklarHaliç'te geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan balık ölümlerinin sırrı çözüldü. Balıkların İSKİ'nin Haliç'e açılan kolektörlerde biriken atığın denize bırakılması sonucu yaşandığı ortaya çıktı.
Çivi kullanmadan 'stres evi' yapacakGismap'ın sahibi İbrahim Kara, makine mühendisi. Çikolata dahil çeşitli fabrikalarda çalıştı, kalıp ve çivi fabrikası kurdu. Çay fabrikası makineleri, katı yakıtlı kat kaloriferi kazanı ve asansör imalatı yaptı. Kara son olarak, Almanya'da gördüğü ahşaptan 'stres evleri'ni yapmaya soyundu. Kara, "Çivi kullanılmıyor. 50 metrekarelik ahşap ev 25 bin YTL'ye mal oluyor. 2008 yılı sonunda üretime geçeceğiz" dedi.
Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Sabah
Kent için ortak akıl kampanyasıTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankaralıların, kentleriyle ilgili sorun, öneri ve hayallerini sunacağı "Ortak Akıl Defteri" oluşturmak için, "Aklında ne var?" sorusuyla kampanya başlattı.
Ballı böreklerSilivri’de 50 dönüm bir arazi; aslında tarla... İmarı yok; çünkü imar planı dışında kalıyor. Yaşar Bilgiseven bu araziyi aile olarak 1990’larda almışlar.
İstanbul'da 22 milyon kişi kayıp! TÜİK Başkanı Ömer Demir, Adrese Dayalı Sistem'de ismi görünmeyenlerin nüfus müdürlüklerine başvurmasını istedi. 'Taşı toprağı altın' mantığıyla sürekli göç alan İstanbul'un nüfusu yine kafaları karıştırdı. İstatistik Kurumu'nun açıkladığı resmî rakama göre şehirde 11 milyon 300 bin kişi yaşıyor. Ancak valiliğin muhtarlardan topladığı bilgiler bunun üç katını işaret ediyor.
Dileriz o çirkin büfeleri kaldırırÜlkemizin hemen hemen tüm şehirlerinde sözde yapılanma ve şehirleşme adına yapılan plansız, uygulayıcılara göre plan dahilinde yapıldığı varsayılan betonlaşma ve yozlaşma şehircilik dokusunu bozan görüntülerle bilinen noktaya gelirken, güzelim tarihi eserleri de baskı altına almıştır.
'Yerelcilere' hayırlı işlerBüyükşehir Belediyesi'nde 2004 Mart'ından beri belki de dünyanın hiçbir 'metropol' kentinde görülmemiş bir imar yoğunluğu faaliyetiyle milyarlarca dolarlık bir rant kapısı açılmış durumda.
Orhan Gazi'nin Düzce'de yaptırdığı cami restore edildiÇayağzı köyündeki "Osmanlı Mezarlığı"nın içinde bulunan, 1323 yılında dönemin Osmanlı padişahı Orhan Gazi tarafından "çantı" (birbirine geçirilen uzun kütüklerle, çivisiz yapı) şeklinde inşa ettirilen Orhan Gazi Camii'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Akçakoca Kaymakamlığı tarafından yaptırılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Yetkililer, restorasyon çalışmalarında eski ismiyle "Sultan Osman Hazretleri Camii" olarak bilinen Çayağzı Orhan Gazi Camii'nin, 1920'li yıllarda gelişigüzel restore edildiğini bildirdi. Eni 8 metre, boyu 12 metre olan tarihî caminin bugüne kadar sadece yöredeki birkaç köyden gelen vatandaşlar için cuma namazlarında ibadete açıldığını ifade eden yetkililer, Ramazan Bayramı'ndan sonra tekrar aynı şekilde ibadete açılacağını kaydetti. Restore çalışmaları için bugüne kadar 160 bin YTL harcanan caminin çevre düzenleme çalışmalarının sürdüğü; ayrıca mekanın turizme açılacağı belirtildi.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Zaman
Kapalı pazaryeri, çok amaçlı kullanılacakGerede'de 4 bin 35 metrekarelik alana kurulacak olan ve içerisinde 6 adet dükkan, zabıta karakolu, bay-bayan tuvaleti yer alacak olan modern kapalı pazaryeri için çalışmalar başladı. Çelik konstrüksiyondan yapılacak ve 3 tarafı açılır kapanır giyotin pencereden oluşacak kapalı pazaryeri ayrıca otopark hizmeti vererek Gerede'nin otopark sorununu da temelden çözecek. Modern kapalı pazaryeri aynı zamanda cumartesi günleri haricinde çok amaçlı salon olarak kullanılabilecek. Belediye Başkanı Ömer Baygın, yaptığı açıklamada, "Gerede'yi her geçen gün geliştirmek ve halkımıza her konuda hizmet vermek için çalışıyoruz." dedi.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mevlüt Çelik
Emir Sultan'da Kentsel Dönüşüm sözleşmeleri imzalanıyorBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Emir Sultan Mahallesi'nde gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi'nden yararlanacak olan vatandaşlar, 1-30 Ekim tarihleri arasında sözleşmelerini imzalayacak.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1.938 konut daha yapacakKocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "İzmitKent" konut projesi kapsamında 1.938 konut yapacaklarını bildirdi.
İmar'a "nur" yağıyorBüyükşehir Belediye Meclisi'nin yeni dönemde ilk toplantısı 14 Eylül cuma günü yapıldı; yani Ramazan'ın ilk günü bir çok imar dosyasına "nur" yağdı.
Rusya'da inşaatta fırsat çok, daha işin başındayızRusya'da iş yapan Türk inşaat firmaları her geçen gün büyüyor. Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük ikinci inşaat firması Rönesans da bunlardan biri. 14 yıldan beri Rusya'da faaliyet gösteren şirket, 450 projeye imza attı.
Anadolu yakasına yeni otelYıldırım İnşaat, inşaatçılık sektöründeki başarısının ardından otelcilik işine de iddialı giriyor. Masi Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Yıldırım bu ay açacakları otelle, özellikle İstanbul’a şehir dışından gelen iş adamlarına hitap etmek istediklerini söyledi. Yıldırım, “En önemlisi de kaliteli hizmet sunmak. İstanbul dışından gelen misafirlere müşteri penceresinden bakmayıp, onlara kendi evlerindeki huzuru, güveni ve konforu sağlamayı amaç edinmiş bir hizmet ordusuyla butik otel girişimciliğine soyunduk” dedi. Masi Hotel çevre yollara bağlantı noktasındaki yakınlığı ile de İstanbul’un trafik problemlerinden etkilenmeyen TEM bağlantılı konuma sahip bulunuyor. Sabiha Gökçen Havalimanına 25 km. Atatürk Havalimanına 45 km. Kadıköy merkeze ise 6 kilometre. Birbirinden farklı dizanı ve renkleri bulunan 40 odası, Osmanlı mutfağı ağırlıklı restoranı ve cafesi bulunan Masi Hotel yetkilileri, “Amacımız İstanbul’a gelen iş adamına farklılık sunmak” diyor.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Türkiye
Şehir içi trafiğe çözüm...Yoğun araç trafiği ve ulaşım sorunları sadece Türkiye'deki büyük şehirlerinde yaşanmıyor. Avrupa Birliği de giderek artan şehir içi trafiği ve trafiğin getirdiği kirlilik, ses kirliliği ve güvenlik sorunlarına kalıcı çözüm arıyor.
Yunuseli konutları son aşamaya geldiOsmangazi Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle Yunuseli`nde 110 dönümlük arazi üzerine inşa edilen toplu konutlar tamamlanmak üzere. Yüzlerce ailenin heyecanla beklediği konutlarda son rötuşlar yapılıyor.
İstanbul’a 40 tane AKM gerek!Tiyatro salonlarını yıkmak pahasına İstanbul’un göbeğinde yapılacak “Kongre Vadisi” tartışma yaratmaya devam ediyor.
Çarpık kentleşmeyi anlattıFransız sanatçı Severine Hubard, ilin çarpık yüzünü Basmane Garı'nda, kasa, tuğla ve tahta parçalarından kurduğu platformda sergiledi. Vatandaşlar da esere katkıda bulunarak, 1 YTL'ye aldıkları minyatür tahta evleri, sembolik kentin istedikleri yerine monte ettiler.
Osmangazi'ye modern pazarBursa'da Osmangazi Belediyesi, ilçedeki pazar yerlerini otoparklı hale getirerek, bölgede modern bir pazar alanı oluşturmanın yanında park sıkıntısını da ortadan kaldırmayı planlıyor. Osmangazi Belediyesi ilçeye modern ve çok amaçlı pazar alanlarını kazandırmak için kolları sıvadı. İlk olarak Hüdavendigar Mahallesi'nde bulunan pazar alanını ele alan Osmangazi Belediyesi, yakında ihaleye çıkartılacak projeyi birçok semtte uygulamaya geçirecek. 2 bin 500 metrekare alana sahip olan Hüdavendigar pazarı yaklaşık 3 metre kazılarak, alt zemin otopark haline getirilecek. Altı otopark, olarak kullanılacak pazar alanının üstü ise çeşitli germe sistemleriyle kapatılacak. Yaklaşık 2. 5 milyon YTL'ye malolacak proje, bölgenin otopark ihtiyacını karşılarken modern bir pazar alanı ortaya çıkacak.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Mimarlar, İstanbul ve kentleşmeyi tartıştıMetropolleşme ve mimarlığın tartışıldığı ve daha önce birçok ilde yapılan panellerin sonuncusu, önceki gün İstanbul’da gerçekleştirildi.
Kadifekaleli gitmek istemiyorKadifekale’de uygulanmak istenen kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak DTP İzmir İl Örgütü’nün düzenlediği toplantıda çözümden yana tavır alınması gerektiği vurgulanarak mahalle halkına her türlü destekte bulunulacağı açıklandı.
Mimarlık haftası başladıTMMOB Mimarlar Odası Mimarlık haftasını çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Toplumsal Mimarlık Şenliği adıyla bir hafta devam edecek.
Yaşayan Osmanlı: CumalıkızıkBu hafta yaşayan bir Osmanlı köyü olan, Uludağ'ın eteklerindeki Cumalıkızık'a gidiyoruz.
Kavram kargaşası devam ediyorGazetelerde yer alan haberlere göre İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) tarafından hazırlanan Süleymaniye Projesi UNESCO'yu kızdırmış.
Siyasi İstanbul haritasıBelki bir Bienal ziyareti sonrasında, belki Beyoğlu'nda gezerken gördünüz, elinize tutuşturuldu. Görünüşte bir İstanbul haritası, 'Zaten buraları biliyorum' diye almamazlık ettiyseniz yanılırsınız. Çünkü şehirlerinde neler olup bittiğini bilmeyen İstanbullular için bu harita.
Sütlüce’ye yeni otel ve alışveriş merkeziBodrum Kempinski Barboros Bay’in yüzde 30 ortağı ve İstanbul Ramada Oldcity’nin sahibi AR Grup, Sütlüce’de Miniatürk’ün çaprazına alışveriş merkezi, rezidans ve otel kompleksi kuruyor.
"Uzlaşmayı" gördüm, aktarıyorumBir gün dünyanın son günü gelse, Türkler dünyayı terk etmek için tek bir devasa uzay gemisi yapsalar, 'shopping mall' şeklinde tasarlarlardı. Diye düşündüm.
'Maket'ten ev aldılar, dernek kurup eylem yaptılarHalkalı'daki 'Soyak Olimpiakent' sakinleri, maket üzerinden satın aldıkları evlerin artık güvenli bir yer olmadığını öne sürerek TOKİ ve SOYAK A.Ş.'yi protesto etti.
Bilbao Tepebaşı'na taşınıyorSuna ve İnan Kıraç Vakfı'nın Tepebaşı'ndaki TRT binasının ve kat otoparkın yerine İstanbul'a yakışacak bir kültür kompleksi yaptırmak istediği epeydir biliniyor. Bilinmeyen, Başbakan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de olumlu baktığı söylenen bu projenin neden bu kadar sürüncemede bırakıldığı.
Yeşil alana Kuran kursuAKP Gaziantep İl Başkanı Ökkeş Eruslu 'nun eşi adına yaptırdığı yatılı Kuran kursunun inşa edildiği alanın imar planlarında yeşil alan olarak gözüktüğü, ancak daha sonra AKP'liler tarafından değişiklik yapılarak cami bölgesi olarak belirlendiği ortaya çıktı.
Belediye: Özgünlük esas olacakİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), "Süleymaniye Yenileme Alanı" olarak kabul edilen alanda yapılacak çalışmaların tamamen bilimsel ve kurul kararları doğrultusunda yapılacağını bildirdi. İBB'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu proje kapsamında tarihi ve tescilli eserlerin, yerinde, kendi malzemeleriyle ve özgün haliyle yapılacağı dile getirildi.
Açıklamada, birinci etapta temmuz ayında toplam 19 yapı adasında rölöve, restitüsyon, restorasyon ve avan proje ihalesine çıkıldığı vurgulanarak, bu ihalelerin toplam bedellerinin 6 milyon 166 bin 835 YTL olduğu dile getirildi. Açıklamada, projelerin elde edilmesinde, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun tüm ilke kararları ile Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı İmar Planı'nın göz önünde bulundurulduğu belirtildi. 2007 sonu itibariyle teslim alınması planlanan projelerin idarece uygun bulunmasının ardından Koruma Bölge Kurulu'na tetkik ve onay için gönderileceği bildirildi.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Milliyet
Tarihi kapının sonu bir yağmura bakıyorAnadolu'da 20'nci yüzyıldan beri çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anavarza kentinin sembolü Alakapı, yağacak ilk şiddetli yağmurla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
"Süleymaniye değil İstanbul da gider"Kültürel ve tarihi varlıkların korunması konusunda yaptığı çalışmalarıyla dünya mimari çevrelerince yakından tanınan Prof. Dr. Cevat Erder, Süleymaniye'de yeniden inşa edilecek ahşap evlerde çelik kullanılmasının uluslararası ilkelere aykırı olduğunu söyledi.
Kazaklardan Sütlüce'ye rezidansOtel yatırımcısı Ali Rıza Yılmaz İnşaat (ARY), Kazak ortağıyla birlikte İstanbul Sütlüce'de alışveriş merkezi ve rezidans inşaatına başladı.
Donald Trump Boğaz’da yer arıyorYeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde önceki gün kapılarını açan, 20 bin metrekare alanı, 75’in üzerinde katılımcı firma sayısıyla Avrasya’nın en büyük gayrimenkul fuarı olan Realistexpo, Türkiye’de yatırım planlayan pek çok grubun buluşma noktası oldu.
Çamsakızından şezlongTasarımcı Joris Laarman'ın poliüretan bazlı çamsakızından yaptığı şezlong 8 Ocak'a kadar sürecek 'Design Cantre Design' etkinliği kapsamında Paris'teki Grand Palais'de sergileniyor. İnsan iskeletinden ve ağaç dallarının esnek yapısından esinlenen Laarman, poliüretan bazlı çamsakızını zarif bir biçim yaratmak için kullanmış.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Radikal
Amcazade Yalısı otel oluyorDünyanın ayakta kalan en eski ahşap yapılarından Boğaz’daki yalı için 28 milyon YTL bedelle yapılan ihale haftaya sonuçlanacak. 3 yıl sürecek restorasyon bittiğinde yalı butik otel olarak hizmet verecek.
O gişeler kalkmazsa kavşağımızı açmayızToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, 1.5-2 yıl kadar önce Hürriyet’i ziyaret ettiğinde, büyük projelerinin olduğu bölgelerde trafik sorununu çözecek planını anlatmıştı.
Antik kentler için rehberArkeolog Devrim Erşen’in kaleme aldığı “Antik Kentleri Gezme ve Anlama Rehberi - EGE” adlı gezi rehberi satışa sunuldu. Ekin Grubu tarafından yayımlanan kitaptaki fotoğraflar Oğul Ekşi’nin imzasını taşıyor. Erşen ve Ekşi, kitapta Çanakkale-Troya’dan başlayıp Dalyan-Kaunos’a uzanan yol üzerinde bulunan 38 kenti inceliyor. Troya’yı ortaya çıkaran Schliemann’ın yaygın söylemin aksine bir define hırsızı olmadığı görüşünün ileri sürüldüğü çalışma, antik kentlerin kültürlerini de tanıtıyor.
Tarih: 1 Ekim 2007 Kaynak: Milliyet
Su altını kazıp limanı buldularMersin'in Aydıncık ilçesinde bulunan Kelenderis antik kentinin hemen önündeki limanda Türk su altı arkeologlarının yürüttüğü kazılarda antik dönemden kalma bir iskele ortaya çıkarıldı.
Kaz Dağları'nda maden arama 'rutin işlem'miş!Türkiye'nin ağaç zenginliği ve endemik bitki türleri açısından en zengin bölgelerinden biri olan Kaz Dağları'nı tehdit eden maden arama çalışmaları konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı sorumluluğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na attı.
Takvim
<<Ekim 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.