Haberler

Tasarrufla bir barajlık su kurtarıldı!...

Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TEMA Vakfı’nın birlikte yürüttüğü “Suyunu Boşa Harcama” kampanyasıyla 3 ayda 18 milyon ton, yani Elmalı Barajı’nın yıllık su kapasitesinden fazla tasarruf sağlandı. Başkan Topbaş, “Gelinen nokta çok güzel, ama yeterli değil” diyerek ‘tasarrufa devam’ mesajı verdi.

TEMA Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü “Suyunu Boşa Harcama” kampanyası sonuçlarını vermeye başladı. Kampanya kapsamında sunulan 6 basit öneriyle İstanbul genelinde 3 ayda 18 milyon ton su tasarruf edildi. Elmalı Barajı’nın bir yılda İstanbul’a verdiği su miktarından daha fazla olan tasarrufla, İstanbullular suyunu boşa harcamamış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, Elmalı Barajı’nda bir basın toplantısı düzenleyerek “Suyunu Boşa Harcama” kampanyasının 3 aylık sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Basın toplantısında İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Kurtoğlu ve Vakfın Genel Müdürü Uygar Özesimi de yer aldı.

İstanbullular 9 ayda 35 milyon ton su tasarruf etti
Basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, insanoğlunun dünyanın doğal kaynaklarını ciddi bir şekilde tükettiğini, bunun sonucunda iklim değişiklikleri yaşandığını ve ekolojik kıyametten bahsedildiğini belirterek, “Bize sunulan nimetlerin kıymetini bilerek doğru kullanmak zorundayız. Her birey çevreci olmak zorunda, çünkü sıkıntılar had safhada. Bu kampanya sayesinde İstanbul’un günlük su tüketimi 2 milyon 350 bin tondan 1 milyon 900 bin tonlara çekildi ve 3 ayda tasarruf edilen su miktarı 18 milyon tona ulaştı. Bu miktar yıllık su verme kapasitesi 15 milyon ton olan Elmalı Barajı’ndan bile fazla. Ama su kullanımını daha da düşürebiliriz” diye konuştu.

İstanbul’un barajlarının toplam rezerv kapasitesinin 1 milyar 170 milyon metreküp, yıllık tüketimin ise 750 milyon metreküp olduğunu dile getiren Başkan Kadir Topbaş, 9 ay önce Büyükşehir Belediyesi olarak tasarruf yapılması çağrısında bulunduklarını hatırlattı ve 9 ayda toplam 35 milyon metreküp su tasarruf edildiğini kaydetti. TEMA ile yapılan işbirliğiyle son 3 ayda 18 milyon metreküplük tasarruf sağlanarak tasarrufta zirve yapıldığını ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Bu kampanya vatandaşlarımızı daha iyi bilinçlendirdi, daha iyi anlatım yolları orta koydu. Su tasarrufu konusunda gelinen nokta çok güzel, ama yeterli görmüyoruz. Bundan sonra da bu tür tasarruf tedbirlerine yönelik ikazlarımızı çok değerli hemşehrim ve ağabeyim Mütevelliler Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit Bey’ ile birlikte yapacağız. Çünkü İstanbul’dan yapılan ikazlar bütün Türkiye için ikazdır. Bizi yaşatan ve topraktaki bütün mineralleri aktif hale getiren sudur. Bu ikazları çocuklarımızın yarınları adına yapıyoruz. Mutlaka ‘daha ne kadar tasarruf sağlayabiliriz’ diye düşünmemiz gerekiyor. Çölde bir matara suyla kalmış bir insanın refleksini göstermeliyiz. Ben değil biz olarak düşünürsek, tüketimde tasarrufu alışkanlık edinirsek sıkıntımız kalmaz. Herkesin tasarrufa katkıda bulunduğuna inanıyorum ve İstanbullulara, TEMA Vakfımıza, bu çağrılarımızı yansıtan medyamıza teşekkür ediyorum. İnşallah yağışları normal olarak aldığımızda su sıkıntısını tamamen aşacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak asla su kesintisine gitmedik, çünkü medeni bir insanın davranış biçimi doğal kaynaklara saygılı olmasından ve ötekini düşünmesinden geçer. Suyu kestiğiniz zaman depo yapmak gibi başka türlü tedariklere gidilerek sonucunda bir netice alınmayacaktır. Çevre adına daha çok yapacak işimiz var. Her gün ‘Bugün çevre için ne yaptım’ diye düşünmek lazım. Mübarek Ramazan’ı Şerif’teyiz. Peygamber Efendimiz asırlar öncesinde dünyaya ekolojik kıyameti haber verircesine ‘Kıyametin koptuğunu görseniz dahi elinizdeki fidanı dikin’ buyuruyor. Bu mucizevi mesaj bir insanın ne kadar çevreci olması gerektiğinin işaretidir. Bir Çin atasözü de ‘Testilerinizi kırarsanız, barajlar dolar’ diyor. Barajlarımızı dolu tutmak hepimizin görevidir.”

Site ve alışveriş merkezleri suyunu geri dönüştürecek!...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden KİPTAŞ’ın inşa ettiği konutların çatılarını bahçe çatı haline getirdiğini, böylece şehir üzerindeki sera etkisinin ortadan kalkacağını ve yağmurların daha çok yağacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “TEMA Vakfı ile suyla ilgili ikazlarımız devam ederken, bir de ‘Enerjiyi Boşa Harcama’ kampanyası başlatıyoruz. Öte yandan, büyük siteler ve iş merkezlerinin kullandıkları suyu arıtarak kullanım suyu olarak geri kazanmalarını sağlayacak bir imar yönetmeliği çalışması yapılmasını da istedim. Artık bu noktaya geldik. Yoğunluğu fazla olan yerleşim birimlerinde ve iş merkezlerinde bu mümkün. Hatta çöplerden enerji elde etmek bile mümkün. Bu projenin teknolojik çalışmalarına biz de destek verebiliriz. Devasa iş ve alışveriş merkezleri yapılıyor. Bu tür çalışmalarla çevre kirliliğine mani olmak ve şehre bir artı değer kazandırmak konusunda bize destek vermiş olacaklar” şeklinde konuştu.

Şu anda İstanbul’daki baraj ortalamasının yüzde 15’ler seviyesinde olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Melen Çayı’nın birinci etabını getirmek için 7 kilometrelik bir mesafe kaldığını ve bu suyun söz verildiği gibi 20 Ekim tarihinde Ömerli Barajı’na getirileceğini söyledi. Melen’den günde İstanbul’un kullanım suyunun üçte biri olan 738 bin metreküp, yılda ise 285 milyon metreküp su geleceğine dikkat çeken Kadir Topbaş, “Tabi İstanbul’a yetmeyecek, ama büyük bir destek olacak. Arkasından Bulgaristan’ın Rezve deresi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Orada ısrarla söylediğim; bölgedeki Longos ormanlarına zarar verilmemesine ciddi dikkat edilecek. Gerekirse kilometre uzatılacak, ama tahribata müsaade edilmeyecek” dedi.

Nihat Gökyiğit; “Su sancısı dünyayı sardı!...”

Toplantıda konuşan TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit de “Su sancısı dünyamızın üzerine geldi. Bu artık bir senaryo değil, bir realite olarak karşımızda. Su sancısıyla mücadele ederken doğayı tahrip etmeden yola çıkmamız lazım. En önemli mesele bu. Doğadaki dengelerin bozulmasını engellemek için mücadelemiz devam edecek. Su sancısıyla mücadele ederken suyun iyi yönetilmesi ve tasarruf çok önemli. Suyun yerine konacak başka hiçbir alternatif yok” diye konuştu.

Nihat Gökyiğit; Suyu hafife alan ‘Sudan Ucuz’, ‘Sudan Sebeple Kavga Ettiler’, ‘Havadan Sudan Konuştular’ gibi deyimler yerine, bundan sonra ‘Su Gibi Aziz Ol’, ‘Su Gibi Ömrün Olsun’ gibi atalarımızdan miras kalan güzel sözleri kullanmamız gerektiğinin de altını çizdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.