Haberler

Metrobüs pahalıya patladı

Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Cumhuriyet
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, "Metrobüs yerine normal otobüsün çalışacağı tercihli yol yapılmalıydı. Bizim kent ekonomimiz ve ulaşım açısından rasyonel değil" dedi. Prof. Dr. Güngör Evren ise ucuz çözümün bir anda "pahalı bir çözüm" haline getirilmesini eleştirdi.

İstanbul Haber Servisi - Küçükçekmece-Topkapı güzergâhında 17 Eylül'den itibaren çalışmaya başlayan metrobüsle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Ulaşım uzmanları, 1.2 milyon Avro'ya 226 kişilik metrobüsler yerine 300 bin Avro'ya 196 kişilik otobüslerin Türkiye'de üretilerek kullanılabileceğini belirterek projeyi "İ lke olarak doğru, yatırım kararları açısından yanlış" olarak nitelediler.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, E-5 üzerinde akan şeritlerle metrobüse ayrılan hatlar arasında yolcu aktarma sistemlerinin son derece ilkel olduğunu ifade ederek, bu durumun büyük bir sıkıntı yarattığını anlattı.

"Yanlış Yatırım"
Metrobüsün, toplu ulaşıma hizmet eden otobüsle tramvay arasında ara bir çözüm olduğunu belirten Gökçe, "3 yıldır çalışıyorlar hâlâ tamamlayamadılar. Bu kadar pahalı bir sisteme gerek yoktu. Topkapı-Küçükçekmece arasını daha çözemediler. Metrobüs yerine normal otobüslerin çalışacağı tercihli yol yapılsaydı bugün Mecidiyeköy-Büyükçekmece arasındaki yol bitmişti. 226 kişilik her biri 1.2 milyon Avro'ya mal olan metrobüs yerine 196 kişi taşıyan 300 bin Avro'luk normal otobüsler tercih edilseydi hem yollar bitmiş olurdu hem de daha az maliyete daha çok hizmet sunulmuş olurdu. Yatırım kararları yanlış. Bizim kent ekonomimiz ve ulaşım açısından rasyonel değil" diye konuştu.

"İlke Olarak Doğru ama Sorunlar Yaşandı"
İTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Evren, proje aşamasında ilke olarak doğru buldukları metrobüsün uygulama aşamasında sorunlar yaşandığını söyledi.

Projenin önce sade, herkesin kabul edebileceği bir mantıkla hazırlandığını anlatan Evren, "İstanbul'un yol imkânları belli. Yerleşik dokusu içinde istediğimiz kadar yol açamayız, elimizdekini kullanmak zorundayız. Karışık trafik içinde otobüsler etkin hizmet sunamıyorlar. Otobüslere özel yol ayırmak son derece yararlı. Biz, lastik tekerlekli toplu taşıma aracına özel yol ayrılmasını, bu yolun Topkapı-Mecidiyeköy-Boğaziçi Köprüsü-Göztepe güzergâhında devam etmesini ve 5 köprülük bir kapasiteyi sırtlayarak köprü sorununun da ortadan kaldırılmasını önermiştik. Ama büyükşehir, metrobüsü tercih etti" diye konuştu.

"Pahalı Bir Çözüm"
Metrobüsün maliyetini ve bazı niteliklerini abartılı bulduğunu dile getiren Evren, ucuz çözümün bir anda "pahalı bir çözüm" haline getirilmesini eleştirdi. Evren de bu araçların sürücüsüz çalıştırılabilmesinin mümkün olmadığını düşündüğünü belirterek, "Kaldı ki sürücüsüz kullanılacaksa bunun gerekçesi ne olabilir? Bizim sürücümüz mü yok? O yetenekte sürücü mü bulamıyoruz? İşsizlik sorunumuz bitti mi yoksa? Bitmeyen projenin işletmeye açılması her zaman sorun yaratır. Kamuoyu önünde doğru olan bir çözüm, yanlış bir çözüme dönüştürüldü" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.